Annonce
Struer

Staten vil plastre bugten til med muslingefarme - Struer Kommune siger nej tak, ikke her

Ny haveplan udpeger blandt andet en stor andel af den Vestlige Limfjord som udviklingszone for muslingeopdræt. Her noget af det eksisterende anlæg ved Oddesund. Foto: Johan Gadegaard
Struer Kommune klar med høringssvar til havplan: Vil ikke have bugten plastret til med anlæg, som det der allerede er etableret ved Oddesund.

Struer: Muslingeopdræt i Limfjorden er lanceret som lidt af et erhvervseventyr med stort potentiale som både en indbringende forretning og en oplagt gevinst for vandmiljøet.

Men ingen roser uden torne, og efter at have haft fordele og ulemper i hver sin vægtskål, er Struer Kommune nået frem en en konklussion:

"Struer Kommune er af den klare opfattelse, at der i farvandet omkring Struer Kommune ikke er plads til flere anlæg med opdræt af muslinger og østers i vandsøjlen."

Annonce

Dette fremgår nu af et høringssvar til Søfartsstyrelsen, som har udsendt et oplæg til Danmarks første havplan.

I Søfartsstyrelsens oplæg til Danmarks første havplan er det meste af bugten ved Struer udlagt som et velegnet område til opdræt af både muslinger og østers. Illustration: Søfartsstyrelsen

Et af de primære mål i planen er at få udpeget cirka 4800 kvadratkilometer af de indre danske farvande til opdræt af skaldyr. Dette svarer til et areal på størrelse med Fyn og Lolland-Falster, og interessen er stor.

Limfjordskommunerne har fået overvældende mange ansøgninger, og dette fik i slutningen af 2020 Fødevareministeriet til at sætte en prop i den igangværende sagsbehandling.

Indtil den nye havplan bliver vedtaget er der lukket for flere ansøgninger, og går det som Struer Kommune ønsker det, vil der ikke blive mulighed for at få flere anlæg placeret i netop bugten ved Struer.

Struer Kommune går specielt til kamp for at bevare de rekreative muligheder på vandet.

- Struer Kommune ser de visuelle anlæg langs kysterne som en klar forringelse af de landskabs- og udsigtsforhold, som kommunen søger at bevare og beskytte, lyder det i oplægget til et høringssvar, som netop af godkendt af politikerne i økonomi-, erhvervs- og bosætningsudvalget i Struer Kommune.

Eneste krav fra politikerne, var at teksten blev strammet, så den kommunale modstand mod statens planer bliver endnu mere klar, inden høringssvaret bliver afsendt.

Danmarks Naturfredningsforening er også modstandere af flere muslingefarme.

- Det giver ingen mening at fremhæve, hvordan muslingerne skulle være gode til at filtrere vandet, så de kan opsuge al den overskydende kvælstof, som bliver skyllet ud i fjorden fra landbruget. Hvis man vil gøre noget ved forureningen af fjorden med kvælstof, må man gå til kilden og ikke argumentere med lappeløsninger som for eksempel et mere intensivt opdræt af muslinger, mener John Clausen fra Danmarks Naturfredningsforening i Lemvig.

- Ulemperne er alt for store, mener han og henviser til en undersøgelse, som viser, hvordan al liv bliver kvalt, når den massive mængde af afføring fra en muslingefarm lander på bunden.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Holstebro

De vil i byrådet og skal forvalte et budget på to-tre milliarder - men at forvalte 2,3 meter fra fortovskant til plakatkant kniber gevaldigt...

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Struer

Tiltalt havde efterspurgt Rasmus Paludan: Da han dukkede op, kom hun ikke

Navne For abonnenter

Engelske Theresa har i 20 år taget hånd om balletbørn i Holstebro: - Jeg elsker at undervise dem, der gerne vil undervises

Sport

Corona-isolationen er slut: Dina Thorslund har igen fuld fart på

Livsstil

Mikkel og hans familie holder juleaften for ti børn og 25 voksne, der enten er ensomme eller har det svært økonomisk

Struer

Plan om renovering: Forening vil hive fiskerleje ud ad dødvande

Erhverv For abonnenter

Jeg står stadig op klokken fem og nyder morgenstilheden

Kultur

Museumsleder stopper: Jesper håber på at hente de sidste millioner hjem til Struer, inden han starter i Randers på mandag

Kultur

Arrangør bag Streetfood: - Det var ikke godt nok - vi må kigge indad

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Holstebro

Vil give sosu-elever løn under praktik: Vi er nødt til at gøre det mere attraktivt

Vestjylland For abonnenter

Efter branden: Der hviler en særlig stilhed over feriebyen, som mistede sit vartegn

Erhverv

Efter rekordregnskab: Møbelvirksomhed køber konkurrent

Annonce