Annonce
Mærkedage

Stjernekok elsker kartoffelmos med smør

Tirsdag den 6. august fylder Rune Jochumsen (tv.) 40 år. Her ses han sammen med makkeren Kristian Møller. Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Rune Jochumsen er med sin makker blevet ramt af lige dele held og uheld. I dag er han dog medejer af fire restauranter, og tirsdag 6. august fylder han 40 år.

40 år: De var blot et par drenge i begyndelsen af 20'erne, da Rune Jochumsen og Kristian Møller i 2003 overtog restauranten Formel B.

Året efter skabte de sensation ved så unge - blot 22 og 23 år - og så hurtigt at få en stjerne i Michelinguiden.

Her 15 år senere ejer makkerparret fire restauranter og et street kitchen, og tirsdag den 6. august fylder duoens ene halvdel Rune Jochumsen 40 år.

Det er svært at sige Rune Jochumsen uden også at sige Kristian Møller. De to har nemlig siden begyndelsen af 2000'erne arbejdet side om side.

Rune Jochumsen blev uddannet fra kokkeskolen i 2000. Få år senere overtog han sammen med Kristian Møller Restaurant Formel B på Frederiksberg i København.

De to var dengang et par drenge med ambitioner lige så store som deres passion for at lave mad. Og de syntes selv, har de udtalt, at de var "verdens dygtigste kokke".

Efter at have modtaget den første stjerne i Michelinguiden allerede efter et år, opfattede de den næste stjerne som "en ekspeditionssag".

Kompagnonerne valgte at bruge et millionbeløb på en ombygning af restauranten. De tilførte den - sagt med egne ord - ekstra komfort, stil og luksus.

Men da dagen kom, hvor de ventede på den anden Michelinstjerne, stod makkerparret tilbage med en lang næse og syv millioner kroner fattigere.

Gæsterne lod sig dog ikke mærke af degraderingen, og de følgende år gik godt som sædvanligt.

Men så kom 2008 og finanskrisen, nærmest samtidig med at kompagnonerne udvidede forretningen med Restaurant Sletten i Humlebæk i Nordsjælland.

Trods stor bekymring for, hvad der skulle blive af den nye investering, viste det sig dog at være til deres held.

For mens omsætningen i perioden dalede på Formel B, voksede Humlebæk-restaurantens popularitet.

I dag ejer makkerparret fire restauranter i Hovedstadsområdet - Formel B, Sletten, Palægade og Uformel - samt Palægade Street Kitchen på Broens Gadekøkken ved Nyhavn i København.

Rune Jochumsen bruger det meste af sin tid på Formel B med at skabe måltider af høj kvalitet.

Selv elsker han alle retter, som kan spises med ske - især kartoffelmos med smør og skipperlabskovs, sagde han for nogle år siden i et interview med Berlingske.

Annonce
Tirsdag den 6. august fylder Rune Jochumsen (th.) 40 år. Her ses han sammen med makkeren Kristian Møller. Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce