Annonce
Vinderup

Stifteren og museet fejrede rundt: Men kun ni dukkede op

Hjerl Hede fejrede mandag deres 90-års jubilæum for museet, 150-års fødselsdag for stifteren Hans Peter Hjerl Hansen og samtidig en bog-lancering. Da Hjerl Hede holdt sin første levendegørelse i 1931 dukkede over 10.000 mennesker op. I dag stod ni mennesker på Hjerl Hede og fejrede dagen pga. coronavirussen. Foto: Morten Stricker
Det blev en lettere flad fornemmelse for Frilandsmuseet Hjerl Hede denne mandag eftermiddag, hvor museets 90-års fødselsdag og stifterens 150-års fejring blev fejret med en skare på beskedne ni fremmødte på grund af coronavirusset.

Hjerl Hede: Der er noget at fejre på Frilandsmuseet Hjerl Hede. For museets grundlægger, Hans Peter Hjerl Hansen, ville denne mandag være fyldt 150 år. Og museet, som han startede op i 1930 - købt af de rubler, han havde tjent gennem sine russiske smørmejerier, kan ligeledes fejre 90 års fødselsdag i år.

Men der er langt fra de over 10.000 mennesker, der gæstede museets første levendegørelse for knap 90 år siden, til de ni fremmødte, der denne gråsprængte regnvejrsmandag står stimlet sammen i Bulladen - en af de første bygninger, stifteren fragtede til museet.

- Vi har haft kontakt til både et russisk frilandsmuseum og andre russiske forbindelser, som skulle have været med til at markere fødselsdagen, og vi skulle have holdt en kæmpestor fest lørdag, hvis ikke coronaen havde kommet i vejen. Så det er en lidt flad fornemmelse, siger Ingeborg Svennevig, museumsdirektør for De Kulturhistoriske Museer.

Museet skulle have været gæstet af mindst 600 frivillige og 400 af museets vennemedlemmer med "verdens største" lagkage at byde dem på.

I stedet er blot de ni fremmødte. De består blandt andet af repræsentanter fra museets støtter, Hjerl-fonden, Hjerl Hedes Venner, Salling Bank, og forfatter Helle Juhl. Sidstnævnte har skrevet den bog, som nu bliver en del af 90-års jubilæet og 150-års fødselsdagen, og som mandagen ligeledes markerer udgivelsesdatoen for.

Annonce
Der blev skålt i champagne på dagen. Den helt store fest udeblev. Foto: Morten Stricker

Kvindernes fest

Det var for at ære kvindernes hårde arbejde i hjemmet, at Hans Peter Hjerl Hansen i 1930 åbnede museet. Det står mejslet i granit på den mindesten, der står ved indgangen til museet.

Og det er dem - kvinderne - som ikke har haft stor nok plads i historiebøgerne, der er fokus på i Helle Juhls jubilæumsbog, Kvindernes Verden. Her fortælles historier om alt fra heksefrygt til husmordyrkelse i de otte kvinders historier, bogen beskriver. Historierne hører hjemme på museet, der har indrettet otte hjem til formålet.

- Hans Peter Hjerl Hansen var søn af en enlig mor, og måske netop derfor respekterede han kvinder, deres hårde arbejde og mente, at de fortjente ekstra opmærksomhed, siger Ingeborg Svennevig.

Særligt de sidste fem år er kvindernes rolle begyndt at fylde mere og mere på Frilandsmuseet. Det er en del af strategien om at gå tilbage til stifterens oprindelige ideer og tanker med frilandsmuseet.

- Så fokusset er blevet større nu på hjemmet og synliggørelsen tydeligere af, at håndværk også er at kniple, strikke og madlavning - kvindernes håndværk dengang, siger Ingeborg Svennevig.

Museets fremtid

Det er ikke kun i de få champagneglas, der denne mandag bliver skænket op i, at coronavirussen har sat sine spor på festlighederne. Museet har tidligere givet udtryk for stærke bekymringer om fremtiden. Om hvorvidt, man måtte være nødt til at lukke et museum ned, såfremt nedlukningen ville fortsætte. Denne mandag er tonen dog en lidt anden:

- Vi tror, at det med de hjælpepakker, som nu bliver sat i søen til museerne, ikke ender med, at vi går nedenom og hjem, siger Ingeborg Svennevig.

I starten af april opfordrede museet offentligheden til at benytte sine udendørs arealer. Ved samme lejlighed opfordredes gæsterne til at give donationer.

- Der er lige kommet 5.000 kroner ind her i weekenden, så nu er vi oppe på at have samlet 70.000 kroner ind. Det er vi meget taknemmelige for, siger museumsdirektøren.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce