Annonce
Erhverv

Stor mangel: Jagten på plejepersonale intensiveres

Der bliver i fremtiden endnu større mangel på kvalificeret plejepersonale. Arkivfoto: Morten Pape
I Vestjylland er der stor mangel på SOSU-assistenter og hjælpere. Mange stillinger som SOSU-assistenter er ubesatte.

Holstebro: Det er en konstant udfordring at skaffe personale nok til at passe og pleje ældre mennesker.

Det problem er i høj grad også til at få øje på i det vestjyske område.

Kendsgerningerne er til at tage og føle på. Hver anden gang en vestjysk institution i dag søger efter en SOSU-assistent, kan de ikke finde præcist den profil, de efterspørger.

Selv hvis de ansætter medarbejdere, der ikke helt passer ind i profilen, er mere end hver tredje stilling, der er blevet slået op i foråret 2019, stadig ikke besat i dag.

Lidt bedre ser det ud, når det drejer sig om opslåede stillinger til SOSU-hjælper i Vestjylland. Her er det hver tiende stilling, der ikke er besat, selv efter man har ansat folk, der ikke har den kompetenceprofil, man søger. Det viser beregninger fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Og fremtiden tegner ikke ligefrem lysere.

- Gennemsnitsalderen for områdets SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere er i forvejen høj, så i de kommende år vil mange gå på pension – og samtidig bliver befolkningens gennemsnitsalder højere, så vi ved, at der vil komme flere plejekrævende borgere, siger John Hermansen, der er formand for det regionale arbejdsmarkedsråd i en pressemeddelelse.

Ifølge beregninger foretaget af fagforeningen FOA vil SOSU-uddannelserne skulle øge deres optag af elever væsentligt inden for de kommende 10 år, hvis de skal kunne dække behovet.

Derfor mener John Hermansen, at der i høj grad er brug for samarbejde mellem alle på området, hvis det skal lykkes at efterkomme efterspørgslen.

- Det er vigtigt, at vi i fællesskab sikrer, at der er tilstrækkelig, tilgængelig, kvalificeret og veluddannet arbejdskraft til ældre- og handicapområdet i landsdelen, siger John Hermansen.

Det første store initiativ bliver en stor fælles workshop under titlen SOSU 2.0. Her vil 60 repræsentanter for kommunerne i regionen, uddannelsesinstitutionerne og beskæftigelsesområdet mødes i Herning Messecenter den 23. oktober.

- Dels skal vi se på, hvordan vi i fællesskab kan tiltrække flere voksne til SOSU-faget, og dels skal vi se på, hvilke kompetencer, der efterspørges på området. Målet er at sikre, at det er de rigtige målrettede uddannelser, der kvalificerer de kommende medarbejdere og dem, der allerede arbejder inden for området, siger John Hermansen, der finder det helt afgørende, at der kommer en holdningsændring.

- Der er stadig nogen, der fejlagtigt opfatter SOSU-området som et lavstatusarbejde. Det kunne ikke være mere forkert, siger John Hermansen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Spilfirma i gang efter konkurs

Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Lemvig

Søren V. Jensen overtager murer-firma

Annonce