Annonce
Kultur

Spil Dansk med alsidigt program

Lederen af Lemvig Musikskole, Jan Lilholt: Lemvig Kommune har en særlig status i Spil Dansk-sekretariatet, fordi vi har været med i alle årene. Arkivfoto
Lemvig har som den eneste kommune i landet været med i Spil Dansk-ugen siden 2010, og igen i år sker det med et alsidigt program i slutningen af oktober og begyndelsen af november.

Lemvig: - Det er dejligt, at politikerne i familie- og kulturudvalget prioriterer, at Lemvig Kommune skal være en del af Spil Dansk, og i vores lokale spil dansk-udvalg forsøger vi at vælge så bredt og alsidigt, så arrangementerne kommer mange forskellige til gode. Samtidig sørger vi for at komme bredt ud rent geografisk, siger lederen af Lemvig Musikskole, Jan Lilholt.

Han er en af de seks personer i det lokale spil dansk-udvalg, der vælger de lokale arrangementer fra den Spil Dansk-pakke, som Lemvig Kommune har købt.

Lemvig er den eneste kommune i landet, der har været med i Spil Dansk-ugen siden 2010. På Spil Dansks hjemmeside kan man se en opgørelse over kommunernes deltagelse.

- Det har givet os en særlig status hos Spil Dansk, at vi har været med i alle årene. Sidste år fik vi en gratis koncert på den baggrund, siger Jan Lilholt.

Det begyndte med en Spil Dansk-dag, og det er siden blev til en hel Spil Dansk-uge. Den ligger altid i uge 44, der i år begynder med mandag den 28. oktober.

De lokale arrangementer holder sig dog ikke udelukkende til uge 44. Allerede tirsdag den 22. oktober får 7. årgang på Christinelystskolen i Lemvig besøg af Boe Larsen, der skal stå for en Sangskriverworkshop.

Der er både åbne og lukkede arrangementer i Spil Dansk-regi, og et andet af de lukkede finder sted på Rehabiliteringscentret på sygehuset i Lemvig. Her er der onsdag den 30. oktober en - som det står beskrevet - sundhedsfremmende koncert med Heidi Bisgaard, der udover at være leder for flere kor og vokalgrupper lever af at synge gospel og lave musikalsk teambuilding.

En af de åbne koncerter finder sted søndag den 3. november på Jens Søndergaard Museet i Bovbjerg. Her spiller jazzbassisten Richard Andersson til et arrangement, der er døbt "Jazz at the Museum".

- Her vil Richard Andersson lave en musikalsk fortolkning af Jens Søndergaards værker. Det er nyt med sådan en koncert-type, siger Jan Lilholt.

I Bøvling er der et musikalsk foredrag med Christina Cichosz mandag den 28. oktober, og som vi tidligere har omtalt, benytter en række aktører i Bøvling Spil Dansk-ugen til at arrangere en lang række musikarrangementer i Bøvling. I selve Spil Dansk-regi får Bøvling Børnehus besøg af Anna Vestergaard, der står for sangundervisning af børn og voksne.

- Spil Dansk er et rigtig godt koncept, og Spil Dansk-ugen er også anledningen til, at vi på musikskolen har arrangeret tre ekstra koncerter, hvoraf der er gratis adgang til to af dem, siger Jan Lilholt.

Den første er disse koncerter finder sted lørdag den 2. november på Hotel Lidenlund i Lemvig. Her får musikskolens voksenkor besøg af Storebæltskoret fra Korsør, og de giver en fælles koncert.

Annonce

Spil Dansk-udvalget

Spil Dansk-udvalget i Lemvig Kommune udvælger de lokale arrangementer i Spil Dansk-ugen. Udvalget består af:

Jan Lilholt, leder af Lemvig Musikskole

Ninna Davidsen, organist i Lemvig Kirke

Martin Bagge, Christinelystskolen

Poul Anker Møller, Lemvig Musikforening

Jørgen Bruntse, Lemvig Gymnasium

Kurt Darling Nielsen, Kulturelt Samråd

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

112

Mobiltelefonen afslørede 31 hash-kunder

Annonce