Holstebro: Naturhistorisk Museum i Aarhus og Aarhus Universitet kan fortsætte arbejdet med at overvåge danske ulve.
De har netop vundet Miljøstyrelsens nye udbudsrunde, der løber frem til 2022, og hvor der årligt er afsat 750.000 kroner til projektet.
Ud over det vindende bud indkom der tilbud fra et konsortium bestående af Aalborg Universitet, Københavns Universitet, herunder Globe Institut og Statens Naturhistoriske Museum, Syddansk Universitet og NATURAMA.
Beder om hjælp til især enlige ulve
Den videnskabelige chef ved Naturhistorisk Museum Aarhus, Kent Olsen, og seniorforsker ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, Peter Sunde, har siden 2017 stået for den systematiske ulveovervågning og har deltaget i flere dialogmøder med borgere i Idom-Råsted.
Det er altså de samme kendte ansigter, der de næste to år skal overvåge ulvene i blandt andet Stråsø Plantage, udføre DNA-analyser samt opdatere et nationalt register over samtlige ulve, som samkøres med fund fra Polen, Tyskland, Holland og Belgien som led i det centraleuropæiske samarbejde om genetisk overvågning af ulv, CEwolf.
Overvågningen skal sikre et solidt fagligt grundlag for den fremtidige forvaltning af ulv. Overvågningen foregår blandt andet ved indsamling af afføringsprøver til DNA-analyse, opsætning af vildtkameraer og ved inddragelse af frivillige kræfter.
- Vi kan ikke være alle steder på én gang, så tip fra offentligheden om mulige eller sikre ulvefund er af stor vigtighed. Dette gælder både fund, som kan dokumenteres, herunder fotos eller DNA-prøver fra ekskrementer eller nedlagt bytte, såvel som ubekræftede observationer, som kan lede os på sporet af en ny ulv, udtaler Kent Olsen til Ulveatlas.dk
Særligt enlige ulve under vandring kan tilbagelægge store afstande på kort tid og er derfor svære at følge for forskerne. Tip og billeder kan indsendes via www.ulveatlas.dk.