Annonce
Danmark

Større råderum: Cepos vil give LO-familie 5000 kroner i skattelettelse

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos, vil bruge overskuddet til at sænke skatten på arbejde for at sikre mere arbejdskraft. Arkivfoto
Cheføkonom: Mette Frederiksen får medvind på cykelstien med ændret prognose for unge og ældre.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den uafhængige borgerlig-liberale tænketank Cepos kommer frem til samme resultatet som 3F. Dog med et overskud på tre milliarder kroner i 2025 i forhold til fagforbundets resultat på 6,5 milliarder kroner det år.

- Statsminister Mette Frederiksen har fået medvind på cykelstien til sin økonomiske politik med den nye fremskrivning i og med, at hun vil øge det offentlige forbrug i takt med det demografiske træk, lyder analysen fra cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Logikken er, at børn og unge koster det offentlige penge i pasning og skoler, og ældre trækker også på de offentlige kasser. Omvendt bidrager flere i den arbejdsdygtige alder til, at regeringen har flere penge at råde over i den offentlige sektor frem til 2025. Udgangspunktet for Venstre og Socialdemokratiet under valgkampen var at lade det offentlige forbrug følge det demografiske træk, men nu bliver der penge i overskud.

Ifølge analysen fra Cepos kan en LO-familie få 5000 kroner mere til forbrug om året, hvis regeringen vælger at bruge fire milliarder kroner på at firedoble jobfradraget.

- Min anbefaling er, at man bruger pengene på at sænke skatten på arbejde for at øge arbejdsudbuddet. Arbejdsgiverne har svært ved at skaffe arbejdskraft, og med lavere skat kan det bedre betale sig at arbejde over, lyder argumentationen fra Mads Lundby Hansen

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er med at komme i gang

I både Holstebro og Lemvig kommuner har sundhedshuse været en vigtig del af dagsordenen de seneste år, ikke mindst fordi sygehuset i Gødstrup ligger langt væk, og der skal være nære sundhedstilbud. Samtidig gør situationen omkring de praktiserende læger det nødvendigt, at der nytænkes. Den tid er forbi, hvor der sidder en enkelt læge i en enkelt praksis. Ja, det går så længe, de nuværende læger fortsætter. Men når de stopper, kan de umuligt skille sig af med deres praksis, fordi ingen nye læger vil sidde alene. Derfor er det en god idé med et godt fagligt klima med flere praktiserende læger og gerne i et miljø, hvor der er mange andre sundhedsfaglige ekspertiser. Det har været naturligt at diskutere disse ting i Holstebro og Lemvig, fordi man enten har et forhenværende eller snart får et forhenværende sygehus, og man derfor i forvejen har en dialog med regionen omkring disse ting. Struer Kommune er vel mest sammenlignelig med Lemvig, når vi taler kommunestørrelse, og som vi har kunnet læse i aviserne i sidste uge, så er der også her akutte udfordringer med at få besat lægepraksis. I søndagsavisen blev regionen spurgt til udfordringen, og her var opfordringen, at man i Struer snarest får sat sig sammen, så man netop kan skabe sådan et sundhedshus med flerlægepraksis, så man får skabt det miljø, der skal til, for at man bevarer de sundhedsfaglige tilbud i byen. OK, der er ikke så langt til Holstebro fra Struer, som der er fra Lemvig. Men alligevel er det vigtigt for købstaden, at man bevarer disse tilbud "hjemme". Derfor må kommunen hurtigst muligt tage initiativ til at følge opfordringen fra regionen. Få de praktiserende læger og regionen engageret i at finde sådan et sted, hvor der kan skabes et sundhedscenter, og få diskuteret, hvad der kan være i det af kommunale, regionale og private initiativer. Og det er med at komme i gang. Erfaringen viser, at det tager rigtig lang tid både at finde samarbejdet, indholdet, men så sandelig også en finansiering, hvor det kræver store investeringer på flere års budgetter, før man har et økonomisk grundlag. Og så skal regionen også overbevises om, at der skal findes penge. Det tager også tid.

Annonce