Annonce
Alarm 112

Stærk mistanke fører til fængsling af syrienkriger

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
28-årig nægter sig skyldig i de tre sigtelser, som Københavns Politi har rejst.

En syrienkriger skal efter hjemsendelsen fra Tyrkiet opholde sig de næste 27 døgn i en fængselscelle.

Det er resultatet af et grundlovsforhør tirsdag eftermiddag, hvor dommer Lisbeth Christensen slår fast, at der er en særligt bestyrket mistanke om, at han blandt andet har truet med terror.

Ahmad Salem el-Haj, der blev kvæstet i et bombeangreb og derfor sidder i kørestol, har fortsat en hætte trukket op over hovedet, da tilhørere føres ind i retslokalet for at høre dommerens afgørelse.

Hun slår fast, at der ikke blot er en begrundet mistanke - men at den er særligt bestyrket.

Det vil sige, at fængslingen skyldes hensynet til folks retsfølelse.

Det er forholdsvist sjældent, at dommere bruger denne begrundelse i forbindelse med varetægtsfængsling.

Den 28-årige danskpalæstinenser el-Haj, der stammer fra Brabrand ved Aarhus, nægter sig skyldig i at have truet med terror, offentligt at have tilskyndet til forbrydelser og i at have opholdt sig i et "forbudt" område i Syrien.

De to førstnævnte forbrydelser skal være sket i forbindelse med en propagandavideo fra 2013. Den blev optaget i 2013 i Syrien. Her ser man fire mænd skyde til måls efter skydeskiver, som er forsynet med fotos af blandt andre Anders Fogh Rasmussen og Naser Khader.

Efter et langvarigt ophold hos Islamisk Stat flygtede den sårede mand i 2017 til Tyrkiet med sin hustru og parrets to børn, har Weekendavisen tidligere oplyst.

- Jeg blev presset til at lave den. Jeg har ikke noget imod Danmark, har han sagt til Weekendavisen.

I Tyrkiet er den 28-årige idømt flere års fængsel for terrorisme. I sidste uge annoncerede Tyrkiets indenrigsminister, at man ville begynde at hjemsende IS-krigere til deres hjemlande, og el-Haj stod åbenbart øverst på listen over danske statsborgere.

Men det officielle Danmark rynker på næsen og udtrykker forargelse.

- Mod vores ønske er der nu desværre fremmedkrigere, som kommer til Danmark. Lad mig sige noget direkte til jer: I er ikke velkomne i Danmark, skrev statsminister Mette Frederiksen (S) mandag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Endnu en stor cykelfest i Struer

Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce