x
Annonce
Navne

Studerende i storby: Jeg er stolt af den måde, Hongkong har tacklet situationen på

- Jeg er stolt af, hvor flot Hongkong har håndteret situationen. Jeg er stolt af, at indbyggerne har stor forståelse for de restriktioner, der bliver sat ind. Her er få, der brokker sig - også selvom de ikke har gået i skole eller været på arbejde i næsten to måneder. I stedet bruger de energien på at få livet og hverdagen til at fungere på bedste vis. Jeg håber og tror på, at situationen fortsat vil være stabil, og at jeg på trods af det hele kan blive student i Hongkong om halvanden måned og bagefter komme hjem til Holstebro, siger Louise Nørgaard Hejlesen. Privatfoto
Offentlige steder bliver vasket jævnligt med klor, elevatorknapper bliver sprittet af hver halve time, og alle går med maske, fortæller 20-årige Louise Nørgaard Hejlesen fra Holstebro.

Hongkong: - I skrivende stund har Hongkong kun 157 smittede. Et utroligt lavt tal når man overvejer, hvor længe smitten har været her, hvor tæt vi er på Kina, og antallet af mennesker, der bor her. Vi er nemlig mere end syv millioner mennesker fordelt på område, der er lige så stort som to gange Bornholm, fortæller 20-årige Louise Nørgaard Hejlesen fra Holstebro.

I 2017 søgte hun et stipendie ved United World College, og efter flere måneders ansøgninger og interviews, fik hun et af de udbudte stipendier til to års skolegang. I august 2018 flyttede Louise derfor til Hongkong, hvor hun indtil sommeren 2020 går på Li Po Chun United World College of Hong Kong og færdiggør sin IBDP (International Baccalaureate Diploma). - Jo, jeg er stolt af den måde, Hongkong har tacklet situationen på. I Asien er der kultur for at gå med ansigtsmaske, og i disse tider ser man sjældent én uden. Forskning viser, at masken kun beskytter andre mod smitte. Har man den på, beskytter man altså ikke sig selv. Men herovre er mottoet, at man beskytter andre for at beskytte sig selv. Altså ser man sjældent folk uden maske i offentligheden, forklarer hun. Hongkong været konsekvent med de beslutninger, der er blevet taget. Allerede da der var ti smittede, lukkede alle børnehaver, skoler og universiteter, ligesom alle ansatte blev opfordret til at arbejde hjemmefra. Derudover har de været præcise med deres karantæneprocedurer.

- Alle, der har haft den mindste kontakt til en smittet, bliver sat i hjemmekarantæne, og er der den mindste tvivl, er folk ikke blege for at gå i selvkarantæne. Der er næsten ingen, der brokker sig, og der er en udbredt kollektiv forståelse for, at disse ting er nødvendige for at bekæmpe virussen, fortæller Louise.

Annonce

Vindue til verden

I den kommende tid forsøger Dagbladets Navne-redaktion at få kontakt til mennesker, der er bosat i udlandet, og som enten stammer fra Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner eller har en stærk tilknytning til området.

Med dette ”Vindue til verden” vil vi fortælle om, hvordan hverdagen er, og livet leves i andre lande, der også i større eller mindre grad er ramt af coronavirus.

Hvis du kender nogen i udlandet, som stammer fra en af de tre ovenstående kommuner, og som du synes, vi skal interviewe, så skriv til meja@dagbladetholstebro.dk – eller få vedkommende til selv at skrive.

Altid med håndsprit og maske

Regeringen har sørget for, at alle offentlige stedet bliver vasket jævnligt med klor, og eksempelvis bliver elevatorknapper sprittet af hver halve time.

- Jeg tror på, at det officielle smittetal, der bliver meldt ud, er korrekt, da myndighederne har været fuldstændig transparente med situationen. Man kan for eksempel se profilen på hver enkelt smittet (e.g. alder, køn, hvor de bor), siger Louise Nørgaard Hejlesen, der også kan berette, at livet jo går videre, og at der er en dagligdag.

- Her er et liv. De fleste begrænser tiden uden for deres hjem, men har man brug for det, kan man sagtens komme rundt. Butikkerne er stadig åbne, og der er godt med varer på hylderne - men det skal dog siges, at vi også havde et par dage i starten, hvor folk lavede ”panikindkøb”. Jeg selv tager stadig med metroen ind til byen, men går aldrig af sted uden håndsprit eller maske. Møder jeg nogen, jeg kender, giver jeg hverken kram eller håndtryk, fortæller hun.

