Annonce
Holstebro

Stigning på over 80 procent: Ledigheden er vokset mest blandt de ældste på arbejdsmarkedet

Ifølge formanden for Holstebro Ældreråd, Erik Mitens, er det ikke noget nyt, at de ældste er i risiko for at blive afskediget, når krisen kradser hos en virksomhed. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Antallet af ledige personer over 60 år i Vestjylland er strøget i vejret henover coronakrisen. Tallet fra maj var mere end 80 procent højere end sidste år.
Annonce

Holstebro: Coronakrisen har stukket en kniv i mange brancher og tvunget virksomheder til at nedjustere bemandingen. Det er især gået ud over de ældste på arbejdsmarkedet.

Ledigheden blandt personer over 60 år i Vestjylland var i maj i år 82 procent højere end maj sidste år. Det viser tal fra De Regionale Arbejdsmarkedsråd, RAR.

- Der kan måske være en tendens til, at virksomheder, der skal ned på færre medarbejdere, vælger at holde på dem, der har lidt flere år tilbage på arbejdsmarkedet, og så er det de ældste, man siger farvel til, siger formand for RAR Vestjylland, Klaus Helmin-Poulsen.


Det er bestemt ikke en sjældenhed, at det er dem i den højeste alder, der ryger først. Selv efter mange års tro tjeneste ryger man ud, og det er trist, synes jeg. Udsigterne til at finde et nyt job, bliver jo ikke ligefrem større med alderen

Erik Mitens, formand for Holstebro Ældreråd


Den tendens er formanden for Holstebro Ældreråd, Erik Mitens, ærgerlig over. Selvom det ikke er noget nyt.

- Det er bestemt ikke en sjældenhed, at det er dem i den højeste alder, der ryger først. Selv efter mange års tro tjeneste ryger man ud, og det er trist, synes jeg. Udsigterne til at finde et nyt job, bliver jo ikke ligefrem større med alderen. Så det er op ad bakke, siger formanden.

Man skal dog passe på med at være for hurtigt til at drage konklusionen om, at stigningen i ledighed blandt ældre skyldes, at det er dem, der står først for, når fyresedlerne skal deles ud. Sådan lyder vurderingen fra Lotte Rom Klemensen, der er A-kasseleder ved 3F Holstebro.

- Jeg tror ikke nødvendigvis, at stigningen skyldes, at de ældre bliver vippet ud først. Jeg tror mere, at det er lidt tilfældigt, at de brancher, de har været i, har været hårdt ramt, siger hun.

Annonce

Mændene står for skud

Krisen har ikke kun sendt ledighedstallet blandt de ældste i vejret. Kigger man på fordelingen af køn, har den negative udvikling været størst hos mændene.

Ledigheden for mænd var i maj i år 66 procent højere end i 2019.

Udvikling i ledighed

Stigning i antal ledige fra maj 2019 til maj 2020

Hele landet – 50.705 personer – 52,7 procent

RAR Vestjyllands område – 2.282 personer – 54 procent

Holstebro – 474 personer – 70,1 procent

Mænd i RAR Vestjyllands område – 1.285 personer – 66,4 procent

Kvinder i RAR Vestjyllands område – 996 personer – 43,5 procent

RAR Vestjylland dækker over Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern, Skive og Struer Kommuner.

Kilde: RAR Vestjylland

Det skyldes ifølge Lotte Rom Klemensen, at de mere mandsdominerede fag, som transport og industri, har været hårdest ramt af coronakrisen.

Samtidig har efterspørgslen efter arbejdskraft været højere i nogle af de mere kvindedominerede brancher.

- Det er for eksempel jobs indenfor SOSU, der har været mere brug for, og der ser vi flere kvinder end mænd, siger Lotte Rom Klemensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Film. Selvfølgelig er det kultur

Annonce