Annonce
Holstebro

Stort dambrug etableres om et år

Om et års tid kan byggeriet starte af et stort dambrug på land her syd for havnen i Thorsminde. Tre millioner kilo fisk kan der procures på den to hektar store grund. Arkivfoto

Lokalplan og tilladelser er på vej i høring, så byggeri af stort dambrug ved Thorsminde Havn formentlig kan starte om et år.

Thorsminde: I tre år har der være arbejdet på at få etableret et dambrug på en stor erhvervsgrund syd for Thorsminde Havn. Nu ser det ud til, at tilladelserne snart kan være i hus, så fisk kan spise sig store i store betonbassiner.

I hvert fald er kommunen på vej med et forslag til lokalplan for projektet, som formentlig kommer i høring i marts.

Undervejs har initiativtageren, Bent Urup, solgt sin ejerandel til Jens Petri, som nu ejer 80 procent af firmaet "Sustainable Seafood".

- Det har trukket ud med tilladelserne, men jeg håber, at vi kan have en miljøgodkendelse og en godkendt lokalplan inden sommerferien, siger Jens Petri, som også ejer vindmøllefirmaet Wind Estate i Randers, hvor han især har tjent sine penge.

Planen er at bygge et stort landanlæg på den to hektar store grund, hvor vandet recirkuleres, så forureningen bliver minimal.

- Når vi har en tilladelse, skal det detailprojekteres, og byggeriet skal i udbud. Hvis det går efter planen, kan byggeriet starte om et år, siger Jens Petri.

Der er søgt om en tilladelse, så der kan produceres 3000 tons færdig fisk om året på anlægget - altså tre millioner kilo.

- I første omgang bygger vi en tredjedel, så vi får nogle erfaringer, inden vi bygger resten, siger Jens Petri.

De seneste år har han også investeret i dambrug - og herunder i Maximus, der producerer kingfish, en fisk med hvidt kød, der især bruges til sushi, og nu produceres på et tilsvarende anlæg i Hanstholm.

Det er dog ikke denne fisk, som skal produceres i Thorsminde.

- Vi tør ikke satse på kingfish, for vi er ikke sikre på, at markedet er stort nok. Men anlægget bliver bygget, så det kan producere hvilken som helst type fisk, siger Jens Petri.

Det betyder dog ikke, at det så i stedet bliver laks, der skal produceres i Thorsminde.

- Der er flere muligheder, blot de overholder reglerne for at undgå faunaforurening. Vi har endnu ikke lavet de endelige analyser af, hvilke fisk der skal produceres, siger direktøren.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

Kultur

Ung bykirke holder jubilæumsfest

Annonce