Annonce
Navne

Stolefletter, skærslipper og smed med flere jern i ilden

For tiden er der koldt i værkstedet, så Lars Levin har flyttet mange af de stole, han laver flet på, ind i huset. Her er han i gang med planflet på en teaktræstol designet af N. O. Møller. Foto: Morten Pape
Lars Levin, der stammer fra Holstebro, men nu bor i Østjylland, har normalt travlt med at køre rundt og slibe knive og sakse. Men han kan ikke lade være med at lave alt muligt andet også. Og det har han god tid til for tiden.

Gylling: Mange husker endnu de cyklende skærslippere, der for år tilbage kørte rundt i landet og sørgede for, at køkkenknive og sakse var skarpe. De er en sjælden race i dag.

En af de få tilbageværende er Lars Levin fra Gylling. Han har gjort det til sin levevej at køre ud til restauranter, storkøkkener, og private for at slibe knive og sakse.

På grund af corona er ordrebogen dog lidt for tom for tiden, men har man akut brug for en skarp kniv, kan den stadig afleveres på Købmagergade 27 i Gylling, hvor den 50-årige skærslipper bor. Når man henter kniven igen, vil den angiveligt være hylende skarp.

Hele Lars Levins bolig i Gylling emmer af kærlighed til det rå og ubehandlede. Foto: Morten Pape

- Corona har vendt op og ned på meget, men når verden bliver lidt mere normal igen, vil jeg også genoptage alle mine månedlige besøg på 12 lokationer i Østjylland. Her sliber jeg alle slags knive på stedet. Ikke ved hjælp af en trædecykel men i mit firhjulede skærsliberi, som reelt er en kassevogn, fortæller Lars Levin, der gennem det seneste års tid har fået mange stamkunder på sin vej rundt i Østjylland. Blandt andet på Torvet i Odder, som han besøger den første lørdag i måneden.

Annonce

Selvlært smed

Spørger man ind til, hvorfor Lars Levin i et års tid har ernæret sig som skærslipper, får man ikke noget entydigt svar. Kun at det faldt ham helt naturligt, da han i 2020 vendte hjem til Danmark efter at have boet i Norge siden 2012. Noget skulle han jo leve af.


For mig handler håndværk om at forme rå materialer til genstande. Om det så bliver til redskaber, kunst eller noget helt andet, er egentlig ikke så vigtigt.

Lars Levin, handicraftsman fra Gylling


Gået lidt på klingen fortæller han dog også, at det altid har fascineret ham at arbejde med jern, og at han for mange år siden var med til at etablere Den Gamle Smedie på Moesgård Museum, som var et værksted, hvor folk med hang til smedearbejde mødtes for at arbejde med jern. Det var i øvrigt, mens han arbejdede som magasinbetjent på museet.

Så er der gang i essen, som bruges, når Lars Levin arbejdet med jern. Foto: Morten Pape

- Jeg var magasinbetjent i 16 år, og med tre års etnografi-studier oveni lærte jeg en del om, hvordan der er blevet lavet knive og deslige gennem historien. Derfor var jeg også med, da der fra 2005-2013 var et årligt Vikingesmedetræf på Moesgård Museum. Det er siden flyttet til Restaurant Himmel & Hav ved Kysing, og også her er jeg medarrangør, siger Lars Levin, der ikke alene laver og sliber knive.

Han lærer også gerne fra sig ved at arrangere begynder-smedekurser i den lille smedje, som hører til huset i Gylling.

Emnerne kan for eksempel være knivsmedning, kopier af jerngenstande fra vikingetiden samt generel smedning.

Annonce

Rå materialer og æstetik

- For mig handler håndværk om at forme rå materialer til genstande. Om det så bliver til redskaber, kunst eller noget helt andet, er egentlig ikke så vigtigt. Det spændende er at forene tradition, teknik, materialer og æstetik, siger Lars Levin, der efter sit ophold i Norge er blot en norsk indrejsetilladelse fra at få papir på sit livs første helt færdiggjorte uddannelse.

Nogle af de knive og redskaber, som Lars Levin har lavet i tidens løb: Længst til venstre ses en økse, derefter tre knive og en syl med hornskaft. Øverst til højre ses et stykke banketræ, som bruges, når man arbejder med flet. Nederst til højre ses tre hulskeer, der bruges, når man skal lave træskeer. Foto: Morten Pape

En del af tiden i Norge blev nemlig brugt på at uddanne sig til kurvemager - et håndværk, som Lars Levin brænder lige så meget for som smedefaget.

Den praktiske del af uddannelsen tog han hos sin daværende norske kone med hvem han drev Skovstuen Pil ved Sandefjord. Her både fremstillede de kurve og bendwoodmøbler, ligesom de holdt kurser for andre.

På grund af en det ret belastende arbejde med pil og en efterfølgende tennisalbue valgte Lars Levin dog at specialiseret sig i fletning af stolesæder, og det er han forsat med efter hjemkomsten via firmaet designflet.dk

Annonce

Hus fyldt med stole

Hans speciale er at reparere og restaurere stole uden brug af maskiner og med smukke og enkle naturlige materialer som papir, søgræs, hør, læder og andre holdbare materialer.

I øjeblikket fylder diverse stole ret meget i huset, fordi det er for koldt at sidde ude i værkstedet.

Lars Levin

  • Født 1971 i Holstebro. Har to drenge på henholdsvis 15 og 17 år.
  • Har tidligere boet i Holstebro, Aarhus, Over Randlev, Sandefjord i Norge og er nu bosat i Gylling.
  • Har arbejdet i 16 år som magasinbetjent i De Etnografiske Samlinger på Moesgård Museum.
  • Har arbejdet som skovarbejder, lejlighedsvis kok, er selvlært smed og kurvemager.
  • Drev fra 2012-2019 Skovstuenpil.no i Norge.
  • Siden 2020 selvstændig i Danmark med skærsliber-forretningen Den Skarpeste Kniv i Skuffen og stolefletfirmaet Designflet.
  • Man kan læse om Lars Levins mange gøremål samt finde links til hans forretninger på hjemmesiden levincraftsmanship.worldpress.com

- Jeg hygger mig helt vildt med at sidde med en flot formet stol og flette et nyt sæde. Og jeg er nok den eneste i landet, som lige om lidt har papir på, at jeg er uddannet stolefletter. Den uddannelse findes nemlig slet ikke som en anerkendt uddannelse i Danmark, selv om mange har lært sig at reparere de flotte designstole med flet, vi kan prale af i Danmark, siger Lars Levin, der ser frem til at man igen kan rejse til Norge.

For så skal han op og lave sin svendeprøve.

Indtil da fletter og sliber han til lyden af en god Bowie-vinylplade. Hvis han da ikke er i gang med et udekøkken uden søm eller med at lave tegninger til en grindebygghytte, der er planer om at bygge i Økologiens Have.

For Lars Levin er en handicraftsman, der bare ikke kan lade være.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce