Annonce
Erhverv

Stopper efter 28 år: Ingen ville have troet os, hvis vi for 20 år siden havde sagt, det ville gå sådan med fiskeriet i Thyborøn

Flemming Lund stopper i Thyborøn Indkøbsforening efter 28 år. Foto: Lars Kamstrup
Flemming Lund stopper efter 28 år som bestyrer af Thyborøn Indkøbsforening

Thyborøn: 28 år er der gået, siden Flemming Lund i 1993 skiftede en stilling som halinspektør i Thyborøn ud med at blive bestyrer af Thyborøn Indkøbsforening.

Nu er han blevet 68 år, og han har fundet tiden egnet til, at han går på pension. Han har sidste arbejdsdag på onsdag, og så er det Lotte Pedersen, der tager over.

28 år er lang tid, og gennem de år har Flemming Lund været vidne til en stor omlægning af fiskeriet, som har betydet meget færre fartøjer, langt færre fiskere - og dermed langt færre af de kunder, som Thyborøn Indkøbsforening grundlag har været, siden den blev startet i 1948.

Annonce

Gennem mange år havde hver en fiskerby sin indkøbsforening, som fiskerne selv havde skabt, og som de derfor var en del af. Det var der, de lagde en stor del af deres handel. I dag er langt de fleste af disse indkøbsforeninger væk, men i Thyborøn finder man den stadig på Nordsøkaj.

De mange fartøjer er væk

- Da jeg startede i 1990'erne, var to tredjedele af handelen til havnens skibe, og resten af anden handel med kunder fra byen. I dag er det ændret til en fjerdedel til skibene og resten til andre. Det var noget helt andet, da der lå et stort antal små, blå fiskefartøjer med kajen, som vi skulle servicere, når de havde brug for det. Det er blevet noget helt andet i dag med færre og større fartøjer. Havde vi for 20 år siden sagt, at det ville blive, som det rent faktisk er gået, havde ingen troet os, siger Flemming Lund.

Dengang rundede Flemming Lund hver morgen havnen på vej til arbejde, fordi han så kunne se på aktiviteten hvor travlt, der blev i forretningen den dag. Det er dog lykkedes at holde en god omsætning, så indkøbsforeningen fortsat kan eksistere.

- Men det er mange andre kunder i dag. Man kan derfor diskutere, om vi ligger det rigtige sted i dag, når vi ikke ligger sammen med andre forretninger henne i byen. Men vi har dog også stadig mange af håndværks-virksomhederne på havnen som kunder, så det er ikke helt forkert, vi stadig ligger her på Nordsøkaj, mener bestyreren.


Da jeg startede i 1990'erne, var to tredjedele af handelen til havnens skibe, og resten af anden handel med kunder fra byen. I dag er det ændret til en fjerdedel til skibene og resten til andre.

Flemming Lund, nu snart forhenværende bestyrer af Thyborøn Indkøbsforening


Flemming Lund kan også fortælle om sidste sommers mange gæster i Thyborøn, som kom inden for.

- Den gratis færge betød, at mange lod bilen stå i Agger, og så tog de færgen. De gik lige her forbi forretningen, så det gav os en del handel. Måske bliver det det samme i år.

Da Flemming Lund startede i 1993, havde han måske nok ikke forestillet sig, at det skulle være et job, han skulle have i 28 år.

- Men jeg har haft et privilegeret arbejde, og jeg har kunnet lide det med den megen snak med kunderne og den handel, vi har lavet. Det er gået rigtig godt, og jeg håber, at indkøbsforeningen fortsat kan eksistere, selv om det er blevet andre tider. Jeg har også haft et godt samarbejde med formand og bestyrelse. Det er jo lidt specielt at arbejde på den måde, at man har en bestyrelse over sig som forretningsmand. Men de har ikke blandet sig så meget, og jeg har fået frie hænder.

Annonce

Kommunen handler ikke

Også formand Helge Lyng Pedersen har været tilfreds med de mange års indsats. Han er dog mere bekymret for forretningen.

- Det bliver ikke lettere, og det hjælper jo heller ikke, at kommunen har bundet sig til indkøbsaftaler, så for eksempel børnehave og skole ikke må handle lokalt længere. Det er jo helt galt. Det gælder om at holde handlen lokalt, hvis man vil sikre, at der også er et handelsliv. Og det er måske endda endnu værre for den lokale købmand end for os, siger formanden, der bakkes op af sin snart forhenværende bestyrer:

- Nej, det var heller ikke godt for os, da vi ikke længere skulle sælge diesel til færgen.

Helge Lyng Pedersen forklarer, at man må passe på udgifterne, så derfor bliver der ikke ansat en ny efter Flemming Lund.

- - Lotte Pedersen rykker op som bestyrer, og så er der kun tre ansatte, hvor der indtil nu har været fire, forklarer han.

Annonce

Værestedet og Landslejr

Flemming Lund trækker sig nu tilbage, og det vil jo give ham en del mere frihed.

- Jeg vil bruge mere tid på Værestedet i Thyborøn, som jeg i forvejen arbejder for, siger han.

Og så har FDF betydet meget for ham. Han har sammen med en anden haft den enorme opgave, at han ved fire Landslejre har stået for forplejningen. 12.000 deltagere og 1200 ledere med mere er blevet bespist, så det er en god indkøb og logistik, der har skullet planlægges til de enorme mængder af forsyninger.

- Det er jo ret simpelt. Man regner ud, hvad 10 mand skal have til et måltid, og så ganger man bare op.... Men det fylder da noget, når der kommer 2½ ton fiskefars.

Men det arbejde skal Flemming Lund så ikke klare ved den næste Landslejr, så nu kan bare nøjes med at være der og deltage og nyde det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bevægende hilsner til Christian Eriksen - den tyske EM-trup i samlet opstilling foran tv-billede af Eriksen

Struer For abonnenter

Ensomhed dræber, men hvad gør man, når ægtefællen dør, og huset er alt for stort og tomt: 89-årige Kristian viser en vej

Annonce