Annonce
Mærkedage

Succesdommeren spændte ben for sig selv

Hamburger-spillerne protesterer over for dommer Hoyzer, der netop har givet Emile Mpenza fra Hamburger SV et rødt kort. Skandalekampen huskes stadig af mange tyskere. Dommer Robert Hoyzer fylder den 28. august 40 år. Christof Koepsel/Ritzau Scanpix
De store fodboldarenaer lå åbne for Robert Hoyzer, men så blev han ramt af grådighed. 28. august fylder han 40. Han betaler stadig af efter skandalen i 2004.

40 år: Robert Hoyzer bliver hele tiden mindet om den dag, da hans liv tog et sving den helt forkerte vej.

Det var den 23. august 2004, da han var lige knap 25 år og et af Tysklands største talenter, når det gælder fodbolddommere.

Men penge fik ham til at glemme at være en upartisk fodbolddommer.

Hoyzer, der den 28. august fylder 40, må hver måned betale af på en solid bøde på 750.000 euro til det tyske fodboldforbund (DFB).

Denne bøde har han fået for en stor bestikkelsessag, der også kostede ham karrieren og en fængselsdom.

Men avisen Berliner Morgenpost skrev i april i år, at DFB er gået med til at reducere bøden til 126.000 euro.

Det betyder, skriver avisen, at han har betalt sidste afdrag i 2026, men aftalen er under forudsætning af, at han ikke tjener penge på skandalen på andre måder, herunder eksempelvis en bog.

Hoyzers liv kunne have været anderledes.

Han tog dommereksamen i 2001 og blev hurtigt regnet for at være et stort talent.

Han steg hurtigt i graderne. Få år senere dømte han også kampe i 2. Bundesliga og i den tyske pokalturnering.

Det var netop en pokalkamp, der gjorde ham berømt og berygtet over hele Tyskland.

I kampen den 23. august 2004 tildelte han Paderborner SV to straffespark og Emile Mpenza fra Hamburger SV en udvisning i kampen, som storfavoritterne fra Hamburg tabte 2-4.

Et halvt år senere blev han anklaget for at have manipuleret udfaldet af pokalopgøret og en række andre kampe.

Han tilstod at være skyldig i aftalt spil. En kroatisk bagmand, bagmandens to brødre, en dommerkollega og en spiller blev også tiltalt og dømt i sagen, der omfattede i alt 23 kampe.

Robert Hoyzer blev ud over to år og fem måneders fængsel også idømt livsvarig karantæne.

Han blev dog løsladt efter 14 måneders afsoning i juli 2008.

Hoyzer har siden holdt sig uden for offentlighedens søgelys, men arbejder i dag ifølge netavisen deutschlandfunk.de i Berlin med marketing.

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Podcasten Danmark - Politik med Funding og Løvkvist: Jakob Ellemann sang 'fare, fare, krigsmand', og puttede Jensen i den sorte gryde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gør noget - nu...

Fredag kunne vi fortælle historien om Kirsten fra Bonnet. Når hun cykler hjem fra arbejde, får borgerne i Bonnet besked om det, så de kan stå ude på fortovet for at holde øje med, hvad der sker. Frygten for, at byens uligevægtige mand, "Æ Jernstang", dukker op igen og overfalder hende. Akkurat som den øvrige del af landsbyens befolkning har Kirsten frygten for at blive overfaldet af manden, da det tidligere er sket, og ingen kan vide sig sikker. Vi har gennem uger og måneder skrevet om manden og situationen i byen, hvor borgerne på fredelig vis forsøger at overbevise manden om, at han skal stoppe. De møder op foran hans hus, drikker en kop kaffe og synger lidt for at vise manden, at byen står sammen i den her sag. Som det også tidligere er skrevet på denne plads, er det i bund og grund usympatisk, at en by står sammen mod en tilsyneladende psykisk syg mand. Men det er samtidig forståeligt, at man gør det. Det er på ingen måde holdbart, at en hel landsby skal terroriseres af en beboer, uden der bliver skredet ind. Tiden går, og der sker ingenting. I hvert tilfælde ikke noget, der er synligt og stopper balladen. Politiet arbejder bag linjerne, og det tager tilsyneladende sin tid. Uforståelig lang tid. At der ikke er en instans fra sundhedsvæsnet, der hjælper den tilsyneladende syge mand og resten af byens befolkning er lige så uforståeligt. Og det er ikke kun i Bonnet, det her sker. I for eksempel Troldhede melder man om samme udfordring. Politikere har været i Bonnet og lover, de vil gøre noget. Ministeren skal råbes op. Intet resultat endnu. Tiden går, og usikkerheden i Bonnet bliver være og værre. Det er på ingen måde rimeligt, at en beboer skal eskorteres hjem fra arbejde, fordi der er en trussel om overfald liggende i luften - fordi det er sket før. Nu må der simpelthen skrides ind. Det har kørt alt for længe, og ingen sagsbehandling må tage så lang tid. Hvis en borger så synligt terroriserer sine omgivelser, skal der gøres noget. En dag er der nogle, der mister tålmodigheden og tager til genmæle på en helt anden kontant måde, end det er set hidtil. Det er lige så galt. Gør noget - nu!!!

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];