Annonce
Danmark

Special agent fra USA vidnede i våbensag i Horsens

Der blev indgået aftale om køb af i alt 83 skydevåben på dark web. Sælgerne var i virkeligheden amerikanske politifolk fra Homeland Security Investigations. Fire mænd og en kvinde med bopæl i Sverige er tiltalt for dels at have købt og dels hentet nogle af de mange våben i Danmark. Arkivfoto: Heinz-Peter Baden/Reuters
Retssag om ulovlig våbenhandel gav indblik i lyssky aktiviteter på det mørke internet, da amerikansk politiagent fra Homeland Security Investigations vidnede foran nævningeting i Horsens.

Våbenhandel: Det var næsten som at sidde i en filmkulisse, da special agent Christopher Diorio fra det amerikanske politi Homeland Security Investigations (HSI) fredag ankom til Retten i Horsens for at forklare om dark web - det mørke internet - og om, hvordan HSI efterforsker.

Han er indkaldt som vidne i en sag, som Særlig Efterforskning Vest (SEV), der hører under Østjyllands Politi, betegner som en spektakulær sag om køb af 83 våben på netop dark web. Fem østeuropæere, fire mænd og en kvinde, der alle bor i Sverige, er tiltalt i sagen.

Mørkhåret og med fuldskæg, iført mørkt jakkesæt, hvid skjorte og med en sort taske i hånden trådte agenten ind i retten, der er stærkt bevogtet.

Annonce

Han arbejder som special agent og kriminalefterforsker i USA's nationale center for internetkriminalitet og beskrev dark web således:

- Dark web handler om kryptering. Formålet er at holde brugerne anonyme, og den eneste grund til, at det eksisterer, er for at tilbyde anonymitet. En meget lille procentdel af dem, der bruger dark web, gør det af lovlige årsager, for eksempel til at få adgang til nyhedskilder i lande, hvor myndighederne ikke tillader det. Men den overvældende andel bruger det til kriminalitet.

Berlusconi-markedet

Diorio sagde videre, at der er forskellige markeder på dark web, blandt andet Berlusconi-markedet, som nu er lukket ned.

Men det var det ikke sidste år, og det var her, de to bagmænd i våbensagen købte våben under brugernavnet Jim Brandt af det, som viste sig at være undercover-agenter fra HSI.


Hvis vi skal undersøge en køber, lader vi, som om vi er sælgere og arbejder undercover. Vi bliver sælgere på en af to måder: Vi anholder en sælger og adopterer den person, han giver sig ud for at være. Eller vi opbygger en person over tid.

Special agent fra Homeland Security Investigations


- Berlusconi var en skjult service, der tillod folk at købe og sælge stort set alt ulovligt. HSI har haft adskillige efterforskninger på det marked, før det blev lagt ned, forklarede Diorio og uddybede, hvordan det foregik:

- Hvis vi skal undersøge en køber, lader vi, som om vi er sælgere og arbejder undercover. Vi bliver sælgere på en af to måder: Vi anholder en sælger og adopterer den person, han giver sig ud for at være. Eller vi opbygger en person over tid, lød det fra agenten, der i store dele af sin forklaring henvendte sig direkte til de seks nævninge - sådan som man ofte ser det i amerikanske film.

- Hvem tager initiativ til, at kommunikationen mellem køber og sælger går i gang, ville anklager Sine Cully fra Særlig Efterforskning Vest vide.

- Som oftest er det køberen, der indleder kommunikationen. Ifølge amerikansk lov må vi ikke tage initiativet til at få andre til at udføre en kriminel handling, de ellers ikke selv ville have gjort. Så hvis vi var narkosælgere, ville vi sætte narko til salg og vente på, at andre kontaktede os, forklarede Christopher Diorio.

Annonce

Kritisk over for efterforskning

Sagen om køb af 83 våben kom til dansk politis kendskab, da HSI i maj 2019 tog kontakt til Danmark og fortalte, hvordan man igennem nogen tid havde efterforsket mod personerne bag brugernavnet Jim Brandt, som forsøgte at købe store mængder våben til levering i Europa.

Våbensagen kort

  1. Sagen er en af de største sager om våbenkøb på nettet i Danmark. Den er efterforsket af Særlig Efterforskning Vest, SEV, Aarhus, og kører ved Retten i Horsens. To mænd på 34 og 35 år, begge svenske statsborgere, er tiltalt for at være de bagmænd, der via det mørke net forsøgte at købe 83 skydevåben.
  2. Inden SEV kom ind i sagen, havde amerikanske Homeland Security Investigations (HSI) efterforsket mod personerne bag brugernavnet Jim Brandt. Med en falsk sælgerprofil, en såkaldt honeypot (honningkrukke) udgav HSI sig for at være våbenhandlere. I maj 2019 tog HSI kontakt til dansk politi med mistanke om, at en eller flere forsøgte at købe store mængder våben til levering i Europa. Et samarbejde blev indledt.
  3. 24. juli 2019 bankede en politiagent forklædt som pakkebud på døren til en lejlighed i Vamdrup, hvor en 39-årig rumænsk mand med bopæl i Sverige opholdt sig. Buddet afleverede en kasse med 20 tilvirkede skydevåben og ikke under 2200 styk ammunition. Da den 39-årige forlod lejligheden, blev han anholdt.
  4. Jim Brandt forsøgte sig med en ny handel. 9. november 2019 sad civilklædte politifolk og agenter klar på rastepladsen Ejer Bavnehøj på E45, da et serbisk ægtepar mødte op. De blev anholdt. Samme dag anholdt svensk politi de to formodede bagmænd i Sverige.
  5. Alle fem har siddet varetægtsfængslet lige siden tiltalt for overtrædelse af våbenloven, paragraf 192a, der har en straframme på otte år. For de to bagmænd er der nedlagt påstand om, at retten skal anvende straffelovens paragraf 88, der giver mulighed for at forhøje til fængsel indtil 12 år.

Efterforskningen skete ved, at HSI brugte en falsk sælgerprofil - en såkaldt honeypot (honningkrukke).

Netop brugen af hemmelige agenter er et centralt tema under retssagen. Allerede på sagens første dag pointerede advokat Michael Juul Eriksen, forsvarer for den 34-årige bagmand, som menes at stå bag brugernavnet Jim Brandt, at det skal have konsekvenser for de tiltalte, hvis der er sket en overtrædelse af provokationsforbuddet - altså hvis agenterne har tilskyndet til, at der er sket en forbrydelse.

Annonce

Kritisk forsvarer

Derfor spurgte Juul Eriksen også agenten ind til, hvordan det kommer i stand, når HSI sætter undercover-agenter ind.

- Kræver det en retskendelse, hvis I skal sætte en handel ind med for eksempel narko, spurgte han.

- HSI har autoritet til at handle undercover. Vi får myndighed direkte fra Kongressen. Vi går ikke til en dommer. Men vi har interne tjek og procedurer, vores undercover-operationer bliver genemgået flere gange om året og overvåges af det amerikanske justitsministerium, var svaret.

Sagen fortsætter i næste uge, når Juul Eriksens klient skal afhøres. I alt er der afsat 12 retsdage til sagen, hvor flere anonyme agenter afgiver forklaring. Der ventes dom midt i december.

Annonce
Annonce
Struer

47-årig familiefar omkom i redningsforsøg - forsøgte at svømme ud til to børn i en gummibåd

Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce