Annonce
Holstebro

Renoveringsarbejde har sat sindene i kog: Har man bare puttet moderne vinduer i byens ældste hus?

Bomhuset blev fredet i 1924. Huset er ifølge Holstebro Kommune opført efter ældre jysk byggeskik med røde sten, hvidtede fuger, gesimser og halvvalmede gavle. Foto: Palle Brændsgaard
Har man sparet og sat moderne vinduer i fredet hus? Næh, der er ikke kommet nye vinduer i, siger bygningsarkitekten.
Annonce

Holstebro: "Tåbeligt." "Ikke autentisk." "En skandale."

Det skorter ikke på forundrede kommentarer, efter en bruger lagde billeder op på Facebook af renoveringsarbejdet af Bomhuset.

For godt nok står Holstebros ældste hus fra 1792 over for en ansigtsløftning, men der var brugt vel meget botox, så det ud til på billederne.

Visse af de gamle, men slidte sprossede vinduer så ud til at være udbyttet med moderne alu-vinduer - uden sprosser.

Sådan så Bomhuset ud inden arbejdet med renoveringen gik i gang. Der er sat penge af til en udvendig renovering - men ikke til det indvendige. Arkivfoto: Morten Stricker

Medlem af Kultur- og Fritidsudvalget Rasmus Beltofte (B) forsøgte snart at lægge en dæmper på ophidselsen på Facebook.

"Som byrådsmedlem er jeg faktisk også forundret. Vi har været inde over bevillingen og er orienteret om processen (ventetiden), men jeg synes også, det ser upassende ud," skrev Rasmus Beltofte.

Annonce

De gamle er pillet ud

Mandag morgen kunne byrådsmedlemmet fortælle, at han har forhørt sig om, hvad der er op og ned hos forvaltningen.

- Her vil man undersøge sagen. Det ser noget mærkeligt ud ved første øjesyn, men mon ikke det er en midlertidig foranstaltning, gisner Rasmus Beltofte. (læs opdatering under artiklen...)

Og det er ganske rigtigt det sidstnævnte, kan bygningsarkitekt Jens Andrew Baumann, Baumann Arkitekter A/S i Viborg, berolige. Sammen med Holstebro Kommune står han for renoverings- og istandsættelsesarbejdet af Bomhuset.

Renoveringen gik i gang den 12. august og forventes afsluttet om få uger. Foto: Palle Brændsgaard

- Der er ikke sat nye vinduer i endnu. De gamle er pillet ud, så vi kan reparere murværket omkring dem, forklarer Jens Andrew Baumann.

De vinduer, der kan ses, er derimod de forsatsvinduer, der allerede befandt sig i huset - bag de sprossede vinduer - som har fået lov til at sidde. Det forklarer samtidig, at nogle mennesker på Facebook undrer sig over, at de "nye" moderne vinduer synes tilbagetrukket i huset.

- Vi kunne også have pillet dem ned, men vi har ladet dem sidde, så det ikke regner ind og så videre, siger Jens Andrew Baumann.

Bygningsarkitekten fortæller desuden, at de nye vinduer og døre, der skal gøre, at Bomhuset kommer til at ligne sig selv igen, er lavet af GJ Tømrer og Snedker på Thyholm og står færdige snedkerværkstedet. De vil komme op om kort tid.

-----

Opdateret kl. 10.54:

Rasmus Beltofte har nu modtaget svar fra forvaltningen.

- Der er ganske rigtigt tale om en midlertidig løsning. Det er jo en fredet bygning, og renoveringsarbejdet skal i sidste ende godkendes af Slot- og Kulturstyrelsen, så det mangler bare, at der bliver taget ordentligt hånd om arbejdet - og det bliver der, forsikrer Rasmus Beltofte.

Renoveringen gik i gang den 12. august og forventes afsluttet om få uger. Foto: Palle Brændsgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Taxa-selskab gået konkurs

Debat

Riv Buchholtz' Hus ned!

Annonce