Annonce
Holstebro

Fakkeltog i fem byer i samlet protest mod 35 meter høje elmaster

Sådan forestiller Rambøll, Bystrup Arkitekter og Energinet sig, at de nye master skal se ud. Masterne skal stå fra Endrup ved Esbjerg til Niebüll syd for grænsen og vil derfor ikke være til at overse i Tønder Kommune. Skitse: Bystrup Arkitekter/Rambøll
Fem fakkeltog i Tønder, Løgumkloster, Bredebro, Toftlund og Skærbæk er på vej i et forsøg på at sætte fornyet fokus på problemstillingerne i planen om at trække 170 kilometer 400 kv-elledninger fra Holstebro og ned til grænsen.

TØNDER KOMMUNE: En stor, samlet protest mod planerne om opførslen af 35 meter høje elmaster gennem Tønder Kommune er godt på vej til at tage form.

Søndag den 19. januar kalder Konservative i Tønder Kommune ind til et storstilet fakkeltog i fem byer - alt sammen i bestræbelserne på at lægge pres på projektmagerne fra Energinet samt politikere og Energiministeriet.

Håbet er, at man vil tage formen på projektet, der skal skabe en 170 kilometer lang forbindelse fra Holstebro til grænsen, op til en ny vurdering. En ny vurdering, som arrangørerne håber kan blive meget mere natur- dyre- og menneskevenlig end de store master.

Arrangør og lokalpolitiker Anette Abildgaard Larsen (K) håber, at fakkeltoget kan være med til at sætte fornyet spot på projektet, som er ganske omdiskuteret:

- Vi har oplevet, at der til trods for store protester gennem alle seks kommuner op langs vestkysten ikke sker det store - man bliver ikke hørt. Selv den store dækning, som Jyllands-Posten satte i gang, endte også med status quo. Mange føler, at Energinet har fået lov at bestemme, at det er sådan her det skal være - til trods for, at det ikke er noget, vestjyderne vil profitere på i nogen henseende. Følelsen er, at beslutningen er blevet trukket ned over hovedet på os.

Annonce
Anette Abildgaard Larsen og Birgitte Klippert har taget initiativet til fakkeloptoget. Foto: Birgitte Klippert

Upolitisk

Det helt store diskussionsemne er, om linjeføringen ikke kan graves ned i stedet.

Her mødte argumenterne om fordelene ved 170 kilometer nedgravede kabler modstand, men håbet er, at man kan samle en masse borgere, der potentielt bliver generet af masterne - på lige fod med foreninger, der vil værne om naturen såvel som de, der blot synes det er en skam med de store master.

Anette Abildgaard Larsen slår fast, at arrangementet er et komplet upartisk arrangement, som alle er velkomne til, uanset politisk standpunkt:

- Vi vil ikke finde os i, at der bliver bestemt noget, som skal trækkes ned over befolkningen mange steder i landet. Vi er overbeviste om, at det her aldrig var sket i det østlige Sjælland. Uanset hvad, så vil vi gerne skabe noget, som forhåbentlig bliver set, siger hun.

I alt har arrangørerne fået 700 fakler sponsoreret af lokale bidragsydere, og der er stadig basis for at give et bidrag, så optogene kan få endnu flere fakler.

Aktuelt er optoget i Tønder planlagt til at blive sat i gang søndag den 19. januar klokken 19 fra Kvickly. Derudover vil der være optog i Løgumkloster, Bredebro, Toftlund og Skærbæk på samme tidspunkt. Nærmere information vil kunne findes på Facebook, tilføjer Anette Abildgaard Larsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi skal kunne stole på kontrolrapporterne

Der er ret stor sikkerhed for, at man ikke bliver syg af at spise danske fødevarer - eller fødevarer solgt i Danmark. Det skyldes blandt andet en ret finmasket fødevarekontrol, som er til for at sikre forbrugerne mod dårlige, ulovlige og skadelige fødevarer. Kontrollen finder sted i alle led, og resultaterne offentliggøres på fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor alle kan læse med. Mest kendt for forbrugerne er nok smiley-ordningen, som ved indgangen til butikker og restauranter fortæller, om der er styr på alt fra rengøring, til egenkontrol og papirarbejdet. Men også rapporterne fra produktionsleddet findes på nettet. Det er en fin sikkerhed for forbrugerne, men det er samtidig en velfungerende, moderne udgave af gabestokken for dem, der træder ved siden af. Derfor er det altafgørende, at vi kan stole på det, der står i Fødevarestyrelsens rapporter. Før jul - lige mens de fleste af landets husstande havde en and på indkøbssedlen - kom en rapport fra kontrolbesøget hos Dan Duck i Struer frem. Den fortalte blandt andet om massive problemer med medarbejdernes håndhygiejne. En sand bombe under virksomhedens julesalg. Problemet var blot, at rapporten indeholdt fejl på det område. Fejlen endte i medierne, og det har uvægerligt påvirket salget. Medierne havde ganske forståelig tillid til fødevarestyrelsen, præcis som forbrugerne har. Dan Duck er netop nu ved at regne på, hvad den fejlagtige rapport har kostet og forventer at lægge sag an mod Fødevarestyrelsen for de millioner, virksomheden er gået glip af. Sagen er på alle måder uheldig, og den viser bagsiden af medaljen ved et ellers velfungerende system baseret på stor tillid fra befolkningen. Vi vil have sunde og hygiejniske fødevare produceret under ordentlige forhold. Og med de offentlige kontrolrapporter har vi mulighed for at fravælge dem, vi ikke stoler på. Det er rigtig godt. Men rapporterne har en kæmpe magt, og selv myndigheder laver fejl. Men den store magt, som kontrolrapporterne har, gør det tæt på utilgiveligt at fejle.

Annonce