Annonce
Holstebro

Stråsø udpeget til naturnationalpark: Det er kæmpestort

- Vores område bliver unik på den måde, at det er en helt speciel natur i området, som man ikke rigtig finder andre steder i landet, siger Karsten Filsø. Foto: Morten Stricker
Der er stadig mange uafklarede spørgsmål omkring naturnationalparken. Men den kommer, og det vil blive en stor gevinst for området, siger Karsten Filsø.

Holstebro: Planerne om at lave en naturnationalpark i Stråsø bliver nu til virkelighed.

Et flertal i folketinget har i dag peget på området, der primært er beliggende i Holstebro Kommune, som en af tre nye naturnationalparker.

- Inden for en uge får vi en naturnationalpark og geopark. Det er kæmpestort. Og det er rigtig stort for naturen. Der er ingen tvivl om, at når man lader tingene være, så udvikler der sig flere arter, og en sådan naturnationalpark bliver en kæmpegevinst for området, siger Karsten Filsø (SF), der er formand for natur- og klimaudvalget i Holstebro.

Annonce

Parken vil blive på omkring 3500 hektar og vil strække sig ind i både Herning og et lille stykke af Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Der er stadig mange uafklarede spørgsmål omkring naturnationalparken. Men den kommer, og det vil blive en stor gevinst for området. Jeg er sikker på, at det bliver et sted, mange vil tage ud for at opleve den ægte og vilde natur, siger Karsten Filsø.

Også det socialdemokratiske folketingsmedlem Annette Lind er glad.

Tre hurtige om Naturnationalpark Stråsø

1. Naturnationalpark Stråsø er beliggende på Danmarks største bakkeø, der udviklede sig efter sidste istid til en åben blandingsskov med en bundvegetation domineret af hedelyng. Med hedebondens virke vandt heden frem i 1700-1800-tallet. Plantagerne er hovedsageligt tilplantet efter år 1900.

2. Naturnationalparken vil blive 3500 hektar - bestående af 400 hektar løvskov, 1100 hektar nåleskov og 2000 hektar åben natur. Der vil skulle bruges 55 kilometer hegn, hvis området skal hegnes ind.

3. Af særlige arter i området kan nævnes; Vår-kobjælde, Cypres ulvefod og Lyngvikke samt en række truede arter som Blålig korkpigsvamp, Orange jordbi og dyr som odder, bæver, ulv og Stor vandsalamander.

- Det er et stykke unik natur, som mange fortjener at se, men som også fortjener at udvikle sig. Med denne park - og de øvrige som vi har udpeget i dag - tager vi skridt mod en bedre og mere urørt natur, som regeringen også har haft som et af sine mål.

888 millioner

Ifølge Annette Lind vil parken formentlig stå endelig klar i 2023.


Hvis vi har lært noget under corona-epidemien, er det, at folk gerne vil ud i naturen og have naturoplevelser. Det får vi store muligheder for nu. Dem skal vi forstå at udnytte, samtidig med at det er godt for naturen.

H.C. Østerby, borgmester, Holstebro Kommune.


Ud over de tre i dag udpegede naturnationalparker, er der allerede lavet to - og yderligere 10 områder skal senere udpeges til naturnationalparker:

- Men vores bliver unik på den måde, at det er en helt speciel natur i området, som man ikke rigtig finder andre steder i landet, siger Karsten Filsø.

Det var miljøminister Lea Wermelin (S), der i formiddag udpegede de tre nye naturnationalparker:

- Tusindvis af dyre- og plantearter er i fare for helt at uddø herhjemme. Her er nye naturnationalparker en del af svaret på at vende tilbagegangen. I naturnationalparkerne får vi en vildere natur, og danskerne får mere spændende naturoplevelser. Vi har afsat 888 millioner kroner på årets finanslov til at give naturen det historiske løft, der er brug for, siger hun.

Annonce

Kommer der bison?

I oplægget til parkerne hedder det blandt andet, at der skal være mulighed for at udsætte vilde dyr i parkerne - herunder heste, hjorte eller bisonokser.

Karsten Filsø sammen med SF's Rasmus Nordquist, som han har haft med rundt i Stråsø for at overbevise ham om, at Stråsø skulle være en af 15 naturnationalparker. Foto: Morten Stricker

Men dyrene skal afpasses til de enkelte nationalparker, og spørger man Karsten Filsø, så bliver der næppe mange bisonokser i Stråsø:

- Det handler blandt andet om den indhegning, som det vil kræve, samtidig med at der også gerne skal være naturlige muligheder for kronhjortebestanden til at bevæge sig frit. Men det er nogle af de ting, som vi skal blive klogere på, siger Karsten Filsø.

Borgmester i Holstebro, H.C. Østerby (S) er også en glad mand:

- Jeg glæder mig specielt over de muligheder, det vil give os. Hvis vi har lært noget under corona-epidemien, er det, at folk gerne vil ud i naturen og have naturoplevelser. Det får vi store muligheder for nu. Dem skal vi forstå at udnytte, samtidig med at det er godt for naturen, siger han.

Med nationalparken følger også fem millioner kroner med til at udvikle friluftsliv og friluftstilbud i forbindelse med parken.

Annonce
Holstebro

Burgerbygning, fodboldgolf, hæng på lygtepælene og hav et stort klistermærke af dig selv på din bil: Det kan godt være lidt skræmmende

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

19 ud af 20 ledige anmeldt til a-kasse for ikke at stå til rådighed - men det førte aldrig til en sanktion: Se her, hvad nogle af grundene kunne være

Erhverv For abonnenter

Det er Nordeuropas største solcellepark, men hvor meget fylder den præcist: Som 888.000 skriveborde? Som en bagatel? Som en forringelse af livskvaliteten?

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tidligere landsholdskeeper tager over som målmandstræner i TTH

Sport For abonnenter

HB-midt godkender det ene point mod Vejgaard: - Af erfaring ved jeg, at det er et svært sted at vinde

Navne

Stort skulderklap til lokal kok: - Tårerne var lige ved at komme, men jeg holdt dem heldigvis tilbage

Kultur For abonnenter

Verdens måske største af sin slags: Familien Kristensens samling fylder nu 600 kvadratmeter

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Leder For abonnenter

Højere afgift på dieselolien er det rene talmagi- det sænker ikke CO2-udledningen

Holstebro For abonnenter

Vil have psykolog frakendt retten til at arbejde med børn: Tiltalt for overgreb på 15-årig klient

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Annonce