Annonce
Rejser

Stilhed under suset af 200.000 vinger

Tusindvis af stære farver himlen mørk og suser over hovederne på sort sol-turisterne.Foto: Søren Gylling

Sort sol er blevet en turistmagnet for vadehavsbyerne Tønder, Ribe og Skærbæk. De seneste 10 år er naturfænomenets popularitet vokset. Sort Safari var den første, men er nu blot en af mange arrangører af guidede ture ud til stæreflokkene og solnedgangen. Avisen kørte med guidebussen ud i Ribe-marsken.

Ilse Jacobsen-gummistøvler, dunede jakker og lange regntætte frakker bevæger sig to og to ud mod marsken. Med diget, der gemmer Vesterhavet, til den ene side og et vandhul med svaner og tagrør til den anden leder flokken af mennesker efter det helt rigtige sted. Lidt overraskende findes det i en grøftekant ikke langt fra asfaltvejen. Her lægges tæpper og hynder, skovturskurve og termokander på en lang række, og det fornuftige fodtøj placeres i grøftens græs.

Alle er klar til aftens forestilling, og lærredet er en himmel tegnet op af store skyformationer.

- Så handler det bare om jeres tålmodighed, griner Kim Adamsen, naturformidler og guide på Sort Safaris bustur ud i Ribemarsken.

- Jeg har prøvet det så mange gange, at jeg ved jeres tålmodighed kommer på prøve, forklarer guiden, inden han fylder ventetiden ud med anekdoter, fakta og fortællinger om Vadehavet.

Aftens skyer er mørke af vand. Og det tunge lys over havet får stærene til at samle sig tidligt.

Først kommer en flok på fem. Så 35. Og så 5.000. Men det er ingenting, forsikrer Kim Adamsen, mens en sort tåge af fugle vokser på græsmarken bag sivene.

I pagt med naturen

Sort sol er et naturfænomen, som man kan opleve, men helst skal undgå at forstyrre. Derfor skal man vise hensyn, når man står og kigger på stære-flokkene, der går til ro for natten.

- Forhold dig i ro, når du ser sort sol. Er der for meget bevægelse bliver stærene bange og stressede.

- Lad hunden blive hjemme. Stærene opfatter hunden som et rovdyr.

- Lad være med at larme eller fotografere med blitz.

- Lad være med at omringe området med tagrør, hvor fuglene skal sove. Er det omringet, tør stærene ikke sætte sig til ro. Undlad også at gå ud i tagrørene, mens se sort sol på afstand.

- Undlad at jage stærene op, når de har sat sig i tagrørene for natten.

Tusindvis af stære farver himlen mørk og suser over hovederne på sort sol-turisterne.Foto: Søren Gylling

Ingen fugle-garanti

I mere end 10 år har Sort Safari samlet turister op ved byerne Tønder, Skærbæk og Ribe et par timer før solnedgangstid for at køre dem ud i marsken og se stæreflokke gå til ro i tagrør ved vandhuller. Sort sol hedder fænomenet, som med de guidede ture er vokset i popularitet. Efterhånden trækker naturoplevelsen tusindvis af turister til Vadehavet hvert efterår og forår. Denne onsdag aften er en stor busfuld blevet hentet ved to opsamlingssteder i Ribe, inden turen går mod Gredstedbro og diget bag byen.

- Inden vi kommer for godt i gang, vil jeg lige sige, at jeg ikke giver fuglegaranti. Det har jeg gjort en gang for mange. Jeg var engang af sted med 200 københavnere og vi så én stær, siger Kim Adamsen over bussens højttaleranlæg og slår lidt luft ud af forventningerne blandt de kikkert- og kamerabærende turister.

Selv om turen begynder først på aftenen, har arbejdet for guiderne og arrangørerne været i gang siden solopgang. I sort sol-sæsonen holder de konstant øje med fuglene langs vestkysten fra Ribe i nord til Tønder i syd. De ved, hvor de lagde sig til at sove i går, og hvornår de stod op i morges. Det er den viden, der gør, at bussen i dag kører mod Gredstedbro-diget og ikke Ribe Kammersluse eller et af de andre vandhuller på det kilometerlange marskområde.