Det er dog ikke alting, der er gået helt glat for Louise Nørgaard Hejlesen.

- Næeh altså... den 24. januar tog jeg på kinesisk nytårsferie i Vietnam. Den 27. januar blev jeg informeret om, at min skole i Hongkong ville stoppe undervisningen på ubestemt tid. I første omgang troede vi, at undervisningen ville blive genoptaget midt i februar, men seneste melding er, at vi tidligst starter midt i april. Jeg selv bliver forhåbentligt student midt i maj, men den manglende undervisning er en kæmpe udfordring, når man er i gang med sit sidste år på IB, indrømmer hun.

Intermezzo i Bangkok

Så stod hun der i slutningen af januar med et dilemma. De fleste af de 250 elever på skolen valgte at tage hjem til deres respektive hjemlande. Efter mange overvejelser, besluttede Louise sig imidlertid for at blive i Asien.

- På det tidspunkt havde Hongkong "mange" smittede (cirka 50), og jeg frygtede, at det ville stige voldsomt, da Hongkong jo ligger klos op ad Kina. Så frem for at rejse tilbage til Hongkong fra min vietnamferie, tog jeg til Bangkok. Antallet af smittede der var lavt, og rent økonomisk er det et billigt sted at opholde sig, fortæller hun.

Hun boede alene i en airBNB i to uger, mens hun tog sine terminsprøver, der var skemalagt til starten af februar.

- I takt med at situationen udviklede sig, kunne jeg se, at Hong Kong havde godt styr på situationen, og at antallet af smittede var lavt i forhold til mange andre lande, så jeg rejste tilbage til Hong Kong den 13. februar. Jeg regnede med, at jeg kunne komme tilbage til mit værelse på campus, for der er stadig åbent for de elever og lærere, der ikke har forladt Hong Kong. Men skolen ikke kunne beslutte sig for, om jeg måtte få lov at komme tilbage - og pludselig stod jeg uden et sted at bo og uden adgang til mine ting - en ganske ubehagelig situation, når man er 19 år og helt alene, fortæller hun.

Hongkong

Hongkong, som tidligere var britisk kronkoloni, blev overdraget til Kina i 1997. Siden har Hongkong haft begrænset selvstyre under den kinesiske regering.

Der findes ikke hos European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) særskilte coronavirus-smittetal for Hongkong.

South China Morning Post skrev den 20. marts, at Hongkong nu har 256 tilfælde af coronasmittede. Tallet er dog ikke officielt.

Familie åbnede dørene

Louise tog kontakt til det danske netværk i Hongkong. De fleste havde hun kun mødt få gange blandt andet ved danske gudstjenester i sømandskirken.

- Pludselig blev mine bønner hørt. Den sødeste familie, Morten og Lene Lok, tilbød deres hjælp. Lene er lige for tiden i Danmark med deres to børn, og derfor havde de et ekstra værelse til rådighed, hvilket ikke er en selvfølge i Hong Kong, hvor huspriserne er så høje, at de færreste har plads til en ekstra person. Og de har generøst tilbudt, at jeg kan bo hos dem, indtil min skole atter beslutter sig for, om jeg må komme tilbage på mit værelse.

Ifølge Louise er der derfor også positive aspekter ved livet under corona.

- Ja, næstekærlighed. Jeg er taknemlig for, at de som familie vil invitere en ”fremmed” ind i deres hus på ubestemt tid. Og jeg har kun oplevet, at de lokale, jeg kender, har tilbudt alskens slags hjælp fra penge, midlertidig husly, mad, lektiehjælp og til transport. Nu har jeg altså boet hos familien Lok i en måned. Her har jeg fejret min 20-års fødselsdag, været på vandreture, og fået læst så meget som muligt, så jeg kan præstere efter bedste evne til mine eksaminer i maj, fortæller Louise.

(Siden Dagbladet talte med Louise, er det lykkedes hende at få lov til at komme tilbage på campus, hvor hun nu har fået sit værelse tilbage, fortæller hendes mor i Tvis.)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce