Holstebro

Stort monstrum fangede kun to kilo plastaffald i Storåen

Dette monstrum fangede kun to kilo plastaffald i storåen - men til gengæld 6,4 tons grene, tagrør og siv, som flød gennem åen. Karsten Filsø (SF) er glad for en næsten plastfri å og kalder det en succes. Foto: Holstebro Kommune
Udvalgsformand Karsten Filsø (SF) er godt tilfreds, selv om stort udstyr, der skulle undersøge mængden af plast i storåen fangede seks tons grene og siv - og næsten ingen plast.

Holstebro: I otte uger har et stort monstrum været sat op i Storåen med det mål at fange plast - og måle mængden af plastaffald i åen.

Og fangst var der masser af i form af 6,4 tons affald, så netburet måtte tømmes ekstra mange gange. Men plast var der næsten ingenting af: Blot to kilo - og det var i form af plastflasker, en slange og andre småting. Og i øvrigt så tilsmudset, at det ikke kan genanvende til ny plast.

Til gengæld var der store mængder af især siv, tagrør og grene.

Karsten Filsø (SF) formand for natur- og miljøudvalget, er dog tilfreds med resultatet af forsøget, som er foregået hen over vinteren.

- Det er en stor succes. Det er dejligt, at der er så lidt plastik og ellers naturlige materialer i åen. Der er måske mere om sommeren, hvor der er flere ude, siger Karsten Filsø.

- Storåen løber jo gennem Holstebro by, og derfor er det interessant at måle, om der havnede plastaffald i åen. I Holland finder de masser af plastaffald i nogle af de store europæiske floder, konstaterer han.

Det er firmaet Desmi, som har stillet udstyret til plastaffald op for at afprøve det, mens kommunen har betalt for tømning og sortering.

Men er det ikke mange ressourcer at bruge på at undersøge noget, som ikke er et problem?

- Vi bliver tit skudt i skoene, at vi siger noget uden at have dokumentation for det. Vi ved fra lystfiskere, at de finder plast langs åen, men det er fint at vide, at det ikke flyder plast ud i vandet. Nu er der ikke grund til at undersøge det i andre åer, siger Filsø.

Masser af plastaffald

Til gengæld viser de mange affaldsindsamlinger, at der er masser af plast i naturen. Og der er fortsat plastaffald, som ikke bliver samlet ind - for for eksempel bag klitrækkerne - og herunder ved Husby Klitplantage.

- Der ligger meget plastaffald, som blæser ind over klitrækkerne og lægger sig - og herunder store dunke, siger Karsten Filsø.

Det er staten som ejer området, og Karsten Filsø sidder i Naturstyrelsens brugerråd.

- Det kunne være fint, hvis Naturstyrelsen ville være med, og man kunne få en rengøringsdag, hvor frivillige - og herunder sommerhusejere - var med til at rydde op, siger Karsten Filsø.

0/0
Annonce
Holstebro

Se billederne: Gæsterne hyggede sig til Kilen Rock

Holstebro

Paludan slog vejen forbi Vestjylland

Holstebro For abonnenter

Miljølogik: Frasorteret madaffald skal transporteres 125 kilometer

Holstebro

Hvem kan stemme?

Holstebro For abonnenter

58-årige Frank går Danmark rundt: - Man kan jo sige, at jeg har gået 1100 kilometer for at stemme i Holstebro

Holstebro

5049 lokale borgere har ikke stemmeret til folketingsvalget

Holstebro For abonnenter

Det er ikke flovt at sige man har brug for hjælp til eksamensangst

Holstebro

Når du smug-ryger, tænker du over, at du er slave af tobakken: Hvem skal bestemme om elever må ryge i skoletiden?

Holstebro

Borgmester og sognepræst mødes til bænkefest

Annonce