Annonce
Holstebro

Strammer alkoholpolitikken fra 2020: Gymnasieelever må ikke drikke på sidste skoledag

Sidste skoledag for 3.g'erne plejer at være en både festlig - og våd omgang. Men fremover bliver dagen langt fra så festlig, mener Emil Lassesen, der går i 3. B på hhx på Uddannelsescenter Holstebro og er formand for festudvalget. Arkiv/genrefoto
Gymnasier i Holstebro forbyder elever at drikke alkohol på sidste skoledag. Det er også slut med stærk spiritus til festerne og gratis bustransport ned i byen.

Holstebro: Fra dette skoleår er der kommet nye og mere strikse alkoholregler for gymnasieeleverne på Uddannelsescenter Holstebro.

Tidligere har de til festerne på htx og hhx kunnet købe både sambuca, vodka-drinks, små grå og andre shots med alkoholprocenter på mellem 16 og 40 procent.

Men det må de ikke længere. Nu sælges der kun øl eller breezers i baren. Stærk spiritus er forbudt.

- Vi synes, vi har nogle gode, lukkede fester, men vi vil gerne begrænse fuldskaben lidt. Man skal tænke på, at det for nogle af de 15-16-årige er første gang, at de er berusede, siger Martin Baadsgaard, rektor for handelsgymnasiet og teknisk gymnasium på UCH.

Skoleårets første fester, Introfesterne, blev afviklet fredag i sidste uge, og den strammere alkoholpolitik fik ikke flere til at blive hjemme, fortæller Martin Baadsgaard.

- Man kunne også frygte, at eleverne mødte mere berusede op. Men det oplevede vi ikke, og jeg synes, at der var lidt færre, der blev meget berusede, siger rektor.

Annonce

3.g'er: I ødelægger vores sidste skoledag

Formanden for festudvalget, 3.g’er Emil Lassesen, har forståelse for den nye alkoholpolitik.

- Jeg synes i og for sig, at den er fair nok, fordi det bliver nemmere at styre festerne, siger Emil Lassesen, der til gengæld er meget utilfreds med, at det fra 2020 også bliver forbudt at drikke alkohol på sidste skoledag.

- Det er så stor en social del af det at blive student. Sidste skoledag er en dag, hvor vi bare skal have det sjovt, gå amok og fejre det sammen, så jeg synes faktisk, at de ødelægger dagen. Og jeg tror, at det er et større problem for os end for de kommende 3. g’ere, fordi vi de sidste to år har set, hvor fedt de andre har haft det, og glædet os til, at det blev vores tur, siger Emil Lassesen.

Ved festen om aftenen på sidste skoledag, må eleverne dog købe og drikke alkohol under en alkoholprocent på fem.

Busser er sparet væk

Selvom Emil Lassesen godt kan se meningen med at forbyde den helt stærke spiritus til gymnasiefesterne, så tror han, at det vil få konsekvenser for skolen.

- Der vil komme færre til festerne, og for festudvalget vil det blive sværere at få det til at løbe rundt økonomisk, fordi vi ikke kan tjene lige så meget i baren, som vi gjorde tidligere. Vi kan blive nødt til at sætte entréprisen op, hvis vi vil holde det samme niveau af kunstnere, forudser Emil Lassesen, formand for festudvalget.

Endnu en ændring fra dette skoleår er, at eleverne ikke længere vil blive tilbudt gratis bustransport ned i byen efter gymnasiefesterne.

- Vi har en presset økonomi og vil hellere bruge ressourcerne på noget andet end busser, forklarer rektor Martin Baadsgaard.

Festudvalget er ved at undersøge muligheden for selv at arrangere bustransport, hvor der vil blive en egenbetaling på cirka 20 kroner.

Bustransporten giver god mening, mener restauratør Rune Bach.

- De unge kommer hurtigere ned i byen og uden at støje hele vejen ud ad Døesvej. Og for de unge, der ikke er fyldt 18 år, men bor nede i midtbyen, er det en nem og sikker måde at komme hjem på, siger Rune Bach.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce