Annonce
Navne

Steen i Atlanta: Jeg er mest bekymret for, hvad Corona gør ved vores sociale liv fremover

"Sådan ser der ud fra hjemmekontoret når man kan arbejde i korte bukser" skriver Steen Tanderup i forbindelse med billedet her. Når der er så grønt bag ham, skyldes det, at området tilhører Georgia Institute of Technology (Georgia Tech) og der kan ikke bygges højhuse foran Steen og Annemettes udsigt. Privatfoto
Steen Tanderup fra Mejdal bor og arbejder i Atlanta, Georgia. Han er ikke nervøs for USAs fremtid, for USA rejser sig altid, siger han. Til gengæld er han bekymret for, hvad virussen gør ved vores sociale liv.
Annonce

USA: Atlanta er hovedstad i staten Georgia, USA. En by med 500.000 indbyggere i centrum, men når forstæderne tælles med, er det en by med ikke mindre end 5,5 millioner mennesker, fordelt på godt 5000 kvadratkilometer. Det svarer sådan nogenlunde til at presse hele Danmarks befolkning sammen på Fyn og Lolland-Falster.

To af de mange mennesker, der bor i byen, er 49-årige Steen Tanderup fra Mejdal og hans kone Annemette. Parret har en lejlighed på 30. etage midt i Atlanta.

Georgia er en del af The Deep South, USAs sydstater, og Atlanta har subtropisk klima med varme, fugtige somre og milde vintre. Historien er dramatisk og til tider tragisk med borgerkrigen og ikke mindst Jim Crow lovene (et sæt love, der virkede fra 1876 til 1965, og som påbød adskillelse af sorte og hvide amerikanere i blandt andet skoler, hospitaler, busser og restauranter, red). Baptistpræsten Martin Luther King, der var primus motor i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse er herfra, og hans kirke, Ebenezer, står endnu.

Hvis man elsker at læse - eller se film - kender man måske klassikeren "Borte med blæsten", der netop foregår i Georgia og en del af den også i Atlanta under borgerkrigen.

- Det her er USA i mine øjne. New York, Chicago, LA, San Fransisco og så videre er ikke main stream USA. Det er dejlige byer, men ikke som flertallet. Syden er totalt sportsgal - OL var her iøvrigt i 1996 - og alt drejer sig om amerikansk fodbold, basketball og baseball, som var det en religion. Syden er også meget religiøs. Kirken har en helt anden rolle end den, vi kender hjemmefra, og den har et meget bredere aspekt som socialt sikkerhedsnet for dem, der kommer der. Om vi kan lide det her? Vi elsker at bo her, og jeg kunne tale om det i timevis, siger Steen Tanderup.

USA/Georgia

I USA er der, ifølge tal fra den 22. april, registreret 819.175 tilfælde af coronasmittede (for staten Georgia alene er tallet 20.166).

Der har været 45.343 corona-relaterede dødsfald (for staten Georgia alene er tallet 818).

Kilde: World Health Organization (WHO)

Annonce

Firma reagerede hurtigt

Steen og Annemette har nu boet fem år i USA. Før det boede de i Frankrig i otte år, og inden da fire år i Holland.

Steen er linjeofficer, uddannet i hæren.

- I dag er jeg ad snørklede veje blevet direktør for et firma, der hedder TenCate Avanced Armor, og en af virksomhederne ligger i Vissenbjerg på Fyn. De andre ligger i Frankrig, Storbritannien, Singapore samt Ohio og Californien i USA. Vi laver letvægts kompositmaterialer til fly og helikoptere - man kan vel sige, at vi i bund og grund beskytter mennesker med et risikofyldt arbejde, forklarer Steen Tanderup.

Selvom TenCate Avanced Armor tidligt i corona-forløbet trak i nødbremsen i alle virksomhederne, har corona alligevel sat sit aftryk på Steen Tanderups arbejdsdag.

- Altså, vi har pligt til at beskytte vores medarbejdere og vores virksomhed. Vi er vant til at arbejde over store distancer, og derfor er tele- og videokonferencer ikke noget nyt for os. Og vi har absolut ingen, der ikke er essentielle for vores produktioner, som kommer på virksomhederne. Det sværeste for de fleste er at sidde hjemme uden helt at vide, hvornår det her er overstået. Jeg bruger det meste af min dag på at kommunikere med mange flere folk i organisationen, end jeg plejer, og det virker som om, at folk, som tiden er gået, er begyndt at blive mere påvirkede af det, vurderer han.

Får virus nogle økonomisk konsekvenser for jer?

- Virksomheden har vi ret godt styr på, og den skal nok komme videre. Privat går det hårdt ud over pensionsopsparingen, men mon ikke det kommer tilbage igen? Det tror jeg, siger Steen Tanderup.

Annonce

USA rejser sig altid igen

Er du tryg ved måden, de ansvarlige i USA har tacklet situationen på?

- Ja det er jeg faktisk. Jeg er klar over, hvordan det bliver fremstillet i danske medier, men der er en hel del, der ikke bliver fortalt. Landet kom sent i gang - i min optik, fordi det handlede mere om penge end om årsagen til sygdommen. Nu er der kommet gang i hjulene, og så trækker USA altså ret hurtigt fra. Det, jeg er mest nervøs for, er den politisering, der sker af det hele. Det virker ikke som om, der er politisk enighed om behandling, løsninger, hjælpepakker eller meget andet. Det er valgår, og det bringer det værste frem. Det kan være svært som dansker at forstå den polarisering, vi ser her på den politiske scene, siger Steen Tanderup.

Så du er ikke nervøs for USAs fremtid?

- Nej. USA har en tendens til at rejse sig fra det meste. Jeg er ret rolig, når jeg tænker fremad. Jeg er mere bekymret for, hvad coronavirus kommer til at betyde for sociale relationer fremover. Vi bliver ved med at tale om "social distancering". Det er jo ikke det, der menes. Der menes fysisk distancering. Man kan jo sagtens være socialt sammen, selvom man ikke kan sidde op og ned af hinanden. Kommer vi til at give hånd, kramme, gå til store fester og festivaler sammen på samme måde igen? Det tror jeg ikke, der er nogen, der har svaret på lige nu.

Steen Tanderups vurdering er, at folk omkring ham generelt er nervøse for situationen her og nu.

- Det er vi allesammen. Selv med nærmeste venner er vores kontakt lige nu via Skype, FaceTime og så videre. Men vi har da nogle fremragende online happy hours:-)

Ellers får ægteparret tiden til at gå med arbejde, at se film og gå ture.

- Men det er nu noget begrænset med at komme ud for tiden. Virussen er ikke toppet her endnu, så vi er ret forsigtige, siger Steen Tanderup.

Vindue til verden

Dagbladets Navne-redaktion har fået rigtig mange henvendelser i forbindelse med serien "Vindue til verden" om vestjyder (fra Holstebro, Struer eller Lemvig kommuner) ude i verden - og deres hverdag side om side med coronavirus.

Men der er stadig plads til bidrag - så hvis du kender nogen, som stammer fra en af de tre ovenstående kommuner, og som du synes, vi skal interviewe, så skriv til meja@dagbladetholstebro.dk – eller få vedkommende til selv at kontakte os.

Annonce

Hvor mange viruseksperter er der?

Der har været hamstring i Atlanta lige som i alle andre steder, der er ramt af coronavirus.

- Det virker som om, de fleste nu har fået tillid til, at der genforsynes. Det er mest rengøringsprodukter og toiletpapir, der mangler. Hvad er det lige for noget med det der toiletpapir?, spørger Steen Tanderup.

Information om virus er der nok af, mener han. Rigeligt, faktisk.

- Vi får alt for megen information, og det meste vil jeg kategorisere som misinformation. Hvor mange virus-eksperter findes der? Jeg har slukket mit fjernsyn om dagen. Jeg kan ikke holde ud at høre på den pågældende news-cycle på NOGEN af kanalerne.

Både Steen og Annemette har forældre hjemme i Danmark, og de er naturligt nok i deres tanker.

- Det er da en underlig situation, at vi ikke kan hjælpe, hvis de skulle få brug for det. Vi taler tit med dem, og de er meget fornuftige, så det går nok.

Er der noget positivt at sige om livet under coronakrisen?

- Ja, folk er rykket sammen i bussen og er gode til at hjælpe hinanden. Jeg taler mere ved venner og familie, end jeg har gjort i mange år. Måske drukner det nærvær normalt lidt i den pulserende hverdag. Det, vil jeg forsøge at forsætte, når det her er overstået.

Det, Steen Tanderup er mest bekymret for, er vores sociale omgangsformer i fremtiden. Kommer vi til at gå til koncerter, festivaler, på restauranter og så videre på samme måde som før? Og vil musikken virkelig - som skiltet her siger - bringe os sammen igen? Privatfoto
- Det er en skræmmende tanke, hvad der kan ske i en stor og befolkningstæt by som den her. Det er også det, der er så farligt med smittespredningen, siger Steen Tanderup om Atlanta, der er USAs niende største by, hvis man tæller forstæder med. Her bor 5,5 millioner mennesker på et område, der er meget, meget mindre end Danmark. Privatfoto
"Det er ikke nemt at se, at det er en millionby," skriver Steen Tanderup om dette foto af en menneske- og biltom gade. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TTH Holstebro For abonnenter

Roman var den første udlænding i Tvis-trøjen, forelskede sig i byen og besøger altid et bestemt gravsted, når han er på visit

Annonce