Annonce
Mærkedage

Sultanen af swing og hans guddommelige guitar

Den britiske musiker Mark Knopfler har siden gennembruddet med Dire Straits i slutningen af 1970'erne været verdensberømt for sit guitarspil og sin særlige lyd. Cristina Quicler/Ritzau Scanpix
Guitarekvilibristen Mark Knopfler er i en alder af 70 år stadig aktiv som komponist og turnerende musiker.

70 år: "Money for Nothing" har den britiske guitarist, sanger og sangskriver Mark Knopfler langtfra fået.

Tværtimod kan han, når han 12. august fylder 70, se tilbage på en lang karriere som en af de største guitarister nogensinde.

I tiden først som frontfigur i Dire Straits med kæmpehittet "Sultans of Swing" og siden under sin egen fortsat aktive solokarriere har han også solgt over 120 millioner albummer.

Det niende soloalbum "Down the Road Wherever" udkom sidste år og affødte for nylig to danske koncerter. Dog med blandede anmeldelser til følge.

Stemmen var væk og talte for en snarlig pension, mente flere anmeldere. Men de måtte også lade Knopfler, at det gudsbenådede guitarspil fortsat er stort set intakt.

Selv gav guitarguden da også udtryk for, at hver gang han overvejer at lægge spaden på hylden, så husker han, hvor meget han nyder at spille live.

Ved koncerterne diskede han til publikums store tilfredshed op med en stribe numre såsom "Romeo and Juliet" og netop "Money for Nothing" fra Dire Straits' storhedstid, selv om bandet blev opløst for snart 25 år siden.

Knopfler er født i skotske Glasgow, men familien flyttede til England. Her blev han uddannet i litteratur på Leeds Universitetet, inden han dannede Dire Straits sammen med broren David.

Gruppens afslappede, melodiske musik med Mark Knopflers guitarlyd i centrum opnåede enorm popularitet. Skabt ved hans karakteristiske teknik uden brug af plekter - fingerpicking - hvilket han fortsat sværger til.

"Brothers in Arms" ligger fortsat så mange år efter blandt de allerøverste på listen over mest solgte albummer i England nogensinde. Kun overgået af kunstnere som Beatles, Pink Floyd og Michael Jackson.

At Dire Straits alligevel blev opløst i 1995, skyldes ifølge Knopfler selv, at de var blevet så store, at det var det eneste rigtige at gøre.

Samtidig var han begyndt at skrive sange, der krævede andre instrumenter som violiner, fløjter og harmonika.

Det tog han med over i solokarrieren, hvor han også har arbejdet sammen med navne som Bob Dylan, Eric Clapton og Chet Atkins.

Knopfler har desuden produceret albummer for blandt andre Tina Turner og Randy Newman. Han er også berømmet for musikken til en række film.

Knopfler har været gift tre gange og har fire børn.

Fødselsdagen fejrer han med turné rundt i Europa, inden han med sit band vender snuden mod USA i august og september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nye afsløringer af sjusk og rod: Kommunens kort betalte for værtshusbesøg, boksebilletter og Apple Watch

Leder For abonnenter

Den socialdemokratiske pølsefabrik

Politik er sjældent kønt. Som den tidligere tyske rigskansler Bismark sagde: "Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de." Det er sikkert ikke helt forkert. Der er næppe mange, der har fået væsentligt meget mere tillid til landets politikere efter at have set den mail, som blev lækket fra Socialdemokratiet omkring de forestående forhandlinger om en ny kommunal udligningsordning. Her fremgår det, at finansministerens særlige rådgiver sammen med to ledende medarbejdere i AIA (Socialdemokraternes informationskontor red.) skal stå for ”historier på Venstre (…) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet”.” Med andre ord; regeringens folk skal angribe Venstre på sociale medier og i rigtige medier, mens man samtidig forhandler med dem. Man fristes naturligvis til at spørge, hvorfor dog begynde at angribe sin forhandlingspartner, mens man forsøger at lande en aftale i et fortroligt rum? Men det svar får man aldrig som et rigtigt svar, der giver nogen objektiv mening uden for Christiansborgs tykke mure. Sådan er politik åbenbart bare. Sådan er det at lave pølser. Nu er Socialdemokraterne næppe ene om at have strategier for, hvordan man bedst mulig nedgør og forsøger at ydmyge sine politiske modstandere. Man kan dog med rette undres over, at det skal ske ved at bruge skattebetalte personlige rådgivere og statsfinansierede partiapparater til at lave smudskampagner. I tilfældet Socialdemokraterne kan det desuden virke helt overflødigt. Modsat Venstre har partiet jo vist, at det faktisk godt kan lade sig gøre at have en et-parti regering, der ikke hele tiden balancerer på randen af sammenbrud. Læg dertil at oppositionen anført af Venstre satdig virker som om, at den ikke har nogen form for selvstændig politik. Det værste i mail-sagen er dog, at udligningsreformen faktisk er rigtig vigtig for kommunerne, der hver dag forsøger at levere den mest borgernære service til landets borgere. De har fortjent en mere seriøs indgang til udligningsspørgsmålet end et stykke absurd politisk skuespil anført af Socialdemokraterne.

Annonce