Annonce
Holstebro

Borger taber klagesag om havevanding fra Storåen - selv om kommunen brugte forkert paragraf

Tidliger Advokat Stig Brendstrup har tabt en klagesag om ret til at bruge vand fra Storåen til at vande sin have. Men han fastholder, at det ingen betydning har for Storåen - og vil nu gå til Ombudsmanden. Foto: Johan Gadegaard
Pensioneret sagfører vil nu gå til Ombudsmanden, efter kommunen har fået medhold ved klagenævn i sag om retten til at bruge lidt vand fra Storåen til havevanding. - Vi har et embedsmandsvælde, siger Stig Brendstrup

Holstebro: Betyder det noget som helst, hvis en borger pumper nogle kubikmeter vand op af Storåen, hvor der normalt strømmer over 300.000 kubikmeter vand hvert døgn? Det er spørgsmålet i en sag, hvor pensioneret advokat Stig Brendstrup ikke har fået medhold i en klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Sagen startede, da kommunen i den tørre sommer 2018 havde en "kanokontrol" i Storåen og konstaterede, at 25 husstande hentede vand fra Storåen til havevanding - og påbød dem at stoppe.

- Jeg er oppe mod stærke kræfter, så jeg havde heller ikke forventet at få medhold ved klagenævnet, siger Stig Brendstrup, der bor på Blåmunkevej med grund ned til Storåen.

Han mener, at Ringkøbing Amt for cirka 25 år siden gav en generel tilladelse til havevanding, med henvisning til en avisartikel, som han dog ikke har kunnet genfinde. Men også at myndighederne gennem passivitet har accepteret havevandingen.

Nu har miljø- og fødevareklagenævnet altså givet kommunen medhold i forbuddet. Selv om nævnet samtidig konstaterer, at kommunen brugte en forkert paragraf i vandløbsloven, da den forbød havevandingen i sommeren 2018.

- Det kan ikke gøre nogen forskel, at haveejere bruger nogle milliontedele af Storåens vand til havevanding, siger Stig Brendstrup.

Kommunen erkender, at den ene havepumpe i sig selv er uden betydning for Storåen. Men der strømmer meget mindre vand i åen en tør sommer end gennemsnittet og ifølge kommunen er naturen i Storåen i ekstreme situationer presset af den samlede effekt af markvanding, havevanding og vandboringer.

Desuden mener kommunen, at langt flere end 25 haveejere vil vande med storåvand, hvis kommunen åbner for muligheden.

- Det er et postulat, for så havde mange flere sat pumper op i de 20 år, hvor kommunen har lukket øjnene, siger Stig Brendstrup.

Han vil dog ikke gå videre til domstolene med sagen. Til gengæld vil han klage til Ombudsmanden over forløbet.

- Jeg mener ikke, at kommunen har fulgt reglerne for sagsbehandling og sagligt har begrundet deres afslag. Vi har ikke længere enevælde, men vi har fået et embedsmandsvælde i Danmark, hvor der mangler saglighed og fornuft, siger Stig Brendstrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Åbenhed er eneste middel mod svindel

Struer Kommunes tidligere kommunaldirektør er sigtet for mandatsvig - altså tyveri. Det kunne vi endelig fortælle i fredagsavisen efter længere tids ihærdige forsøg på at få sandheden om hans pludselige afgang fra jobbet i august 2019 frem i lyset. Hvor informationer holdes skjult, tager rygter og halve sandheder som regel over, og lige siden direktørens fratrædelse er vi på avisen stødt på begge dele. Ikke noget konkret nok til, at vi kunne fortælle det til de borgere i kommunen, som ifølge anklageskriftet er blevet snydt for deres skattekroner. Men nok til, at vi har gravet i sagen. Struer Kommune har holdt det hele hemmeligt for offentligheden, og først nu hvor anklageskriftet er tilgængeligt, har borgerne udsigt til at få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i kølvandet på sådan en sag. Hvis anklageren har ret i, at direktøren gennem godt to år har stoppet mere end 120.000 kroner i egen lomme, efterlader det en række spørgsmål til kommunen. Hvordan kunne det finde sted så længe, uden at blive bemærket i den interne revision? Ethvert træk på kreditkortet skal følges af et bilag for udgiften, så lavpraktisk tyveri på denne måde burde være umuligt at gennemføre over længere tid. Er der styr på revisionen nu? Og hvorfor gik der mere end en måned fra direktørens afgang til en politianmeldelse? Sagen er endnu en alvorlig ridse i lakken på den engang så flotte danske tillid til håndteringen af vores fælles pengekasse. Engang var tyveri og underslæb i det offentlige nærmest utænkeligt, men sagen her er blot en af flere - og langt mere omfattende - sager om embedsmænd, der har stoppet offentlige penge i egne lommer. Svindel med vores fælles midler er gift for samfundet, men det må og skal frem i lyset. Fuld offentlighed er yderst vigtigt, hvis vi skal have tilliden tilbage. Her på avisen stiller vi spørgsmål og kræver svar, fordi ingen kan være tjent med, at kontrollen med vores skattekroner sejler. Der vil altid være uærlige personer, og de mange sager har vist, at kontrolapparatet er nødvendigt. Og hemmelighedskræmmeri når kontrollen svigter hører ingen steder hjemme.

Struer

Kommunaldirektør sagde op på grund af sygdom: Nu er han sigtet for kreditkortsvindel

Annonce