Annonce
Lemvig

Kæmpemaleri indtager gymnasium - oprindeligt var billedet endnu større

Filialdirektør Lars Madsen, Nordea, glæder sig over placeringen af Knud Eel maleriet "Ravsamleren". Den hænger ved et stort opholdsrum og bliver samtidigt belyst ovenfra af et ovenlys vindue. Rektor Bo Larsen (længst til venstre) er glad for værket. Foto: Benny Gade
Lemvig Gymnasium har modtaget det store Knud Eel maleri, der oprindeligt hang i Nordeas lukkede filial i Vestergade

Lemvig: Knud Eels maleri "Ravsamleren" er det hidtil største kunstværk, som Lemvig Gymnasium har fået doneret. Maleriet er 2,5 meter højt samt 4,1 meter bredt, så på gymnasiet har man tænkt sig godt om, inden man fandt den rette placering. Torsdag kunne det dog afsløres på sin nye plads på væggen ud for et stort opholdsrum på vejen mod idrætslokalet. Her er et godt lys - også gennem vindueskuplen i det flade tag - og der er vægplads nok.

- Det hænger fint her, konstaterer Lars Madsen, der er filialdirektør hos Nordea i Lemvig, der har skænket maleriet til gymnasiet.

Maleriet har hængt i Nordeas lokaler i Vestergade siden 1960, hvor Knud Eel blev bedt om at male det. Nu er filialen flyttet i nye lokaler i Ågade, hvor vægpladsen ikke giver mulighed for at bruge det store maleri. Banken har derfor søgt efter en mulig modtager af maleriet, og derfor kunne det torsdag afsløres på Lemvig Gymnasium.

- Vi ville gerne bevare maleriet på lokale hænder, siger Lars Madsen.

Flere af personerne på billedet er malet på baggrund af lokale modeller. Lars Madsen kan blandt andet oplyse, at kvinden i billedets højre hjørne er Anne Madsen, der var et kendt ansigt i banken, medens faderen med ravklumpen og børnene er familien Bjerre på stranden. Knud Eel boede også i Lemvig, så derfor var det et stort ønske, at maleriet forblev i området.

Torsdag morgen fik eleverne på Lemvig Gymnasium præsenteret det nye maleri og forklaret, hvordan det er havnet på gymnasiets væg. Rektor Bo Larsen kunne også fortælle, at maleriet med dets dimensioner er det største kunstværk, som gymnasiet hidtil har modtaget.

Oprindeligt har billedet været endnu større, da det har haft en billedfrise rundt om sig. Frisen er gået tabt i forbindelse med en renovering af Nordeas daværende lokaler, så derfor har gymnasiet efterlyst billeder, der viser frisen. Lars Madsen havde derfor nogle billeder med til gymnasiet, der viser, hvordan billedet med tilhørende frise oprindeligt har set ud hos Nordea.

Annonce
Oprindeligt var maleriet også forsynet med en billedfrise, som ikke findes længere. Det er dog lykkedes at finde nogle billeder, der viser, hvordan frisen oprindeligt så ud. Foto: Benny Gade
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Annonce