Annonce
Mærkedage

Storsælgende sangerinde med sorte briller

Den græske sangstjerne Nana Mouskouri fik sit første hit i 1961 med The White Rose of Athens. Søndag den 13. oktober fylder hun 85 år. Louisa Gouliamaki/Ritzau Scanpix
Nana Mouskouri har solgt over 300 millioner albummer og er den næstbedst sælgende sangerinde efter Madonna. Søndag den 13. oktober fylder hun 85 år.

85 år: Hun er verdens næstbedst sælgende sangerinde, lige efter Madonna på førstepladsen.

Hendes karriere har spændt over seks årtier. Hun har udgivet over 200 albummer på i hvert fald 12 forskellige sprog, og hun har solgt over 300 millioner plader.

Nana Mouskouri, der fylder 85 år den 13. oktober, er med andre ord en af alle tiders største sangerinder.

Og så er den græske sangstjerne nem at genkende på de der briller. De er store, sorte og markante.

Mange har gennem årene prøvet at få Mouskouri til at tage dem af. Blandt dem Harry Belafonte, som hun var på turné med i USA midt i 60'erne.

Men hun er græskkatolsk over for alle forsøg på at få hende til at fremstå mere moderigtig og har hver gang nægtet.

- Jeg var stædig. Jeg ville ikke tage dem af, fortalte hun i et interview for nogle år siden.

Hun havde bare andre prioriteter end sit ydre, lød det fra den græske stjerne, der selv ønsker at blive husket som "sangerinden med den menneskelige stemme".

Ioanna Mouskouri, som hun egentlig hedder, er født på Kreta, men flyttede som lille til Athen.

Her kom hun på musikkonservatoriet, men farens hang til at spille alting væk tømte kassen, og Nana Mouskouri begyndte tidligt at synge jazz på natklubber i den græske hovedstad for at få økonomien til at hænge sammen.

I 1961 fik hun sit første hit med "The White Rose of Athens", og to år efter repræsenterede hun Luxembourg ved melodigrandprix i London. Men det var Danmark, der løb med sejren i 1963, og Mouskouri måtte nøjes med ottendepladsen.

Udlandet havde dog fået øjnene op for det græske sangtalent.

Quincy Jones indspillede med hende i 60'erne, hun turnerede med Harry Belafonte, Bob Dylan skrev en sang til hende, og hun og Leonard Cohen blev gode venner.

Trods sin succes har hun gennem sin karriere kæmpet med generthed, manglende selvtillid og sceneskræk.

Ikke desto mindre har hun optrådt over 10.000 gange - også mange gange i Danmark - og stort set altid været på turné.

Nana Mouskouri blev goodwillambassadør for FN's børneorganisation, Unicef, i 1993.

Fra 1994 til 1999 var hun medlem af Europa-Parlamentet for Grækenlands konservative parti, Nyt Demokrati.

Den græske verdensstjerne er i dag gift for anden gang og bor i Schweiz.

Annonce
Græske Nana Mouskouri er en af alle tiders største sangerinder og den næstbedst sælgende efter Madonna. Her er hun fotograferet i forbindelse med et interview i Berlin sidste år. Britta Pedersen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Esmark: Bedste sæson nogensinde

Leder For abonnenter

De må gerne sole sig i dag

Der er heldigvis stadig nogle af de politikere, der sad i det hedengangne Ringkøbing Amtsråd for 40 år siden, som er i live. De kan så i dag glæde sig over, at de fremstod som fremsynede folk, der tog en beslutning, der kostede penge, men som fik overordentlig stor betydning for en stor del af Vestjylland. Man besluttede nemlig, at der skulle oprettes flere gymnasier - blandt andet i Lemvig og Ringkøbing. Og når disse gymnasier nu kan fejre en rund dag, så er de beviset på, at det kunne lade sig gøre at hæve uddannelsesniveauet hos de unge i Vestjylland ganske betragteligt. Afstandene for 40 år siden betød nemlig, at det var de færreste i folkeskolens afgangsklasser, der tog en studentereksamen. Det var noget for de få, og det var i mange hjem slet ikke et tema, fordi der ikke var tradition for det, og fordi det var noget, der lå langt væk både fysisk og mentalt. Men så besluttede amtsrådet, at nu skulle afstanden formindskes. I løbet af forholdsvis få år betød det et løft af dimensioner for uddannelsesniveauet. Ikke blot søgte de unge til gymnasierne, men øvrige ungdomsuddannelser blev trukket med op. Børnene blev mønsterbrydere i familier, der aldrig havde satset på uddannelse, og i dag kan de vestjyske kommuner bryste sig af meget høje procentdele af de unge, der tager en ungdomsuddannelse. Der er derfor al mulig grund til at hejse flaget for dette 40 års jubilæum, og de efterhånden ældre tidligere amtsrådsmedlemmer må gerne sole sig i det. For det var fremsynet. I dag gælder det så om at holde fast i, at der ikke er langt til uddannelse. Centralisering har gennem mange år været et nøgleord, og det har været det letteste, når der skulle spares. Heldigvis har nogle holdt fast. Tænk blot hvad det har betydet for Vestjyllands folkeskoler, at der på trods af utallige forsøg på lukning fortsat er en lokal læreruddannelse. For 40 år siden investerede man i uddannelse. Det skal vi fortsat gøre. Alternativet er skræmmende. Afstanden har stor betydning for hele landet for, om der er er en attraktiv uddannelse for alle landets unge.

Annonce