Annonce
Holstebro

Stråsø udpeget til naturnationalpark: Det er kæmpestort

- Vores område bliver unik på den måde, at det er en helt speciel natur i området, som man ikke rigtig finder andre steder i landet, siger Karsten Filsø. Foto: Morten Stricker
Der er stadig mange uafklarede spørgsmål omkring naturnationalparken. Men den kommer, og det vil blive en stor gevinst for området, siger Karsten Filsø.

Holstebro: Planerne om at lave en naturnationalpark i Stråsø bliver nu til virkelighed.

Et flertal i folketinget har i dag peget på området, der primært er beliggende i Holstebro Kommune, som en af tre nye naturnationalparker.

- Inden for en uge får vi en naturnationalpark og geopark. Det er kæmpestort. Og det er rigtig stort for naturen. Der er ingen tvivl om, at når man lader tingene være, så udvikler der sig flere arter, og en sådan naturnationalpark bliver en kæmpegevinst for området, siger Karsten Filsø (SF), der er formand for natur- og klimaudvalget i Holstebro.

Annonce

Parken vil blive på omkring 3500 hektar og vil strække sig ind i både Herning og et lille stykke af Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Der er stadig mange uafklarede spørgsmål omkring naturnationalparken. Men den kommer, og det vil blive en stor gevinst for området. Jeg er sikker på, at det bliver et sted, mange vil tage ud for at opleve den ægte og vilde natur, siger Karsten Filsø.

Også det socialdemokratiske folketingsmedlem Annette Lind er glad.

Tre hurtige om Naturnationalpark Stråsø

1. Naturnationalpark Stråsø er beliggende på Danmarks største bakkeø, der udviklede sig efter sidste istid til en åben blandingsskov med en bundvegetation domineret af hedelyng. Med hedebondens virke vandt heden frem i 1700-1800-tallet. Plantagerne er hovedsageligt tilplantet efter år 1900.

2. Naturnationalparken vil blive 3500 hektar - bestående af 400 hektar løvskov, 1100 hektar nåleskov og 2000 hektar åben natur. Der vil skulle bruges 55 kilometer hegn, hvis området skal hegnes ind.

3. Af særlige arter i området kan nævnes; Vår-kobjælde, Cypres ulvefod og Lyngvikke samt en række truede arter som Blålig korkpigsvamp, Orange jordbi og dyr som odder, bæver, ulv og Stor vandsalamander.

- Det er et stykke unik natur, som mange fortjener at se, men som også fortjener at udvikle sig. Med denne park - og de øvrige som vi har udpeget i dag - tager vi skridt mod en bedre og mere urørt natur, som regeringen også har haft som et af sine mål.

888 millioner

Ifølge Annette Lind vil parken formentlig stå endelig klar i 2023.


Hvis vi har lært noget under corona-epidemien, er det, at folk gerne vil ud i naturen og have naturoplevelser. Det får vi store muligheder for nu. Dem skal vi forstå at udnytte, samtidig med at det er godt for naturen.

H.C. Østerby, borgmester, Holstebro Kommune.


Ud over de tre i dag udpegede naturnationalparker, er der allerede lavet to - og yderligere 10 områder skal senere udpeges til naturnationalparker:

- Men vores bliver unik på den måde, at det er en helt speciel natur i området, som man ikke rigtig finder andre steder i landet, siger Karsten Filsø.

Det var miljøminister Lea Wermelin (S), der i formiddag udpegede de tre nye naturnationalparker:

- Tusindvis af dyre- og plantearter er i fare for helt at uddø herhjemme. Her er nye naturnationalparker en del af svaret på at vende tilbagegangen. I naturnationalparkerne får vi en vildere natur, og danskerne får mere spændende naturoplevelser. Vi har afsat 888 millioner kroner på årets finanslov til at give naturen det historiske løft, der er brug for, siger hun.

Annonce

Kommer der bison?

I oplægget til parkerne hedder det blandt andet, at der skal være mulighed for at udsætte vilde dyr i parkerne - herunder heste, hjorte eller bisonokser.

Karsten Filsø sammen med SF's Rasmus Nordquist, som han har haft med rundt i Stråsø for at overbevise ham om, at Stråsø skulle være en af 15 naturnationalparker. Foto: Morten Stricker

Men dyrene skal afpasses til de enkelte nationalparker, og spørger man Karsten Filsø, så bliver der næppe mange bisonokser i Stråsø:

- Det handler blandt andet om den indhegning, som det vil kræve, samtidig med at der også gerne skal være naturlige muligheder for kronhjortebestanden til at bevæge sig frit. Men det er nogle af de ting, som vi skal blive klogere på, siger Karsten Filsø.

Borgmester i Holstebro, H.C. Østerby (S) er også en glad mand:

- Jeg glæder mig specielt over de muligheder, det vil give os. Hvis vi har lært noget under corona-epidemien, er det, at folk gerne vil ud i naturen og have naturoplevelser. Det får vi store muligheder for nu. Dem skal vi forstå at udnytte, samtidig med at det er godt for naturen, siger han.

Med nationalparken følger også fem millioner kroner med til at udvikle friluftsliv og friluftstilbud i forbindelse med parken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce