x
Annonce
Erhverv

Stor interesse for trådløs internet

Det ligner en flagstant, men det er første og fremmest en sendemast. Det er AirNet ved direktør Jens Stenberg (til højre), der ejer masten, som til daglig passes af Kristian Langer (til venstre). Foto: Morten Dueholm

I Vejlby er 600 af 700 husstande koblet op på et trådløst internet, der gennem luften leverer en højhastighedsforbindelse til alle

Vejlby: I Vejlby er der ingen behov for at grave dyre fiberkabler ned for at få internet i en høj hastighed.

Selskabet Airnet har sat en mast op, der er i stand til at levere internet til 700 sommerhuse i området, og 600 af dem har allerede sagt ja tak. De har alle tilbud om en internetforbindelse på 100/100 Mbit for en pris på 149 kroner, og det virker.

- Vi har planer om at udvide med en sendemast længere mod nord og en anden mod syd, fortæller direktør Jens Stenberg fra AirNet, der har leveret forbindelsen.

Og faktisk er masten ikke særligt synligt på trods af dens højde på 23 meter. I Vejlby står den ved siden af Victoria Street Station, hvor den er camouflereret som flagstang.

- Og det er helt bevidst, fortæller Jens Stenberg, mens han kigger på den hvide stang med den røde knop i toppen.

En flagstang står alle vegne, og den virker ikke lige så fremmed, som en gittermast ville have gjort. Faktisk kan den anvendes som en helt almindelig flagstang, så derfor har grundejerforeningen et flag, de kan hejse ved særlige lejligheder. Ingen kan se, at det kostbare sendeudstyr ligger gemt af vejen inde i masten. Her fra skyder den det kraftige internetsignal ud i halvanden kilometers omkreds, men selv om man bor lidt længere væk, kan kraftigere modtageudstyr sikre forbindelsen. Kristian Langer, der er den lokale montør af modtageudstyret, bruger også selv signalet fra masten, selv om han bor tre kilometer væk. Med det lidt kraftigere udstyr er han i stand til at modtage internettet i fuld hastighed.

Det er selskabet AirNet, der har investeret cirka en halv million kroner i at rejse masten, og den har stort set fungeret lige siden.

- Vi begyndte med at rejse master i området ved Blåvand og Henne. Da det virkede, fik vi en henvendelse fra sommerhusudlejer Steen Jørgensen, der havde svært ved at leje huse ud, fordi der ikke var internet i området. Derfor kom vi på banen, fortæller Jens Stenberg.

Og derfor kom masten i Vejlby op.

- Vi havde nogle problemer med hastigheden den første tid, men nu kører det bare. I løbet af det seneste år har jeg været ude ved masten to gange for at genstarte et relæ efter et tordenvejr, men det er alt, siger en tilfreds Kristian Langer.

"Vi har planer om at udvide med en sendemast længere mod nord og en anden mod syd

Jens Stenberg, direktør for AirNet,
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce