Annonce
Debat

Sundhed. Man giver med den ene hånd - men tager med den anden

Bente Alkærsig Rasmussen. Pressefoto

Debat: I både regeringens og Socialdemokratiet udspil til en ny sundhedsreform er der fokus på, at der skal uddannes flere sygeplejersker for blandt andet at kunne tage højde for den demografiske udvikling; at vi bliver stadig flere og flere, der lever længere. I Dansk Sygeplejeråd er vi helt enige i, at det er vigtigt at uddanne flere sygeplejersker og netop helt nødvendigt for at sikre fremtidens velfærd på sundhedsområdet.

Men, men, men: Politikerne vil give med den ene hånd - og tager så med den anden.

Hvordan det? Jo, siden 2015 har professionshøjskolerne skullet spare to procent om året i det såkaldte omprioriteringsbidrag. Det har bestemt kunnet mærkes på sygeplejerskeuddannelsen i forhold til den kvalitet, uddannelsen gerne skal indeholde. Kvaliteten udhules langsomt ...

I 2017 blev der desuden besluttet en ny bevillingsreform og takstomlægning på uddannelsesområdet, som trådte i kraft 1. januar 2019. Den medfører blandt andet, at den takst, man får for at uddanne en sygeplejerske på professionshøjskolerne, bliver lavere end tidligere. Det betyder, at man skal uddanne for færre penge.

Netop i bevillingsreformen og takstomlægningen var det sundhedsuddannelserne, som blev hårdest ramt, da de havde højere takster end pædagog- og læreruddannelserne. Hele udfordringen omkring takstomlægningen var, at den skulle være udgiftsneutral. Det betød, at man tog penge fra nogle uddannelser og gav til andre.

Der er ingen tvivl om, at både lærer- og pædagoguddannelser har haft for lave takster. Det har været tydeligt at se i forhold til deres antal undervisningstimer, men det er jo ikke ensbetydende med, at man for eksempel på sygeplejerskeuddannelsen ikke fortsat har brug for den høje takst for med kvalitet at kunne uddanne nye, kompetente sygeplejersker.

I 2018 blev en ny erhvervsskolereform vedtaget. Det er rigtig godt for erhvervsskolerne, men i den forbindelse blev professionshøjskolerne reduceret yderligere med 0,3 procent i taksterne fra 2019, da de skulle være med til at betale erhvervsskolereformen. Det betyder endnu flere besparelser på sygeplejerskeuddannelsen.

Det kræver ordentlige bevillinger at kunne uddanne med en ordentlig kvalitet til fremtidens sundhedsvæsen.

Sygeplejerskeuddannelsen er en uddannelse med 60 procent teori og 40 procent praktik. Kunne man ikke bare oprette større hold, er et muligt bud i forhold til at imødegå besparelserne. Men nej, en del af undervisningen foregår i simulationslaboratorier for mindre grupper af studerende. De studerende skal desuden opøve kompetencer som for eksempel relationskompetencer, som man ikke bare kan lære ved relativt omkostningslav e-learning eller klasseundervisning. Der er således flere grunde til, at taksterne på sygeplejerskeuddannelsen har været og bør være høje.

Situationen er, at uddannelsesinstitutionerne med de nye forslag ganske rigtigt vil få penge med den ene hånd til flere sygeplejerskestuderende, men regeringen har allerede taget mange penge fra sygeplejerskeuddannelsen med den anden.

Jeg mener, sygeplejerskeuddannelsen betaler en alt for høj pris af besparelserne på uddannelsesområdet i forhold til andre uddannelser. Såfremt der skal uddannes flere sygeplejersker, skal man stoppe besparelserne på uddannelsen, og der skal kigges på den nedsatte takst for uddannelsen, for den er ikke holdbar i længden.

Man kan sagtens love at uddanne flere sygeplejersker, når uddannelserne selv kommer til at betale en stor del af de øgede udgifter. Det vil alt andet lige betyde færre ressourcer til at uddanne væsentligt flere. Det er ikke en farbar vej at gå, da det vil få stor betydning for uddannelsens kvalitet og undervisernes arbejdsmiljø.

Annonce
Sport For abonnenter

Topscorer og matematikgeniet Mirsad havde regnet det hele ud: - Jeg havde læst lidt på vinden og skruede den op i hjørnet for at fjerne spindelvævet

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vinderup

Nu kommer den: Cykelsti hele vejen mellem Vinderup og Holstebro

Erhverv For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Holstebro

Mælkebønderne jubler over høje priser: - Nu er der én ting, der gælder. Afdrag, afdrag, afdrag

forside For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland: Hus på Jegindø solgt for 210.000 kroner

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Holstebro

Mads Mikkelsens nyeste film skal kun optages to steder i Danmark - i Holstebro og Viborg

Leder For abonnenter

Problemet er reelt - men tvang er og bliver dumt

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Holstebro

Lastbiler er stødt sammen: Tag ikke denne vej, siger politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Holstebro

Nu er der kun én by tilbage: Så få bliver testet

Holstebro For abonnenter

Skole er blevet til boligområde: Kom indenfor i den første færdige bolig

Holstebro

Den delte vandene - nu gør museum den aktuel igen

Annonce