Annonce
Holstebro

Sundhedschefen: - Vi har brugt for mange timer uden at kunne sige præcist hvorfor

Til trods for at byrådet for mindre end et år siden tilførte 20 millioner kroner ekstra hvert år til ældreområdet, er der siden januar blev skåret på den tid, som hjemmehjælperne bruger ude hos de ældre.  "Men der er ikke ændret på serviceniveauet," siger kommunens sundhedschef Anette Colding Brun. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Antallet af borgere, der skal have hjælp fra hjemmeplejen, er steget - men det forklarer ikke hele stigningen i timeforbruget. Derfor skal der spares.

Holstebro: Hvor mange timer, der er skåret i den tid, hjemmehjælpere bruger ude hos de ældre, når der skal smøres rugbrødsmadder, gives medicin og gøres rent, står stadigvæk hen i det uvisse.

Det kan Holstebro Kommunes sundhedschef Anette Colding Brun ikke redegøre for. Men hun bekræfter, at der siden januar er sket en reduktion i visitationstiden samlet set.

Baggrunden er, at der har været et merforbrug af timer i hjemmeplejen.

Annonce

- I 2020 kunne vi se, at der blev brugt flere timer end visiteret, uden vi præcist kan sige hvorfor. Vi kan bare se, at stigningen er større, end væksten i antallet af borgerne kan forklare, og derfor har vi kigget på måden, vi visiterede på, siger Anette Colding Brun.

Tilbage til 2019-niveau

Genopretningsplanen skal få hjemmeplejen tilbage på det niveau, man havde ved indgangen af 2019.

- Vi har lavet en omlægning af måden, der visiteres på, og der er områder, hvor vi har peget på ændringer af vagtplanen, men vi fastholder serviceniveauet. Det er der ikke ændret på, siger Anette Colding Brun.

Besparelsen har ikke desto mindre givet frustrerede og stressede hjemmehjælpere og vakt undren blandt ældreorganisationerne, som ikke er blevet orienteret om besparelsen, der kommer efter byrådet sidste efterår tilførte ekstra 20 millioner om året for netop at sikre et uændret serviceniveau.

Det er vel kun på papiret, at I ikke har ændret på serviceniveauet. I praksis er der skåret minutter af især de små besøg, og det kan vel næppe opleves som andet end en serviceforringelse?

- Vi har også hørt røsterne fra medarbejderne, der er bekymrede over de nye rammer, som de ikke synes helt slår til. Derfor tager vi det nu op igen, og derfor har vi også sagt til medarbejderne, at når det ikke hænger sammen, så er der mulighed for at søge om bevilling af mere tid, siger Anette Colding Brun.

Annonce

Kompleks opgave

Hun medgiver, at det er en kompleks kalkulation, fordi hjemmeplejen er præget af en enorm foranderlighed. Borgere går og kommer, der er skiftende behov og opgaver, og samtidig bliver der stadig flere ældre, der har brug for hjælp fra hjemmeplejen.

Formand for Social- og Sundhedsudvalget Jens Kristian Hedegaard (V) ønsker ikke at kommentere sagen forud udvalgsmødet tirsdag, men næstformand Jytte Didriksen (S) siger:

- Hvis det ikke er fordi, at der er kommet færre borgere, så forstår jeg godt, at personalet protesterer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce