Vinderup: "Corona er atter over os, og vi synes, det er ærgerligt, hvis der er nogen i denne søde juletid, der ikke har mulighed for at komme forbi og købe årets juletræ. Derfor vil vi hos Vinderups spejderne, gerne give jer muligheden for at skrive eller ringe og bestille jeres juletræ".
Sådan lød det i det opslag, som Det Danske Spejderkorps Vinderup Gruppe torsdag aften lagde op på Facebook. Og så gik det ellers stærkt.
- Telefonen har kimet, siden vi lagde opslaget ud, og der er mange flere, der bestiller over telefonen, end der plejer at være, siger gruppeleder Søren Maarbjerg, der er en af de frivillige, der kører ud og fælder træer og fragter dem til folk.
Det er hos en juletræsavler i Bjergby, at spejderne køber deres træer, som de sælger videre med fortjeneste.
Søren Maarbjerg, gruppeleder, Det Danske Spejderkorps Vinderup GruppeDe tilskud, der i gamle dage før kommunesammenlægningen kom fra kommunen, er der jo ikke mere. Det er indtægterne fra papir- og flaskeindsamlingen heller ikke, så juletræssalget er en stor del af vores indtægt.
Det er primært spejdernes forældre, der står for opgaven.
- Fordi vi leverer overalt i Gl. Vinderup Kommune, så er der nødt til at være en bil involveret, siger han.
Fragten koster 25 kroner - udover selve træet - som spejderne ligeledes tjener på. Pengene går til blandt andet lejrture, bålhytter og så videre, og juletræssalget har været en fasttømret - og ikke mindst vigtig del - af spejdernes økonomi de sidste mange år:
- De tilskud, der i gamle dage før kommunesammenlægningen kom fra kommunen, er der jo ikke mere. Det er indtægterne fra papir- og flaskeindsamlingen heller ikke, så juletræssalget er en stor del af vores indtægt, siger Søren Maarbjerg.
Den frivillige indsats
Konceptet er, at folk ringer eller skriver ind og bestiller et træ af en hvis størrelse - og ofte følger der et par anvisninger med til form også.
- Juletræet er jo vigtigt for mange mennesker, og det skal jo gerne se ud på en bestemt måde, siger han.
Flere bestiller da også den afhentning af træet, som spejderne i flere år har kørt med den 30. december.
Søren Maarbjerg har ikke på nuværende tidspunkt noget overblik over, hvor meget man i år kommer til at sælge for. Men antallet af træer kommer nok til at ligge på 200-400 styks.
Men indsatsen for hans egen - og de andre forældres vedkommende - er frivillig.
- Det kan man godt bruge mange timer på, men så får spejderne nogle penge, siger han.