Annonce
Debat

Statens Kunstfond bør ikke skære i tilskud til MGK-uddannelser i mindre byer

Annette Lind. Arkivfoto: Morten Stricker

Læserbrev: Det klinger hult, når der står på Statens Kunstfonds hjemmeside, at musikken skal ud i hele landet, samtidig med at de vil skære i tilskuddet til musikgrundkursus, MGK, for unge mennesker i landets mindre byer.

Unge musikalske talenter i Holstebro skal have samme mulighed for at udvikle deres talent, som unge i blandt andet Aarhus og København. Derfor forstår jeg ikke, at Statens Kunstfond vil omprioritere midler fra de mindre byer og give til de største.

Statens Kunstfond planlægger at ændre tilskudsmodellen til de lokale MGK-uddannelser, så alle skoler får lige meget i tilskud fordelt på indbyggertal. Det får den konsekvens, at MGK-MidtVest i Holstebro risikerer at miste en tredjedel af deres årlige tilskud.

Annonce

Det vil betyde, at færre unge musikalske talenter i Holstebro, Skive, Viborg og Herning vil kunne få gratis undervisning, som udvikler deres talent og forbereder dem på at kunne komme ind på musikalske uddannelser efterfølgende. I stedet vil det blive nemmere at få en plads på MGK i Aarhus eller København, hvor unge musiktalenter i forvejen har mange muligheder. I min optik er det både ulogisk og unfair.

Hvis tilskudsmodellen ændres, vil det betyde, at der bliver fjernet omkring 4,5 millioner kroner til MGK-uddannelser i landets mindre byer, som i stedet vil gå til landets fire største byer.


Derfor har jeg nævnt min bekymring for kulturminister Joy Mogensen, da jeg ser det som principielt forkert, at Statens Kunstfond går ind og skævvrider unges muligheder for at udvikle deres talent, fordi de bor i mindre byer.


For MGK-MidtVest med hovedsæde i Holstebro og med tilbud i Skive, Viborg og Herning kan det blive svært at bevare undervisning uden for Holstebro, hvis tilskuddet mindskes så markant. Ifølge skolens egen vurdering kan det betyde, at optaget af unge talenter vil falde 64 til 44 elever i 2025.

Jeg synes, at Statens Kunstfond rammer meget skævt her. De gør det sværere at være ung og talentfuld i landets mindre byer. Derfor har jeg nævnt min bekymring for kulturminister Joy Mogensen, da jeg ser det som principielt forkert, at Statens Kunstfond går ind og skævvrider unges muligheder for at udvikle deres talent, fordi de bor i mindre byer.

Jeg har stor respekt for, at vi skal værne om armslængdeprincippet til Statens Kunstfond, så de uafhængigt og ud fra en faglig ekspertise kan uddele midler. Men dette handler ikke om en kunstnerisk vurdering. Det handler om, at der skal være muligheder for talentudvikling i hele Danmark. Dette forslag vil bidrage til øget centralisering og gøre det sværere at være ung uden for landets største byer.

Derfor mener jeg, at det bør afføde en politisk drøftelse af, hvordan vores kunststøttesystem bør indrettes. I mange år har man prioriteret, at det er vigtigt at tilgodese de mindre byer, så vi har et rigt kulturliv med mange kulturtilbud i hele Danmark.

Det mener jeg, at vi skal holde fast i.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce