Annonce
Lemvig

Sportsevent sætter fokus på plastiforurening af havene

Det står undertiden rigtigt skidt til med oprydningen ved Vestkysten. Arkivfoto
Tidligere elitesvømmer tager initiativ til ny event, der over 10 dage bevæger sig hele vejen op langs Vestkysten

Thyborøn: Over 10 dage io i august vil et nyt projekt forsøge at sætte fokus på den stigende plastikforurening i havene omkring os. Der er er tale om en sportsevent, der 13. -22. august bevæger sit fra Sylt til Skagen med etape-stop på Mandø, Vejers Strand, Søndervig, Thyborøn, Klitmøller, Svinkløv, Løkken, Skallerup Klit, Tversted og Skagen.

Initiativtager til eventen er Signe Simonsen, der ud over at have en stor forkærlighed for Vesterhavet, er tidligere elite-svømmer samt den første kvinde i "The 7. Continent Marathon Club".

- Det har været vigtig i udviklingen af denne event, at alle kan være med, uanset forudsætninger. Den stigende plastikforurening i havene omkring os er jo en ting, der vedrører os alle, hvorfor der også skal være noget for alle, siger Signe Simonsen og fortsætter: - Det er et fælles problem med den stigende plastikforurening i havene, hvorfor jeg også håber at så mange som muligt vil komme og være med i Race for Oceans.

Race for Ocean består af tre dele: en sportsevent, der er selve hovedaktiviteten, strandrensning på udvalgte strækninger samt såkaldte walk & talks, hvor konsekvenserne og løsningsforslag af plastikforureningen drøftes.

Fællesskabet er i højsædet under sportseventen, hvor deltagerne hjælper hinanden med at flytte en depeche fra Sylt til Skagen over 10 dage. Ruten er inddelt i 189 sektioner, hvor man over organisationens hjemmeside kan tilmelde sig en eller flere sektioner. Hver sektion er fra 1-12 km, og disciplinerne er givet på forhånd i form af enten løb/gang på stranden, SUP, havkajak eller open water svømning, alt efter forholdene på den enkelte strækning.

Der vil på udvalgte eventdage blive arrangeret strandrensninger. Disse planlægges i samarbejde med Kommunernes Internationale Miljø Organisation (KIMO), udvalgte kommuner samt ikke mindst lokale ildsjæle. Derudover vil der være walk & talks på udvalgte strækninger, hvor organisationen Plastic Change inviterer alle til en gåtur og debat langs kysten.

Race for Oceans er blevet til i samarbejde med Elsewhere, Volvo, Trac Trac, MATE BIKES, Suunto samt Fanø ro- og kajakklub.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Annonce