Annonce
Mærkedage

Stjerne for meget mere end en aften

Den amerikanske skuespiller Eva Marie Saint præsenterer Oscar-vinderen for bedste kostume ved showet i Hollywood i marts sidste år. Torsdag den 4. juli fylder hun 95 år. Lucas Jackson/Reuters
Eva Marie Saint har spillet sammen med de største i udødelige klassikere og har selv vundet en Oscar og en Emmy. Torsdag den 4. juli fylder hun 95 år.

95 år: Hun har været stjerne i en karriere, der har spændt hen over syv årtier.

Hun har vundet en Oscar og en Emmy, har lavet film med Hitchcock og spillet sammen med de største mandlige stjerner fra 50'erne og 60'erne.

Torsdag den 4. juli fylder den amerikanske skuespiller Eva Marie Saint 95 år.

Efter roller i tv-serier og på Broadway slog hun for alvor igennem i 1954 i Elia Kazans legendariske film "I Storbyens havn".

Her spillede hun over for Marlon Brando i rollen som søsteren til en havnearbejder, der bliver myrdet i New Yorks hårde havnemiljø, og hvor hun går efter at fælde de skyldige.

Den rolle indbragte Eva Marie Saint en Oscar for bedste kvindelige birolle.

I 1959 spillede hun over for Cary Grant i Alfred Hitchcocks forvekslingsthriller "Menneskejagt", der både involverer en udødelig flyjagt og en flugt ned over Mount Rushmore.

Året efter spillede hun over for Paul Newman i det historiske drama "Exodus" om oprettelsen af staten Israel.

Eva Marie Saint har brilleret mest i sine roller som smuk og handlekraftig blondine.

Men trods den lange karriere har hun ikke indspillet et væld af film. Hun har indspillet så mange, som hun har haft lyst til, og det vil sige omkring 20.

- Jeg har aldrig været fanget mellem min familie og min karriere. Min familie kommer altid først, har Saint tidligere sagt.

Hun erkendte samtidig med åbne øjne, at hun næppe ville blive en superstjerne, men i hvert fald en stjerne, og det var også alt rigeligt.

I mange år spillede hun med i tv-serier, hvilket hun også høstede en Emmy for i 1990.

I 2006 var hun Supermans mor i "Superman Returns", mens hun i 2014 spillede en på over 100 i den romantiske fantasyfilm "Winter's Tale".

- Det fik mig til at føle mig ung, sagde Saint, der dengang selv var tæt på 90.

Eva Marie Saint voksede op i New Jersey og var i 65 år gift med instruktøren Jeffrey Hayden, der døde som 90-årig i 2016.

De to arbejdede i deres karrierer blandt andet sammen om tv-serier. Sammen har parret fået to børn.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce