Annonce
Lemvig

Storken er en del af vores dna

Den nye Storkegruppen Vestjylland, der er en del af Dansk Ornitologisk Forening har sat storkereder op ved henholdsvis Skærum Mølle og Nørre Vosborg. Foto: Morten Stricker
Vi kan alle lide storke, og vi vil gerne hjælpe den på vej ved at sætte nye reder op. Men hvorfor, og har storken overhovedet brug for vores hjælp?

Nordvestjylland: Dansk Ornitologisk Forening i Vestjylland har dannet en storkegruppe med Lars Holm Hansen i spidsen. Gruppen vil arbejde på at få flere storke til Danmark, og derfor blev der i ugens løb rejst to nye storkereder ved Skærum Mølle og ved Nr. Vosborg. Lars Holm Hansen svarer på ugens 10 skarpe spørgsmål:

Hvorfor sætter I reder op til storkene?

- Fordi pæle med storkereder kan tiltrække storke og vurderingen er, at hvis vi opsætter dem i nærheden af gode enge og ådale er der potentielt større chance for at de bliver beboet, og storkene så selv kan sørge for føden.

Annonce

Vil I sætte flere reder op de følgende år?

- Vi har valgt fire gode steder i Vestjylland i år, og hovedårsagen til det er, at der er fremgang i bestanden i Vesteuropa, men hvis vi får held med at flere reder bliver beboet i Vestjylland, så vil vi bestemt arbejde for flere.

Vil storken ikke komme af sig selv?

- Det er svært at sige, men mad er alfa og omega for alle levende væsener. Hvid stork var tidligere almindelig, men ved dræning og opdyrkning fjernede man hen over det 20. århundrede fødegrundlaget for arten, og kunne man genskabe gode levesteder igen, så ville den komme tilbage.

Hvordan har I fundet de steder, hvor de skal sættes op?

- Vi har kigget på, hvor der tidligere var flest storke i Vestjylland, og det var i de yderste 10 – 15 kilometer af ådalene i de vestvendte åer. Her har vi endvidere kigget efter, om der også er afgræssede enge, som storken gerne vil bruge til fødesøgning.

De første storke har allerede æg i rederne. Er I ikke for sent ude for i år?

- Nej, storkepar skal i Danmark helst være etableret omkring 10. maj, så der er tre-fire uger endnu. På grund af manglende højtryksvejr er de østtrækkende storke slet ikke nået herop.

Hvor mange storkepar er der plads til i Vestjylland?

- Landbrugsdrift, som da der var mange storkepar i Danmark kommer ikke igen, men der er fine områder. Hvis man griber det an, som i Flynder og Bækmarksbro, hvor man forbedrer områderne, hvor storkene slår sig ned, så kunne der forhåbentlig godt komme en egentlig bestand igen her.

Storken i Europa er ikke en truet fugl. Skyder I så ikke gråspurve med kanoner, når I bruger kræfter på at få storke til landet?

- Jo, det gør vi nok, men hvid stork ligger måske lidt i vores dna. Velsagtens fordi det er en art, som traditionelt har ynglet tæt på mennesker, og mange tager foto og skriver til avisen, hvis de har set en stork. Jeg boede selv i en by med stork som dreng – Ulfborg - og synes det var spændende at følge.

Hvorfor er storken så betydningsfuld for os?

- Der er et eller andet ”hyggeligt” ved storken, en stor fugl, som boede og bor tæt på menneskets bolig. Den var tidligere en forårsbebuder i Danmark. Man fulgte livet i storkereden, og den nævnes i adskillige danske sange.

Hvad er hemmeligheden bag en god storkerede?

- At den står rigtig placeret tæt på gode fødesøgningsområder, at den har en god størrelse, og pælereder foretrækkes frem for reder på hustage af en eller anden grund.

Giv dit bedste bud: Hvornår er der storke i rederne?

- Jeg synes, at rederne har gode placeringer, og hvis der ellers snart kommer højtryksvejr, så tror og håber jeg, at nogle af rederne får besøg i år. Måske en overnattende på en rede, eller hvis vi er meget heldige et omstrejfende ungt par, så kan alt ske, som i 2019 i Flynder. Lige nu krydser jeg fingre og håber.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Udvider kapacitet: To testcentre bliver til tre på mandag

Annonce