Annonce
Lemvig

Største anlægsprojekt i nyere tid: Havnen er klar til de store skibe

I dag er der 10 meter vand hele vejen ind fra Nordsøen til kajanlæggene i havnen. Dermed er havnen klar til at modtage selv de største fiskefartøjer. Foto: Thyborøn Havn
Thyborøn Havn har tilendebragt endnu en stor anlægsinvestering på 80 millioner kroner

Thyborøn: Efter flere års forberedelse er Thyborøn Havn nu endelig i mål. Nu kan havnen officielt bryste sig af at have 10 meters vanddybde hele vejen fra Nordsøen ind til kajanlæggene i havnen. Dermed er havnen nu klar til at modtage selv de største fiskefartøjer fra landene omkring Nordsøen, men også godsskibe og fartøjer indenfor offshorebranchen kan benytte havnen.

- Det er et ønske, vi har haft i snart 15 år, så på den måde er det en milepæl for havnen, siger havnedirektør Jesper Holt Jensen.

Ønsket om en dybere indsejling har havnen haft allerede mens ansvaret for indsejlingen lå hos Kystdirektoratet. Staten ville blot garantere otte meters vanddybde i indsejlingen, men da Thyborøn Havn for nylig selv overtog ansvaret for oprensningen af sejlrenden, opstod muligheden for at skabe en indsejling med 10 meters vanddybde.

Annonce

Nyt land

Sandet fra uddybningen er anvendt til at udvide havnens landarealer mod syd. Mere end 600.000 kubikmeter sand er flyttet fra sejlrenden og skaber nu 150.000 kvadratmeter ny havneareal parallelt med hovedvejen. Dette areal skal fremover anvendes til håndtering af gods. Dermed er projektet til 80 millioner kroner både det største uddybnings- og havneudvidelsesprojekt i hele Thyborøn Havns historie.

Det er et ønske, vi har haft i snart 15 år, så på den måde er det en milepæl for havnen

Jesper Holt Jensen, havnedirektør

Der er stadig enkelte steder, hvor vanddybden i dag ligger en anelse fra målet, men de bliver oprenset ved færdiggørelsen af Thyborøn Havns hidtil største bygge og anlægsprojekt omkring april.

- Til sommer vil vi indvie den nye godsterminal med de 220 nye kajmeter ved navn Limfjordskaj III og det nye 150.000 kvadratmeter store baglandsareal, som er blevet til i kraft af nyttiggørelsen af materialet fra uddybningen af indsejlingen, siger Jesper Holt Jensen.

Potentiale for flere erhverv

I dag har havnen ingen kunder, der står på spring for at udnytte vanddybden og de nye landarealer, men Jesper Holt Jensen er ikke i tvivl om, at investeringen fremover vil få stor betydning for Thyborøn.

- Vi kan mærke, at når vi taler med aktørerne ude på markedet, at det bliver noteret som en positiv ting, at der nu er 10 meters dybde. Jeg tror på, det vil få stor værdi for Thyborøn fremover, siger Jesper Holt Jensen.

De største industrifiskefartøjer fra for eksempel Norge og Færøerne leverer råvarer til fiskemelsfabrikken TripleNine A/S, men har undertiden haft svært ved at komme ind gennem kanalen. Det får de ikke længere.

Havnen har fortsat ingen konkrete planer for, hvordan det nye landareal kan udnyttes, men det ventes i spil, når offshore branchen skal i gang med aktiviteter som installation af havmølleparkerne Vesterhav Syd og Nord, Thor og den kommende Energiø, der skal anlægges på Nordsøen syd for Thyborøn.

Også godstrafikken kan fremover vælge at sejle gods til og fra Danmark fra havnen og dermed undgå et belastet vejnet i øst. Den nye vanddybde åbner op for et større udvalg af fartøjer og giver branchen solide muligheder for logikstikoptimering med miljøhensyn.

Annonce
Kultur

Maggie er med 'mor' i salonen hver dag: - Kunderne synes, det er så hyggeligt - nogen bliver ligefrem skuffede hvis hun ikke er her

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Politiet efterlyser vidner til brutalt overfald på åben gade: 32-årig fik knytknæveslag og flaske i hovedet

Holstebro For abonnenter

Da Poul Henning pludseligt døde, reddede han fem andre: - Det er uretfærdigt, men tænk på dem, som fik deres kære med til juleaften på grund af ham

Holstebro

Jysk Energi melder alt klar til elbilerne

Navne For abonnenter

Poul-Erik Sloth Nielsen blev 'kun' 72 år - men der er mange, som bliver 100 år og ikke har prøvet så meget, som han har

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Holstebro For abonnenter

Ragnvald fik livet tilbage, da en anden mistede sit: - Jeg er dybt taknemlig

Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du organdonor?

Struer

Tommy stod 'I hus til halsen' - nu har han fået mod på livet igen: - Jeg har fuldstændig ændret mig selv

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Hvorfor skal jeg have skattefri penge ind på kontoen, som jeg ikke har bedt om og ikke har brug for?

Holstebro For abonnenter

Hun er selv vaccineret - men ikke hendes børn:  - For at være ærlig, så kan jeg ikke forstå, hvorfor der skal være så stort et pres

Holstebro

Nye regler kan smadre skiferien for Karsten: - Det kan ikke passe. Jeg har fået tre stik og er immun - jeg må være ønsket at få ind

Annonce