Annonce
Læserbrev

Sundhed. Verdens diabetes dag - forebyggelse er afgørende

Debat: Den 14. november er det Verdens diabetes dag. En dag, hvor vi sammen sætter fokus på diabetes – både forebyggelse og behandling. Diabetes dagen er en god anledning til at stoppe op og tænke over, hvordan vi lever, og hvilke vaner, vi giver videre til vores børn.

Type 2-diabetes er den mest udbredte diabetestype i Danmark og udgør cirka 80 procent af det samlede antal diabetikere og flere og flere, rammes. Skal vi bremse udviklingen af type 2-diabetes, så er et godt sted at starte, at give gode, sunde vaner videre til vores børn. Arvelighed er en faktor, men man kan komme langt med sund kost og motion, når det handler om at forebygge og bremse udviklingen af sygdommen.

Bevægelse og viden om sund kost må og skal være en del af vores børns skolegang, men vi forældre har også et stort ansvar. Vi voksne er rollemodeller, og giver vi de gode vaner om for eksempel sund mad videre, så er vi godt på vej til at forebygge en rigtig træls sygdom.

Børn skal have morgenmad, frokost og aftensmad, så batterierne er ladet op hele dagen, og de har energi til at gå i skole, og dyrke deres fritidsinteresser. Jeg er selv mor til tre, og jeg ved, at det kan være svært at nå det hele. Men jeg håber, at hvis vi nu alle bruger dagen i dag på at overveje, om vi kan gøre noget anderledes eller bedre for vores børn – så er vi sammen et lille, men vigtigt, skridt videre for at sikre vores børn den bedste og sundeste fremtid, uden diabetes.

Annonce
Jane Heitmann. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Struer

Endnu en stor cykelfest i Struer

Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce