Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Sundhed. Udnyt sygeplejerskernes reelle kompetencer

Arkivfoto

Debat: I en nyligt offentliggjort analyse fra Region Midtjylland foreslås det at nedlægge de tre anæstesisygeplejerskebemandede akutbiler i henholdsvis Skive, Tarm og Ringkøbing. På tværs i Regionsrådet bakkes der op om forslaget og nu drøftes det, hvilket beredskab der skal erstatte akutbilerne. Det er problematisk, at den interne analyse, der udgør beslutningsgrundlaget, ingenlunde anerkender det potentiale, anæstesisygeplejerskerne har for at kunne bidrage til effektiv behandling, når der opstår alvorlig ulykke eller akut sygdom i Region Midtjyllands geografiske yderområder.

Anæstesisygeplejerskerne er specialuddannede og meget erfarne sygeplejersker, der fra deres dagligdag på hospitalerne er vant til at agere i komplicerede og kritiske situationer. Det er denne kompetence og erfaring, de kan bringe i spil i den præhospitale indsats ved at tage med ud på de midtjyske landeveje til gavn for eksempelvis kritisk syge borgere, der befinder sig langt væk fra den nærmeste læge.

Desværre står politiske såvel som strukturelle hindringer i vejen for, at denne tryghed og ydelse kan tilbydes borgerne. Man har valgt, at anæstesisygeplejerskerne hidtil kun i relativt begrænset omfang må anvende deres reelle kompetencer, når de skal hjælpe borgere, der har behov for præhospital behandling. Hvad er mon det gode argument for at sende en højt specialiseret og kompetent sygeplejerske ud til en kritisk syg borger - hvor minutter kan gøre forskellen på liv og død - og så ikke lade hende gøre alt, hvad hun kan inden for rammerne af sin autorisation, for at hjælpe borgeren?

Regionsrådsmedlemmerne har uagtet denne kompleksitet valgt at stemme for at afskaffe de anæstesisygeplejerske-bemandede akutbiler - til trods for at beslutningsgrundlaget langt er fra optimalt. Nu må der satses på et fremtidsrettet perspektiv, og vi vil derfor foreslå Regionsrådet grundigt at overveje, hvor og hvordan de sygeplejefaglige kompetencer kan gøre gavn i fremtidens præhospitale indsats?

Vi ved, at der bliver behov for såvel sygeplejerskernes arbejdskraft som deres kompetencer i fremtidens præhospitale indsats. Et sted at starte kan derfor være - hvad såvel politikere som ledelser i regionen også har ytret ønske om - at undersøge mulighederne for, at anæstesisygeplejerskerne kan være med og deres kompetencer anvendes i ambulancekørsler. Det er ikke muligt i dag jf. Bekendtgørelsen om ambulancer og uddannelse af ambulancepersonale med videre. Vi bidrager gerne med faglige input i et sådant arbejde.

Annonce
Sport For abonnenter

Topscorer og matematikgeniet Mirsad havde regnet det hele ud: - Jeg havde læst lidt på vinden og skruede den op i hjørnet for at fjerne spindelvævet

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vinderup

Nu kommer den: Cykelsti hele vejen mellem Vinderup og Holstebro

Erhverv For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Holstebro

Mælkebønderne jubler over høje priser: - Nu er der én ting, der gælder. Afdrag, afdrag, afdrag

forside For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland: Hus på Jegindø solgt for 210.000 kroner

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Holstebro

Mads Mikkelsens nyeste film skal kun optages to steder i Danmark - i Holstebro og Viborg

Leder For abonnenter

Problemet er reelt - men tvang er og bliver dumt

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Holstebro

Lastbiler er stødt sammen: Tag ikke denne vej, siger politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Holstebro

Nu er der kun én by tilbage: Så få bliver testet

Holstebro For abonnenter

Skole er blevet til boligområde: Kom indenfor i den første færdige bolig

Holstebro

Den delte vandene - nu gør museum den aktuel igen

Annonce