x
Annonce
Struer

Affaldsselskaber arbejder på at åbne genbrugspladser

Dansk Affaldsforening arbejder på en løsning, så private husstande igen kan komme af med affald på de genbrugspladser, der er lukket landet over. Arkivfoto fra genbrugspladsen i Struer: Morten Melhede
Det hjemmegående Danmark har kastet sig over forårshaver og gør-det-selv projekter - men affaldet er udelukket fra de lukkede genbrugspladserne

Struer: Store dele af nationen er sendt hjem i forbindelse med udbruddet af coronavirus, og det er vist et åbent spørgsmål, om der nogensinde før har været så mange flittige hænder til at kaste sig over forårshaver og byggeprojekter.

Det skaber imidlertid en ny udfordring med alt affaldet fra arbejdet, der lige nu ikke kan køres på genbrugspladserne.

De er lukkede for private på opfordring fra myndighederne til landets kommuner.

Annonce

- Vi håber på at kunne finde en løsning om få dage. Men det er en delikat balancegang at skabe ensartede regler. Der er bestemt et behov, men hensynet til folkesundheden kommer først og skal overholdes. Lokalt tror jeg ikke, at det er et problem at åbne på genbrugspladserne i Struer og på Thyholm. Men i storbyerne ser det noget anderledes ud.

Mads Jakobsen, byrådsmedlem (V), Struer, formand for NOMI 4 S og Dansk Affaldsforening

Stort pres

Mads Jakobsen er - ud over at være gruppeformand for Venstre i byrådet i Struer Kommune - formand for det fælleskommunale affaldsselskab, NOMI 4S, og Dansk Affaldsforening.

Begge steder kan man mærke et stort pres fra de private husholdninger, der står med udfordringer med affald, efter at bommene til genbrugspladserne lukkede i.

- Der er lige nu kun åbent for at virksomheder og erhverv i såkaldte kritiske funktioner. Det er ikke for at genere nogen, at pladserne er lukkede for private, men vi respekterer naturligvis de retningslinjer, myndighederne har udstukket, siger Mads Jakobsen.

Et af de steder, hvor der indtil i weekenden stadig var muligt for private at aflevere affald, blev i weekendens gode vejr bestormet af private med affald.

Så massivt at politiet måtte gribe ind for at håndhæve afstandskravet og kravet om, at der ikke må forsamles grupper med flere end 10 personer.

Det har nu helt lukket samtlige genbrugspladser for private alle steder i landet.

Hjemmeværnet i spil

Mads Jakobsen oplyser, at Dansk Affaldsforening sammen med blandt andet politiet og andre myndigheder lige nu forsøger at skrue en løsning sammen.

- Vi håber på at kunne finde en løsning om få dage. Men det er en delikat balancegang at skabe ensartede regler. Der er bestemt et behov, men hensynet til folkesundheden kommer først og skal overholdes. Lokalt tror jeg ikke, at det er et problem at åbne på genbrugspladserne i Struer og på Thyholm. Men i storbyerne ser det noget anderledes ud, siger Mads Jakobsen.

Der bliver formentlig brug for nogen til at regulere tilstrømningen, hvis genbrugspladserne genåbner for private. Hvem og hvordan drøftes stadig.

- Det kan ikke være medarbejderne på pladserne. De har ikke myndighed til at regulere trafikken. Måske er hjemmeværnet en mulighed, siger Mads Jakobsen.

I mellemtiden er der allerede andre løsninger for at komme af med affaldet. Som eksempelvis at entrere med private vognmænd, der kan hente affaldet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce