Annonce
Navne

Statsministerens far i 40 år

Serien "Statsministeren" udkommer i mange af landets aviser. Privatfoto
Serietegner Carsten Graabæk forsøger at pille glorien af de moraliserende med sin daglige satiriske stribe. Torsdag den 28. april fylder han 75 år.

75: Munter satire blandet med et strejf af blodig alvor og et svirp med pennen her og der.

Nogenlunde sådan er opskriften på den daglige avistegneserie "Statsministeren", som tegner Carsten Graabæk har stået bag i nu 40 år.

I den optræder en statsminister, der er en undermåler både i fysisk og moralsk forstand, og et væld af bipersoner med mere - eller oftest mindre - kloge betragtninger om verdens gang.

Annonce

Carsten Graabæk, der 28. april fylder 75 år, fandt inspiration i både daværende statsminister Anker Jørgensen og den legendariske tv-satire "Javel, hr. minister", der på elegant vis spiddede det knastørre engelske bureaukrati.

Og fire årtier senere er han endnu ikke løbet tør for idéer.

- Jeg åbner dagens avis eller hører nyheder, og der sker altid noget, man kan lade sig inspirere af. Det sørger hr. Putin især for lige nu, siger Carsten Graabæk.

Han blev oprindeligt uddannet cand.mag. i dansk og engelsk efter en opvækst i Vestjylland og Vejlby ved Aarhus som søn af to præster.

Jeg åbner dagens avis eller hører nyheder, og der sker altid noget, man kan lade sig inspirere af. Det sørger hr. Putin især for lige nu.

Han fik arbejde som gymnasielærer, men da han i 1982 blev fyret samtidig med premieren på "Javel, hr. minister" og starten på den "absurde, operettelignende" Falklandskrig mellem Storbritannien og Argentina, blev han overbevist om, at han skulle være satiretegner.

Andre inspirationskilder har været komikeren Groucho Marx og verdens måske mest kendte tegneseriefigur, Anders And, samt dennes mest berømte pennefører, Carl Barks.

I løbet af årene er Carsten Graabæk blevet udgivet både i de nordiske lande samt i Tyskland, Holland, England og USA.

Tegneren stod desuden i mange år bag striber som "Mig & Mor", "Magistre" og "Nu dages det", som dog nu alle er pensionerede.

Men "Statsministeren" lever stadig videre, så længe Carsten Graabæk orker.

Det gennemgående tema i striben er de forskellige syn på god moral:

- At vi skal opføre os ordentligt og undlade at bøje os for de evigt krænkelsesparate, moralske skvulp, der kommer en gang imellem fra de mest uventede kanter. De skal selvfølgelig have en over trynen, de nymoralske bevægelser, uden at det behøver være med navns nævnelse eller hån og spot, siger tegneren.

Carsten Graabæk bor i Højbjerg syd for Aarhus og er gift med en branchekollega, Politiken-tegneren Mette Dreyer.

Annonce
Navne For abonnenter

Til Minde Om: Næste gang du besøger hallen i Mejdal, bør du kende historien om Elmer Andersen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Holstebro For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Lemvig

Midlertidige standpladser, ja tak: Jo flere forskellige tilbud, der er, jo flere mennesker kommer der

Holstebro

Har du nogensinde stjålet? Maria har nuppet venindens Barbie-kjole og Karina har taget forældrenes smøger - men stjæler man også tørfisk?

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Sport For abonnenter

Kender du Sisstiss? Det gør 24.700 på Instagram, og de elsker ærligheden, vejledningen og energien

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

For abonnenter

Populær malerproducent har fordoblet salget på tre år og slår rekord i regnskabet: Sådan har de tacklet prisstigningerne

Holstebro

Varehus har ligget samme sted i over 30 år, men åbner snart i nyt område: - Vi havde nogle forhold, som ikke var optimale

For abonnenter

Fire dages arbejdsuger udbredes stadig mere i det små

Alarm 112

21-årig motorcyklist død efter soloulykke uden for Skive

Sport For abonnenter

Regnskabet er gjort op efter en sæson, som slet ikke har levet op til forventningerne: Stregspillerne ligger i bunden af karakterlisten

Navne

Finn Orvad: Jeg ville gerne være bedre til ikke at lade mig gå på af konflikter

Annonce