Annonce
Holstebro

Hold på hat og briller: Stærk storm går i land i nat

Hold på hat og briller - for det bliver en blæsende nat.Arkivfoto: Morten Stricker
En kraftig storm rammer natten til mandag vestkysten.

Nordvestjylland: Det er en blæsende nat, nordvestjyderne går i møde.

Meteorologerne hos TV2 Vejret sendte søndag morgen et varsel ud om at en storm skulle bevæge sig ind over den nordlige del af Danmark natten til mandag og mandag morgen.

Meldingen gik på, at der skulle være vindstød på mere end 32,6 meter per sekund - svarende til orkanstyrke op langs vestkysten.

Helt så voldsomt skulle det dog ifølge DMI ikke helt blive.

- Den beregning vi fik i nat gik på over 32 - det er korrekt. Men der er kommet nye data, som viser, at vi nok nærmere lander på knapt 30, siger Thyge Rasmussen, vagthavende meterolog hos DMI.

Dermed når middelvinden helt ude på kysten op på 23 meter per sekund og altså vindstød på de omkring 30 meter per sekund - svarende til stærk storm.

- Det vil blive ude ved kysten, det er værst, og styrken vil jo så aftage jo længere ind i landet, man kommer, siger Thyge Rasmussen. DMI vurderer, at Holstebro og Struer vil opnå vindstød på omkring 25 meter per sekund - altså stormstyrke. Lemvig vil ifølge DMI opleve vindstød på 28 meter per sekund.

Stormen skulle ifølge DMI begynde sin rasen over vestkysten lige over klokken et i nat og fortsætte i tre-fire timer ud på natten.

- Da det kun blæser kortvarigt, har vi ikke data, der viser, at der sker noget synderligt med vandstanden. Vi kommer ikke op i nærheden af varslingsgrænserne, siger meterologen fra DMI.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mellem to onder

Skal man være mest glad for Politiets Efterretningstjeneste, der med en storstilet aktion onsdag anholdte 20 personer, som det mistænker for at have forsøgt at skaffe sprængstoffer og våben til brug for en ikke nærmere defineret terroraktion? Eller skal man være mere bekymret over, at der stadig findes radikale grupperinger, der bor mellem alle os andre - i det her tilfælde islamister - der er klar til at bruge terror som våben? Svaret er nok, at man både skal være glad for PET og bekymret over de radikale grupperinger. PET og Politiet får med rette megen ros for at have stoppet et muligt terrorangreb. Og som operativ chef i PET Flemming Drejer siger: "Vi skal ikke lade os kue af terror. Vi skal leve vores liv normalt". Det er naturligvis rigtigt. Men det er stadig vanskeligt ikke at vågne en anelse mere bekymret op i disse dage. Det er desværre ikke den første sag om støtte til eller forsøg på at begå islamistisk terror, som vi ser her i landet. Bemærkelsesværdigt er det dog, at den har grene ud til adskillige politikredse, og at de radikaliserede miljøer derfor ikke "kun" er et storbyfænomen. Lige så afskyelig terroren er, lige så komplekst er det at bekæmpe den, fordi den begås af fanatikere, der ganske enkelt er uden for pædagogisk rækkevidde. Gerningsmændene ønsker ofte bare at se de vestlige frihedsværdier gå op i en sky af røg fra et bombebælte. Modsvaret bliver ofte fakkeloptog og fællessang, som ingen terrorister eller fanatikere frygter - eller måske endnu værre; flere muligheder for at politiet kan overvåge os alle sammen. Senest er debatten om at brugen af kameraer med ansigtsgenkendelse dukket op, som politiet ønsker blandt andet med baggrund i terrortruslen. Ønsket er sådan set forståeligt. Og hvem vil ikke gerne forhindre terror? Men hver gang vi skærper myndighedernes mulighed for at overvåge ikke bare potentielle terrorister men os alle sammen, får vi også alle indskrænket lidt af vores frihed i forsøget på at bevare den. Terror skal naturligvis bekæmpes. Men midlerne vil altid blive valg mellem to eller flere onder.

Annonce