Annonce
Danmark

Støjberg om flere udlændinge i landbruget: - Der er ikke noget underligt i det

Inger Støjberg erkender, at regelændringen formentlig rulles tilbage, hvis Venstre mister magten ved det kommende valg. - Hvis skaden sker, at der kommer en S-ledet regering, så vil vi komme til at se en række ændringer i dansk politik, og her konkret til ugunst for ervervslivet og dansk landbrug. Sådan er politik jo, siger hun. Arkivfoto: Michael Drost-Hansen
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forsvarer sin beslutning om at give udvidet adgang til udenlandsk landbrugspraktikanter uden om et flertal i Folketinget.

Inger Støjberg, hvorfor har du besluttet at gennemføre ændringerne for landbrugspraktikanter som en bekendtgørelse?

- Fordi det er muligt at gøre det som minister på det her område, og jeg synes, det er utroværdigt den ene dag at fremlægge det her som et forslag, hvis man så ikke rent faktisk gennemfører det, når man kan.

Havde det ikke været bedre at gøre det gennem lovgivningsarbejdet i Folketinget?

- Det her er bekendtgørelsesstof, så der er ikke noget underligt i det.

Det var oprindeligt en del af jeres politiske udspil om udenlandsk arbejdskraft i oktober, hvor der var politisk flertal imod de her ændringer. Hvorfor har du ikke lyttet til det?

- Netop når det er muligt at gennemføre det, så ville det være utroværdigt ikke at gøre det.

Men er der ikke meget politik, der ikke kan gennemføres, fordi der ikke er flertal for det?

- Jo, men når nu det her er noget, jeg kan sætte i værk, så er det også mest troværdigt at gøre det.

Annonce

Ikke social dumping

Ændringerne møder kritik fra såvel Dansk Folkeparti som Socialdemokaterne og SF, der alle kalder det social dumping. Hvad siger du til det?

- Det her har ikke et hak med social dumping at gøre. De landbrugsmedhjælpere, der arbejder her i Danmark, skal selvfølgelig arbejde under helt normale løn- og arbejdsvilkår. Men lige præcis landbrugspraktikanter har været ringere stillet end alle andre. Nu bliver de ligestillede med alle andre - om det er folk i sundhedssektoren, arkitekter, eller hvad det nu måtte være. Det betyder, at krav om sprogtest afskaffes, og alderskravet tilpasses forholdene andre steder. Vi ved, at det her har lagt mange hindringer i vejen for landbruget, og derfor er det på sin plads at ændre det.

Men er det fair, at en fuldvoksen, færdiguddannet ukrainsk landbrugsmedhjælper kan arbejde til praktikantløn?

- Så skal man spørge sig selv, om det er fair, at en tilsvarende fuldvoksen medarbejder i et arkitektfirma kan. Hvis det er det, er det vel også fair, at det kan lade sig gøre i landbruget.

Åbent land

Men hvis man går ind for en stram udlændingepolitik, ville det så ikke være mere nærliggende at stramme op de andre steder, som Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti argumenterer for?

- Det er helt fair, at DF har det synspunkt, som man alle dage har haft. Der, hvor det halter, er hos socialdemokraterne, der skifter holdning til tingene hele tiden. Jeg mener, at dansk erhvervsliv og herunder dansk landbrug har god gavn af, at der også kommer yngre mennesker udefra og arbejder. Desuden har lige præcis landbruget altid været kendt for at påtage sig en stor uddannelsesforpligtigelse og dermed været med til at løfte landbruget i Østeuropa, og det tror jeg, der er mange, der er glade for.

Men hvordan harmonerer det med Venstres udlændingepolitik, at du åbner op for, at flere udlændinge kan arbejde til lav løn og uden sprogkrav?

- Det harmonerer godt, for vi skal være et åbent land for dem, der kan og vil. Det vil sige, at vi skal hjælpe dansk erhvervsliv, der mangler arbejdskraft, men at de, der arbejder her, skal gøre det under normale løn- og arbejdsvilkår, som gælder alle andre. Så vi skal være åbne for dem, der kan og vil, men lukkede for dem, der ikke bidrager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Annonce