Annonce
Holstebro

Spidskandidat: Lokaldemokratiet har det sløjt - vi skal have lokale borgerråd og -budgetter

Spidskandidat for Alternativet, HC Molbech, er for ganske nylig flyttet tilbage til Holstebro efter at have boet nogle år i Aarhus, hvor han har været meget aktiv i Alternativet som kandidat til blandt andet byråd og Folketinget. Foto: Morten Stricker
Alternativets spidskandidat er tilfreds med Holstebros satsning på kultur, men han vil have skruet op for nærdemokrati og bæredygtighed.

Hvad vil du gøre for at sikre, at Holstebro er en attraktiv kommune at bosætte sig i for familier og studerende?

- Jeg mener, at vi skal fokusere endnu mere på det, vi allerede gør rigtig godt nu, nemlig at vi har kulturen til forskel. Vi skal blive ved med at brande os på at være en by med et rigt kulturliv, fordi det betyder meget i forhold til at tiltrække den attraktive arbejdskraft og børnefamilier, at du blandt andet har nogle ordentlige fritidstilbud.


Hvornår var du sidst i kirke og hvorfor?

Annonce

- Jeg var til konfirmation i Holstebro Valgmenighedskirke den 21. august. Det er mit seneste besøg i kirken. Jeg har dog også været ansat som kirkesanger i mange år i Aarhus, så jeg har været helt utroligt meget i kirke, flere gange om ugen i mange år.


Holstebro Kommune vinder 100 millioner kroner i lotto. Hvad skulle pengene bruges til. (kun én ting)?

- Hvis jeg kun skal vælge en ting, så vil det være at etablere en investeringspulje til at fremme cirkulær økonomi og bæredygtige initiativer. Vi kan godt rykke mere i Holstebro for at få både kommunen, opstartsvirksomheder og byens borgere til at komme med endnu flere idéer til, hvordan vi kan blive endnu mere bæredygtige.


Der har i det nuværende byråd været enighed om at stoppe for opsætning af nye vindmøller og solcelle-parker i denne valgperiode. Skal det stop videreføres i næste periode?

- Nej, det stop, synes jeg bestemt ikke, skal fortsætte. Men jeg synes, at det er vigtigt, at vi husker på, at vi faktisk allerede er en af de kommuner, der er allerbedst til at investere i grønne energiløsninger; det er kun Ringkøbing-Skjern, der har opsat flere vindmøller og solceller end os. Det, vi skal sikre for fremtiden, er, at det bliver funderet lokalt. Jeg ser gerne, at det hellere er de lokale, der ejer vindmøllerne, end at det er investorer udefra.


Motorvejen skulle blandt andet gøre erhvervslivets vilkår bedre. Alligevel befinder kommunen sig i det bløde midterfelt i alle erhvervsmålinger. Hvad er der gået galt?

- Jeg synes, at man skal tage målingerne med et vist forbehold, men vores største problem er, at selvom de lokale virksomheder vækster og udvider produktionen, er udfordringen at tiltrække nok kvalificeret arbejdskraft. Det, virksomhederne mangler, er ikke mere motorvej, men derimod flere dygtige medarbejdere.


Boligpriserne stiger og stiger i Holstebro by. Der sælges grunde i den nære omegn. I de mindre byer stagnerer indbyggertallet i bedste fald. Huspriserne det samme, mens pengene investeres i slagterigrunden, sygehusgrunden, udviklingen af Nørreport. Har byrådet for meget fokus på Holstebro by?

- Det er vigtigt, at vi har en velfungerende og attraktiv hovedby midt i kommunen, som har gode kulturtilbud, en af Danmarks bedste gågader og pæne grønne områder. Fordelingen er på sin plads, for hvis vi ikke udvikler Holstebro by, så kan vi heller ikke tiltrække nye medarbejdere til virksomhederne.


Hvornår var du sidst fuld?

- Det var forrige weekend i København, hvor jeg sad med en partikollega og hans ven fra Dansk Folkeparti. Det begyndte med nogle øl, men det endte med, at vi sad og drak shots på en bar til sent.


De politiske uenigheder bliver klaret bag lukkede døre, og byrådsmøderne varer sjældent mere end 30 minutter. Har lokaldemokratiet det egentlig godt i kommunen?

- Lokaldemokratiet har det generelt ikke godt i øjeblikket. Forvaltningen styrer det meste, og byrådsmøderne er klappet af på forhånd. Faktum er, at det for borgene kan føles som et demokratisk underskud. Det skal vi have gjort noget ved. For mig er løsningen blandt andet lokale borgerråd og -budgetter, hvor den enkelte borger vil få større indflydelse på sit lokalområde.


Skal Grædemuren fjernes?

- Nej, det er en lige så stor del af Holstebros kulturarv som Maren, så jeg har svært ved at se det politiske flertal for at fjerne den.


Jeg er glad for at bo i Holstebro Kommune - men på det her punkt misunder jeg Herning?

- Regionshospitalet. Jeg synes, det var ærgerligt, at det lykkedes dem at få placeret det i Gødstrup. I forhold til regionens geografi havde det givet meget bedre mening, hvis det lå i nærheden af Holstebro; der er godt nok langt fra yderområderne ude ved Vesterhavet til Gødstrup.


Den hårde tone på de sociale medier har det også med at ramme politikerne. Hvad er den værste kommentar, du har fået?

- De negative kommentarer kommer i forbindelse med fordomme om Alternativet, hvor jeg bliver ramt af det også. I en debat har jeg oplevet, at ordstyreren nærmest forventede, at jeg skulle sige et eller andet helt 'crazy' hver gang, jeg fik ordet. Og det kan der været noget rigtigt i tidligere, men efter at vi er kommet over børnesygdommene i partiet, så er vi overhovedet ikke der længere.


Hvornår kører du for hurtigt?

- Nu har vi jo temmelig mange lige landeveje her i Vestjylland, hvor jeg synes, at 80 kilometer i timen godt kan være lidt svært at overholde. Normalt kører jeg ellers meget ordentligt, men der er især én bestemt fotofælde på Hodsagervej, hvor jeg er røget i to gange.

Annonce
Holstebro

Langvarig sygeplejestrejke trækker spor: Dobbelt så mange patienter valgte privathospital

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Maggie er med 'mor' i salonen hver dag: - Kunderne synes, det er så hyggeligt - nogen bliver ligefrem skuffede hvis hun ikke er her

Holstebro For abonnenter

Da Poul Henning pludseligt døde, reddede han fem andre: - Det er uretfærdigt, men tænk på dem, som fik deres kære med til juleaften på grund af ham

Holstebro

Jysk Energi melder alt klar til elbilerne

Vestjylland

Politiet efterlyser vidner til brutalt overfald på åben gade: 32-årig fik knytknæveslag og flaske i hovedet

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Navne For abonnenter

Poul-Erik Sloth Nielsen blev 'kun' 72 år - men der er mange, som bliver 100 år og ikke har prøvet så meget, som han har

Holstebro For abonnenter

Ragnvald fik livet tilbage, da en anden mistede sit: - Jeg er dybt taknemlig

Vestjylland

Spurgt på gaden: Er du organdonor?

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Hvorfor skal jeg have skattefri penge ind på kontoen, som jeg ikke har bedt om og ikke har brug for?

Holstebro For abonnenter

Hun er selv vaccineret - men ikke hendes børn:  - For at være ærlig, så kan jeg ikke forstå, hvorfor der skal være så stort et pres

Holstebro

Nye regler kan smadre skiferien for Karsten: - Det kan ikke passe. Jeg har fået tre stik og er immun - jeg må være ønsket at få ind

Annonce