- Og så kan vi lugte det. Efter så mange år har man en fornemmelse for, hvad stærene gør. Hvor de flyver hen, og om de kommer tilbage og sover samme sted som i går, siger Kim Adamsen, mens bussen bugter sig klodset på de små veje.

Naturformidleren afbryder sig selv midt i en fortælling om kirketårne i marsklandet. På drevent jysk og med et lille smil, får han bussens opmærksomhed rettet mod en gård ved vejen.

- Herinde over taget på bygningen får i jeres sorte sol. Så kan vi godt vende bussen og køre hjem igen, griner han.

Tusindvis af stære letter og lander. De står et øjeblik på vejen foran bussen, inden de letter igen og bevæger sig i en samlet, glidende bevægelse ud over markerne. Forberedelserne til den store sorte sol er i gang. I horisonten ses fjerne skygger af lignende flokke. Fra alle sider og i forskellige tempi nærmer de sig dagens slutning og bussens bestemmelsessted.

Oplev Vadehavet

Sort Safari arrangerer flere ture og oplevelser i Vadehavet i efterårsferien.

- Sort sol fra Toftlund, Skærbæk, Højer og Ribe

- Sælsafari på Rømø med skib

- Marskens nordlys og sort sol

- Nationalparkbussen fra Tønder og Rømø

- Ørnesafari

- Østerssafari

Se mere på www.sortsafari.dk

Naturformidler Kim Adamsen viser hvordan fuglene sætter sig i tagrørene for at sove. Foto: Søren Gylling
Annonce

På første række til sort sol

Jenny og Eivind Langsager bærer hver deres pose med tæpper og hynder. Udover godt tøj har de taget tålmodighed med, for det er nødvendigt, når man venter på, at et naturfænomen skal ske for øjnene af en. De er taget fra Gentofte til Ribe på miniferie med to overnatninger for at opleve sort sol. Og sådan er de fleste i bussen samlet op fra enten Hotel Dagmar eller Ribe Byferie-centeret.

Sort sol forlænger turistsæsonen i Ribe med seks uger i efteråret. I slutningen af september og oktober er det naturen, marsken og de overvældende store stæreflokke, der trækker turister til den gamle købstad. Hverken Jenny eller Eivind Langsager har tidligere oplevet en sort sol, så de har sat sig på første række i grøftekanten. 50 meter foran dem svømmer en svane med nogle sene, brune unger i et vandhul, som er omgivet af tagrør. Det er de rør, som naturformidler Kim Adamsen håber, at stærene vil slå sig ned i for natten.

- Stærene gør alt for at beskytte sig, når de skal sove. Derfor samles de i store flokke. For de har fundet ud af, at de er stærkest sammen. Sammen kan de overvinde rovfugle og beskytte hinanden mod angreb fra ræve eller geder, når de sover, forklarer Kim Adamsen.

I løbet af dagen lever fuglene på de grønne græsenge i 20 til 30 kilometers omkreds fra vandhullerne. Når himlen mørkner flyver de i spredte flokke mod nattens ly i tagrørene. Nogle følges ad fem. Andre 35. Og nogle flere tusinde. De små flokke slår ned på græsmarkerne omkring vandhullet og ligner en sort tåge, der bølger op og ned tæt på land.

- Er man stille, kan man høre suset fra dem, tysser Kim Adamsen, og menneskeflokken lytter.

Men naturformidleren behøver ikke længere at tysse, da den sorte masse hæver sig op mod himlen og afslører 100.000 små prikker, der farver himlen sort i skiftende formationer. Tættere og tættere bølger massen af fugle, og pludselig er alle tilskuere i grøftekanten ramt af en andægtig stilhed. Et sus af 200.000 vinger lyder over tagrørene kun meter fra grøftekanten, inden fuglene med en pippen og skræppen bryder stilheden, da de lander på tagrørene, som svajer under vægten af de lette flyvere.

- Det føltes helt højtideligt, da de fløj over der, hvor vi sad. Det var fantastisk, smiler Jenny Langsager, da hun, Eivind og resten af bussen efterlader stærene til at finde ro i deres natteleje.

Og der er vist ingen, der denne aften lader sig mærke med, at 100.000 stære faktisk er en lille sort sol. På gode aftener ved Tøndermarsken kan man opleve op mod en million fugle gøre himlen og solen sort.

