Annonce
Erhverv

Birn jernstøberi har afskediget igen

Vald Birn jernstøberi har afskediget yderligere 29 i oktober, og dermed er der skåret ned med 120 mand eller 20 procent siden sommerferien. Arkivfoto: Morten Stricker
Efter den tredje fyringsrunde har Vald. Birn nu skåret ned med 120 mand siden sommerferien, og det svarer til 20 procent af produktionen. - Nu er vi på et stabilt lavt niveau, siger administrerende direktør Jens Axel Birn, der ikke venter yderligere afskedigelser.

HOLSTEBRO: Det har været et hårdt efterår på jernstøberiet Vald. Birn, som siden august har skåret ned med i alt 120 mand. I første omgang blev 56 afskediget midt i august, og derefter blev 29 afskediget i september - og senest er yderligere 29 sagt op midt i oktober.

- Ialt har 120 mand forladt os ved afskedigelser og ved frivillige fratrædelser. Det skyldes en yderligere nedgang i ordremængden, siger adm. direktør Jens Axel Birn om virksomheden, som nu har cirka 480 ansatte.

I første halvår var der fortsat fuld tryk på smeltovnene hos det store jernstøberi, men så blev virksomheden ramt af både generelle nedskæringer. Desuden valgte en større kunde en anden leverandør.

Vald. Birns producerer især mange støbte og bearbejdede dele til store lastbilproducenter i Tyskland og Sverige.

- Der har været en generel fald i ordremængden siden foråret, og det gælder ikke kun lastbiler men også inden for andre brancher, siger Jens Axel Birn.

Til gengæld forventer direktøren ikke yderligere afskedigelser.

- Vi har bundet nu, og det er den eneste trøst i det. Vi er på et stabilt lavt niveau, hvor produktionen er faldet 20 procent siden sommerferien, siger Jens Axel Birn.

Annonce

International afmatning

I både bilindustrien i Tyskland og i andre brancher har der hen over sommeren været fald i salg og produktion.

- Det er typisk, at når der sker et fald, er det lastbilindustrien, som bliver ramt først. Det ser ud til, at vognmænd køber færre lastbiler eller venter med at udskifte biler, så snart de mærker en tendens til afmatning, vurderer Jens Axel Birn.

Vald. Birn leverer typisk støbegods, som er bearbejdet med drejninger, fræsninger, huller og gevind på virksomhedens maskinværksted - og derefter overfladebehandlet, så de er klar til industrikundernes samlebånd.

- Måske har virksomheder bygget lagre op, som skal afvikles, og som betyder, at de skærer ned på ordrerne hos os, siger Jens Axel Birn.

Jernstøberiet producerer også for eksempel støbte dele til pumper og til hydraulik.

- Alle brancher har skåret ned. Men nu producerer vi på et stabilt lavet niveau, som svarer til ordremængden, siger direktøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Verdensmesterskabet får ikke lov at smuldre i Struer

Hvis bokseren Dina Thorslund skal miste sit verdensmesterskabsbælte, så lad os håbe, at det kommer til at ske i bokseringen mod en dygtigere modstander, og ikke fordi økonomi og teknikaliteter spænder ben for hende. Da hun for nylig brød med sin hidtidige promotor, det tyske Team Sauerland, stod hun alene tilbage med opgaven at arrangere og finansiere en mesterskabskamp. Det er en stor opgave, som rækker et godt stykke ud over de færdigheder, man slider sig til i et træningslokale, og derfor har bokseren brug for hjælp. Verdensmestre i individuelle publikumssportsgrene findes der ikke mange af i Danmark. Derfor er det en præstation, som har skabt opmærksomhed. Og Struer Kommune har været både dygtig og flittig til at udnytte den potentielle profilering, der ligger i at have en verdensmester i byen. Derfor har kommunen naturligvis også en interesse i, at det fortsat er tilfældet. Og netop derfor ser kommunen også velvilligt på mulighed for et samarbejde - eller en støtte. Detaljerne er endnu ikke klare, men borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) giver i dagens avis udtryk for, at der skal findes en løsning. Nok så vigtigt er det signal, som erhvervsmanden Peter K. Kristensen sender i et læserbrev i dagens avis. Han opfordrer til at støtte projektet og melder sig samtidig klar til selv at gøre det. Det er vigtigt, at dem, der har mulighed for at ændre noget, ikke bare støtter økonomisk med et sponsorat, men også råber lidt og op fortæller om, hvor vigtigt det er at have noget at være fælles om og stolte over. En opbakning som den, erhvervsmandens sender i sit læserbrev, er derfor uendeligt meget værd. Det er uholdbart, hvis bokser og træner selv skal stå for det administrative. Det kan måske lykkes en enkelt gang, men hvis Dina Thorslund skal have mulighed for at koncentrere sig om sporten, må hun finde en ny promotor. Og den opgave er langt nemmere, hvis hun kan demonstrere solid opbakning i baglandet. For selvfølgelig skal verdensmesterskabet forsvares. Og selvfølgelig skal det foregå i Struer denne gang.

Annonce