Holstebro

Strammer alkoholpolitikken fra 2020: Gymnasieelever må ikke drikke på sidste skoledag

Sidste skoledag for 3.g'erne plejer at være en både festlig - og våd omgang. Men fremover bliver dagen langt fra så festlig, mener Emil Lassesen, der går i 3. B på hhx på Uddannelsescenter Holstebro og er formand for festudvalget. Arkiv/genrefoto
Gymnasier i Holstebro forbyder elever at drikke alkohol på sidste skoledag. Det er også slut med stærk spiritus til festerne og gratis bustransport ned i byen.

Holstebro: Fra dette skoleår er der kommet nye og mere strikse alkoholregler for gymnasieeleverne på Uddannelsescenter Holstebro.

Tidligere har de til festerne på htx og hhx kunnet købe både sambuca, vodka-drinks, små grå og andre shots med alkoholprocenter på mellem 16 og 40 procent.

Men det må de ikke længere. Nu sælges der kun øl eller breezers i baren. Stærk spiritus er forbudt.

- Vi synes, vi har nogle gode, lukkede fester, men vi vil gerne begrænse fuldskaben lidt. Man skal tænke på, at det for nogle af de 15-16-årige er første gang, at de er berusede, siger Martin Baadsgaard, rektor for handelsgymnasiet og teknisk gymnasium på UCH.

Skoleårets første fester, Introfesterne, blev afviklet fredag i sidste uge, og den strammere alkoholpolitik fik ikke flere til at blive hjemme, fortæller Martin Baadsgaard.

- Man kunne også frygte, at eleverne mødte mere berusede op. Men det oplevede vi ikke, og jeg synes, at der var lidt færre, der blev meget berusede, siger rektor.

3.g'er: I ødelægger vores sidste skoledag

Formanden for festudvalget, 3.g’er Emil Lassesen, har forståelse for den nye alkoholpolitik.

- Jeg synes i og for sig, at den er fair nok, fordi det bliver nemmere at styre festerne, siger Emil Lassesen, der til gengæld er meget utilfreds med, at det fra 2020 også bliver forbudt at drikke alkohol på sidste skoledag.

- Det er så stor en social del af det at blive student. Sidste skoledag er en dag, hvor vi bare skal have det sjovt, gå amok og fejre det sammen, så jeg synes faktisk, at de ødelægger dagen. Og jeg tror, at det er et større problem for os end for de kommende 3. g’ere, fordi vi de sidste to år har set, hvor fedt de andre har haft det, og glædet os til, at det blev vores tur, siger Emil Lassesen.

Ved festen om aftenen på sidste skoledag, må eleverne dog købe og drikke alkohol under en alkoholprocent på fem.

Busser er sparet væk

Selvom Emil Lassesen godt kan se meningen med at forbyde den helt stærke spiritus til gymnasiefesterne, så tror han, at det vil få konsekvenser for skolen.

- Der vil komme færre til festerne, og for festudvalget vil det blive sværere at få det til at løbe rundt økonomisk, fordi vi ikke kan tjene lige så meget i baren, som vi gjorde tidligere. Vi kan blive nødt til at sætte entréprisen op, hvis vi vil holde det samme niveau af kunstnere, forudser Emil Lassesen, formand for festudvalget.

Endnu en ændring fra dette skoleår er, at eleverne ikke længere vil blive tilbudt gratis bustransport ned i byen efter gymnasiefesterne.

- Vi har en presset økonomi og vil hellere bruge ressourcerne på noget andet end busser, forklarer rektor Martin Baadsgaard.

Festudvalget er ved at undersøge muligheden for selv at arrangere bustransport, hvor der vil blive en egenbetaling på cirka 20 kroner.

Bustransporten giver god mening, mener restauratør Rune Bach.

- De unge kommer hurtigere ned i byen og uden at støje hele vejen ud ad Døesvej. Og for de unge, der ikke er fyldt 18 år, men bor nede i midtbyen, er det en nem og sikker måde at komme hjem på, siger Rune Bach.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Se billederne: Humlum Kro ødelagt af brand

Sport

Vitus vandt DM-guld på sit skateboard

Leder For abonnenter

Grøn alliance mellem regeringen og Dansk Industri giver håb

På torsdag fremlægger bestyrelsen i foreningen, som arbejder på at få rejst en folkeskov på et lidt over otte hektar stort areal umiddelbart syd for bygrænsen i Struer, et konkret forslag for medlemmerne, når der under en generalforsamling også skal vælges ny formand. Efter cirka halvandet års dødvande, er foreningen med opbakning fra et snævert flertal i byrådet klar til at få realiseret planerne, som blev lanceret af Alternativet i forbindelse med valgkampen op til kommunalvalget i 2017. Struer kommer dermed med på kortet, hvor man kan se, hvordan de danske folkeskove tager form, og under en landsindsamling, som var arrangeret i et samarbejde med TV2 blev der i lørdags samlet penge nok ind til næsten en million træer, som vil blive plantet på dansk jord inden for den nærmeste fremtid. En symbolsk handling, når regnskovene i både Brasilien og Indonesien står i flammer, og de tyske skove sygner hen under klimapres med både stigende temperaturer og lange perioder med tørke. Men en vigtig handling, som da også vækker opsigt på den internationale scene. Nu skal de store tandhjul så også bare falde i hak, og med de seneste udmeldinger fra både regereringen og Dansk Industri er der håb om, at vi endelig ser handling bare de mange ord om at ville gøre en indsats for at reducere CO2-udslippet og sende Danmark i front, når det gælder klimavenlige løsninger og bæredygtig teknologi. DI er således klar med en 2030-plan og godt 150 konkrete forslag, som kan bringe Danmark i front på den grønne omstilling - samtidig med, at der bliver skabt 120.000 nye job og dansk velstand bliver øget med mindst 110 milliarder kroner. Nu skal landbruget bare med, og politikerne skal finde løsninger i en transportsektor, hvor vi stadigvæk savner konkrete forslag fra en regeringen, som fortjener ros for de høje ambitioner og den seneste udmelding om at ville afsætte en milliard ekstra til forskning i klimavenlig teknologi i 2020. Samtidig giver det håb om at kunne samle et bredt flertal omkring klimaindsatsen i Folketinget, når selv Dansk Folkeparti meldte sig klar med en klimapolitik under weekendens landsmøde.

Annonce