Annonce
Holstebro

Stor stigning: Nu kører op til 20.000 bilister på motorvejen

Søndag den 30 september åbnede den nye motorvej, og siden har bilisterne for alvor taget vejen til sig. Her på den nordligste strækning kører i dag 70 procent flere biler, end Vejdirektoratet havde forventet i prognoserne. Arkivfoto: Morten Stricker
Der kører 2000 flere bilister dagligt på den nordligste strækning af motorvejen end lige efter åbningen - og 70 procent biler end forventet. Det er en ekstra god gevinst for samfundet.
Annonce

HOLSTEBRO: Bilisterne har taget den ny motorvej omkring Holstebro til sig lige fra første dag. Nu viser nye tal, at siden åbningen har endnu flere fundet motorvejen. Og langt flere end forudset i prognoserne.

På strækningen mellem Tvis og Aulum kører 18.000 biler i gennemsnit - og op til 20.000 på en god dag - 20 procent flere end forventet.

Men endnu mere påfaldende er de 13.000 bilister om dagen på strækningen mellem Viborgvej og Skivevej, før motorvejen slutter ved Hjermvej.

Det er 70 procent flere end forudset i prognoserne - og 2000 flere biler om dagen end de første måneder efter åbningen.

Det viser nye trafiktal, som Dagbladet har fået fra Vejdirektoratet.

- Det er kun glædeligt, at motorvejen bliver brugt mere end forudset. Det viser, at borgerne har taget motorvejen til sig, siger Ivar Sande, der er chef for Vejdirektoratets planlægningsafdeling.

- På den øverste del kunne det se ud til, at vejen tildels bruges som omfartsvej og mere end forudset, tilføjer chefen, som er glad for den ekstra trafik.

- Det er en succes, for vi vil gerne trække så meget trafik som muligt fra andre veje til motorveje, fordi det er de mest sikre veje, hvor der sker færrest ulykker, siger Ivar Sande.

På strækningen mellem Viborgvej og Herningvej kører der 12.250 biler i døgnet - eller 24 procent flere end forudset.

Der kører flere biler på hverdage end I gennemsnit, da der er færre biler i weekenden. Desuden er der mindre trafik i december og januar end resten af året.

Ifølge chefen er det altid svært med prognoser for trafikken på nye veje.

- Når man skal se år frem, så spiller udviklingen i bilafgifter og brændstofpriserne ind på, hvor mange biler, der er på vejene - og på nye motorveje, siger han.

Trafik på Holstebro-motorvejen

Der kører betydeligt flere biler på den nordlige del af Holstebro-motorvejen end forudset i prognoserne, viser tal fra Vejdirektoratet (marts 2019).

Målt syd for Herningvej (afkørsel 20)

Årsdøgn: 18.089 biler, hverdagsdøgn: 19.317 biler (prognose: 15.900 biler i gennemsnit per døgn om året)

Syd for Viborgvej (afkørsel 21)

Årsdøgn: 12.247 biler; hverdage: 13.020 biler (prognose: 9.900 biler)

Syd for Skivevej (afkørsel 22)

Årsdøgn: 13.013 biler; hverdage: 13.793 biler (prognose: 7700 biler)

Der er flere steder lagt følere tværs over motorvejen, så Vejdirektoratet løbende kan følge trafikmængden.

Annonce

Ekstra god investering

Den ekstra trafik er med til at gøre Holstebro-Motorvejen til en endnu bedre investering end forudset. Motorvejen var budgetteret til knap fire milliarder kroner, og det skulle give en samlet forrentning for samfundet på cirka seks procent om året.

- Når der kører flere biler på motorvejen, gør det vejen til en bedre investering end forudset. Besparelserne for samfundet kommer ved, at borgerne kommer hurtigere frem, og der bliver sparet penge, når der er færre trafikuheld, forklarer Ivar Sande.

Der er også en anden effekt, når flere kører på motorvejen.

- Færre biler på landeveje og gennem byer betyder mindre støjgener i byerne og i beboelser langs landevejene, siger Ivar Sande.

Vejdirektoratet tommelfingerregel er, at der skal være en intern forrentning på fire procent, for at et vejprojekt kan betale sig for samfundet.

- Når flere bruger en vej end forventet, giver det en højere forrentning, tilføjer han.

Det vil koste cirka 500 millioner kroner at lukke de to huller i motorvejen omkring Herning - og det vil være en god forretning med en forrentning på over syv procent til samfundet.

Holstebromotorvejen har været op mod en milliard kroner billigere at bygge en budgetteret, men endnu mangler det endelige regnskab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Magiske koncerter på plænen

Struer

Calle hopper over træflisen

Annonce