Annonce
Indland

Styrelse om coronamistanke: Alt er kørt efter bogen

Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Er en dansk mand smittet med coronavirus, skal Sundhedsstyrelsen optrevle, hvem han har været i kontakt med.

Det var nogle helt bestemte procedurer, som blev iværksat tirsdag aften, da der kom mistanke om, at en mand fra Jylland var smittet med coronavirus.

Det forklarer Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen. Han fortæller, at alt er forløbet efter de retningslinjer, som styrelsen har på området.

- Det er kørt fuldstændig efter bogen i denne situation. Det har vist, at vores beredskab bare er på plads, siger han.

Den danske mand er kommet hjem fra Hubei-provinsen i Kina, hvor coronavirusset menes at stamme fra.

Og sammen med hans symptomer lever han op til Sundhedsstyrelsens kriterier for, hvornår man mistænker smitte med coronavirus.

- Så gør beredskabet det, at de har hentet patienten i sit hjem med en ambulance et sted i Jylland, og har kørt patienten direkte til Skejby Sygehus. Her er patienten blevet modtaget direkte på en højisolationsstue, siger Søren Brostrøm.

På en højisolationsstue er der undertryksventilation, og der er slusedøre.

- Det betyder lidt firkantet sagt, at luften siver ind udefra, men ikke omvendt, forklarer Søren Brostrøm.

På stuen er særligt trænet personale.

- Inde på højisolationsstuen står læger og sygeplejersker, som har særlige værnemidler - beskyttelsesdragter, handsker og masker på. Så de beskytter sig selv, siger Søren Brostrøm.

Sent tirsdag aften eller natten til onsdag ventes et svar på, om den danske mand faktisk er smittet med coronavirus.

Er han smittet, skal styrelsen finde ud af, hvem han har haft kontakt med.

- Det vil sige, at man finder ud af, hvem han kan have været i kontakt med, mens han har været i Danmark og kunne have været smittefarlig. Men også under rejsen fra Kina til Danmark.

- Så kontakter man de mennesker og hører, om de har symptomer og informerer dem om, hvad de skal være opmærksomme på. I givet fald kan man så også lave foranstaltninger i forhold til dem, siger Søren Brostrøm.

Brostrøm vil ikke oplyse nærmere om mandens tilstand. Han siger dog, at manden er i "trygge hænder", og at "generelt vil prognosen være god, hvis man i øvrigt er sund og rask og kommer ind på et toptrimmet sygehus".

Foreløbig er flere end 100 personer døde af virusset, og yderligere op mod 4000 er smittet - langt de fleste i Kina.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ros fra politiet: Folk holder afstand

Søndag ifølge

Flere hobbybagere og færre fritidsbetjente, tak

Vi bager mere under coronakrisen. Det læste jeg forleden i en artikel, som tog afsæt i danskernes ændrede indkøbsmønstre i denne tid. Og kigger jeg på min egen husstand, kan jeg bekræfte tendensen. Men det kan altså være et tilfælde. Vores ovn afgik ved døden kort før nedlukningen af landet, og erstatningen er sådan en sag med dampdysser og specialfunktion til hævning af dej. Og det er en fornøjelse. Jeg har sågar indkøbt hulplade og bageenzymer, så jeg nu - næsten - kan konkurrere med bagerens rundstykker. Min opskrift får du i bunden af denne klumme. Engang forestillede jeg mig faktisk, at jeg skulle være bager. Jeg kunne som barn godt lide den følelse af stolthed, det gav mig, når jeg ved at blande mel, vand og gær kunne fremstille noget, der mindede om brød. Og fulgte jeg en opskrift nøje, blev det nogle gange ligefrem godt. Det var en stor tilfredsstillelse. Skulle jeg pege på en enkelt positiv ting, jeg har fået ud af de seneste ugers ekstra hjemmetid, er det bageriet. Det bidrager til hyggen og en smule til stoltheden - og det minder mig ind imellem også om, hvorfor det var helt rigtigt, at jeg ikke blev bager. Vi er nok mange, som ikke blev det, vi forestillede os engang. I dagens avis kan du læse om en, der er blevet lige det, han drømte om. I et afskedsinterview svarer den afgåede direktør for Midt- og Vestjyllands Politi, Jens Kaasgaard, på en række mere eller mindre skæve spørgsmål, som er med til at beskrive ham som menneske. Formen er måske lidt spøjs, men den virker ret godt. Vi får et godt billede af, hvad der har formet manden. Og hvis du keder dig i dit corona-hi, kan jeg klart anbefale dig at løbe spørgsmålene igennem og prøve at svare på det samme. Noget vil måske overraske dig, hvis du tør at være helt ærlig. Det var, da jeg læste den artikel, at jeg kom i tanke om, at jeg engang faktisk drømte om at blive bager. Modsat Jens Kaasgaard er jeg ikke nået langt med den drøm. Der er nok flere, der ligesom politidirektøren drømte om at få en fremtid i uniform. Og måske har kedsomheden i en coronabegrænset hverdag genskabt ambitioner hos en og anden, ligesom jeg har genfundet passion for bageriet. I hvert fald kan jeg konstatere, at der er dukket ret mange fritidspolitibetjente op på det seneste. Jeg forsøger virkelig på at se alle de positive ting, denne krise også gør ved vores samfund. Hvordan vi hjælper hinanden og støtter op om positive tiltag. Hvordan vi bidrager til at stoppe smitten ved at give køb på vores frihed. Hvordan vi generelt tilsidesætter os selv for at hjælpe helheden. Det, vi med et flot ord kalder samfundssind. Eksemplerne er mange, men nogle gange bliver samfundssindet overskygget. Eller måske er det et misforstået samfundssind, der tager over. Jeg har den seneste uge set talrige eksempler på det civile politikorps, som med egen mavefornemmelse og verdensbillede som rettesnor drager i krig mod dem, der fejler. De skyldige og alle dem, der ikke gør det godt nok. Myndighedernes officielle corona-stikkerlinje blev - heldigvis - nedlagt før den rigtig kom i drift. Men lysten til at påpege andres mangler trives alligevel. Det rigtige politi modtager en strøm af henvendelser fra folk, der er bekymrede over andres opførsel. Vi ser fingre, der peger insisterende på dem, der bærer skylden. For nogen må jo have den. Bevæger man sig ud på sociale medier - jeg anbefaler at lade være - kan man se, hvordan hobbybetjentene trives. Der bliver både anklaget, ført rettergang og dømt i den offentlige gabestok. Og det er på ingen måde kønt. For at citerer majestæten: Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Så hellere friske rundstykker. Du skal bruge 25 gram gær, 3 dl lunken vand, 500 gram hvedemel, 12 gram hvedesur (det er surdejspulver, red.), 10 gram bageenzymer og 12 gram salt. Hemmeligheden er i enzymerne og surdejen. Og i at ælte det hele godt på røremaskinen i 10 minutter. Form derefter 12 rundstykker. Pensl med vand, dyp i blå birkes. Lad dem hæve et lunt og fugtigt sted i 40 minutter. Bag ved 210 grader varmluft og gerne damp til de er pæne og sprøde - I min ovn tager det 13 minutter. Velbekomme.

Danmark

Live: Mette F. - Gradvis åbning af Danmark efter påske er sandsynlig men der går tid før samfundet er normalt igen

Navne

Bo er en af de 100, der må arbejde i FN i Wien: Man tænker virkelig på 'Palle alene i verden'

Annonce