Stæreflokken hvivler rundt og skaber smukke formationer på himlen. Formålet er at skræmme rovfugle væk, inden flokken finder det helt rigtige sted at gå til ro. Foto: Søren Gylling
Himlen blev sort af små stære, der samler sig i enorme flokke, når de går til ro for natten. Det er det fænomen, man kalder sort sol, og som tiltrækker turister fra hele landet til marsken ved Ribe eller Tønder. Foto: Søren Gylling
Stæreflokken hvivler rundt og skaber smukke formationer på himlen. Formålet er at skræmme rovfugle væk, inden flokken finder det helt rigtige sted at gå til ro. Foto: Søren Gylling
Kameraklikkene og suset fra vingerne var de eneste lyde, da den store flok stære flaksede over marken og rundt ved vandhullet, inden de satte sig i tagrørene for natten. Foto: Søren Gylling
På første række til aftenens sorte sol sidder en busfuld turister i grøftekanten med kaffe, kameraer og kikkerter. Foto: Søren Gylling
Sort sol kan opleves omkring solnedgang over det flade marsk-landskab. Forenden af vejen ligger diget og en masse vandhuller med tagrør, hvor de store stæreflokke kan finde ly for natten. Foto: Søren Gylling
Fodtøjet er fornuftigt og madkurven er pakket til sort sol-tur. Sort Safari samlede en budfuld turister op i Ribe for at køre dem ud og se sort sol over marsken.Foto: Søren Gylling
Stæreflokken hvivler rundt og skaber smukke formationer på himlen. Formålet er at skræmme rovfugle væk, inden flokken finder det helt rigtige sted at gå til ro. Foto: Søren Gylling
Der kigges efter rovfugle, som ofte dukker op, når stærene leder efter nattero. Er der rovfugle i luften kan man opleve stæreflokken i bølgende formationer mod himlen, da de prøver at skræmme og forvirre de angribende fugle. Foto: Søren Gylling
Tusindvis af stære farver himlen mørk og suser over hovederne på sort sol-turisterne.Foto: Søren Gylling
Turisterne har indtaget diget for at få det store overblik ud over det flade marsk-landskab. Foto: Søren Gylling
Udover busturene har en masse private biler fundet vej til aftenens sorte sol. Denne aften gik stærene til ro ved diget ved Gredstedbro, men på grund af de mange mennesker flytter de ofte overnatningssted.Foto: Søren Gylling
Stæreflokkene skaber formationer mod den grålige himmel. De samles i tusindvis inden de finder et ly for natten mellem tagrørene ved vandhullerne. Foto: Søren Gylling
Tusindvis af stære farver himlen mørk og suser over hovederne på sort sol-turisterne.Foto: Søren Gylling
Solen går ned samtidig med stærene. Her et kig udover Vesterhavet og Fanø fra toppen af diget. Foto: Søren Gylling
Se hvordan det ser ud, når 100.000 stære danser på himlen, inden de går til ro. Scan qr-koden med din smartphone eller tablet. Eller følg linket: goo.gl/ZFjNRV
Annonce
Sport For abonnenter

Topscorer og matematikgeniet Mirsad havde regnet det hele ud: - Jeg havde læst lidt på vinden og skruede den op i hjørnet for at fjerne spindelvævet

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vinderup

Nu kommer den: Cykelsti hele vejen mellem Vinderup og Holstebro

Erhverv For abonnenter

Underskuddet er på 27,8 millioner kroner, men optimismen er intakt: Der er meget, der går vores vej

Holstebro

Mælkebønderne jubler over høje priser: - Nu er der én ting, der gælder. Afdrag, afdrag, afdrag

forside For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland: Hus på Jegindø solgt for 210.000 kroner

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Holstebro

Mads Mikkelsens nyeste film skal kun optages to steder i Danmark - i Holstebro og Viborg

Leder For abonnenter

Problemet er reelt - men tvang er og bliver dumt

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Holstebro

Lastbiler er stødt sammen: Tag ikke denne vej, siger politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Holstebro

Nu er der kun én by tilbage: Så få bliver testet

Holstebro For abonnenter

Skole er blevet til boligområde: Kom indenfor i den første færdige bolig

Holstebro

Den delte vandene - nu gør museum den aktuel igen

Annonce