Annonce
Struer

Sparekassen Vendsyssel bankede begge storbanker af banen

Distriktsdirektøren Ole Jahnsen fra Sparekassen Vendsyssel var opmærksom på, at Struer Kommune søgte ny bankforbindelse og fik assistance fra sparekassens storkundeafdeling i Vrå, da der skulle afgives et bud. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Struer Kommune valgte Sparekassen Vendsyssel og afviste et bud fra både Danske Bank og Nordea

Struer: Struer Kommune valgte i går Sparekassen Vendsyssel som ny bankforbindelse fra 1. december 2019, og borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) kan i dag fortælle, at det skete efter et udbud, hvor der også kom bud fra både Danske Bank og Nordea.

Sparekassen Vendsyssel var dermed det eneste pengeinstitut med lokale rødder, der havde finansielle muskler og mod på at indsende et bud.

- Det var helt naturligt for os, fortæller regionsdirektøren, Ole Jahnsen, som er leder af sparekassens afdelinger i både Struer, Lemvig, Hvidbjerg, Bedsted og Snedsted.

- Sparekassen Vendsyssel vil gerne være en aktiv medspiller og en del af lokalområdet. Så jeg var opmærksom på, at der var et udbud på vej, fortæller han.

Struer Kommunes kontrakt med Danske Bank var ved at nærme sig sin udløbsdato.

Annonce

Sparekassen Vendsyssel vil gerne være en aktiv medspiller og en del af lokalområdet. Så jeg var opmærksom på, at der var et udbud på vej.

Ole Jahnsen, distriktsdirektør, Sparekassen Vendsyssel, Struer

Nye krav

Dette kom blandt andet frem, da Struer Kommune undersøgte, om der var mulighed for at komme fri af den skandale-ramte storbank, da det blev afsløret, hvordan Danske Bank har været involveret i hvidvask af et svimlende milliardbeløb gennem bankens afdeling i Estland.

Struer Kommune opsagde kontrakten med Danske Bank med ni måneders varsel i slutningen af 2018 og indgik en finansiel rådgivningsaftale med Lundgreen's Capital - blandt andet for at forhøre sig om mulighederne for at styre fuldstændigt uden om Danske Bank i forbindelse med et nyt udbud.

Dette var så ikke muligt, men da udbuddet kom, var der mulighed for at stille krav til den kommende bankforbindelse efter otte nye principper, som blev formuleret af et bankråd i Kommunernes Landsforening i 2018 - et sæt fælles forventninger til kommunernes bankleverandører, som Struer Kommune kunne bruge som krav til den nye bankforbindelse.

Sparekassen bare bedst

Dette fik ikke Danske Bank til at afstå fra at komme med et bud, og Nordea meldte sig også klar til at administrere pengestrømmene fra Struer Kommune, som har et samlet budget på cirka 1,4 milliarder kroner, og kommunens bankforbindels står blandt andet for udbetaling af løn til de cirka 1600 ansatte.

Men både Danske Bank og Nordea blev altså banket af banen af Sparekassen Vendsyssel.

Da udbuddet kom, kontaktede Ole Jahnsen fra afdelingen i Struer sparekassens storkundeafdeling i Vrå.

- Det var dem, der indsendte sparekassens bud til Struer Kommune, forklarer han.

Men pengestrømmene fra Struer Kommune vil blive kanaliseret ind over sparekassens afdeling i Struer, og i en pressemeddelelse om valget af Sparekassen Vendsyssel som kommunens ny bankforbindelse, bliver der lagt vægt på, at Sparekassen Vendsyssel både var billigst og bedst:

"Tilbuddet fra Sparekassen Vendsyssel gav Struer Kommune de laveste årlige omkostninger sammenlignet med de to øvrige banker, der bød på opgaven. Bankerne blev udover omkostninger sammenlignet på kreditvurdering og IT-løsninger og sammenlignet med en overordnet score, som faldt tydeligt ud til Sparekassen Vendsyssels fordel," står der i pressemeddelelsen.

Kommunernes forventninger til bankleverandører

Kommunernes Landsforening formulerede i 2018 otte nye "Governanceprincipper", som beskriver kommunernes forventninger til bankleverandører. Her i forkorten udgave:

1. VI FORVENTER, AT VORES BANK UDVISER SAMFUNDSANSVAR OG OPFØRER SIG ETISK KORREKT

Som kommune forventer vi, at vores bank udviser samfundsansvar og i både ord og handling opfører sig
etisk korrekt. Vi forventer herunder, at vores bank til stadighed prioriterer bekæmpelse af hvidvask og
anden økonomisk kriminalitet over indtjening.

2. VI FORVENTER, AT VORES BANK HAR EN SUND VIRKSOMHEDSKULTUR

En sund virksomhedskultur handler ikke kun om at overholde gældende regler, men om at kende og respektere intentionerne bag reglerne og gøre dem til en del af efterlevelsen.

3. VI FORVENTER, AT LEDELSEN GÅR FORREST VED EFTERLEVELSEN AF BANKENS VÆRDIER (”TONE OF THE TOP”)

Som kommune forventer vi, at bankens værdier udleves i praksis. Det kræver en synlig ledelse, som selv lever værdierne. ”Tone of the top” er afgørende for den reelle udfoldelse af bankens værdier.

4. VI FORVENTER, AT VORES BANK AGERER PROAKTIVT OG ÅBENT

Vi forventer, at banken udviser rettidig omhu og løbende holder kommunen orienteret om problematiske sager, som har – eller vil kunne – udvikle(t) sig.

5. VI FORVENTER, AT FOKUS PÅ COMPLIANCE SLÅR IGENNEM I ORGANISATIONEN

Som kommune forventer vi, compliance (regeloverholdelse) er en aktiv og væsentlig del af vores banks raison d’être, også i forhold til bankens samarbejdspartnere. Med compliance menes i denne sammenhæng, at banken sikrer efterlevelse af både ordlyden og intentionerne bag lovgivningen, bl.a. ved at etablere processer, der understøtter dette.

6. VI FORVENTER, AT VORES BANK ANVENDER DE SENESTE OG MEST EFFEKTIVE REDSKABER I BEKÆMPELSEN AF HVIDVASK

Som kommune forventer vi, at vores bank gør brug af de muligheder, som digitaliseringen, ny teknologi m.v. giver til effektivt at bekæmpe økonomisk kriminalitet. Såfremt banken har grænseoverskridende aktiviteter, forventer vi tillige, at banken holder sig ajour med
metoder til at bekæmpe hvidvask, der lever op til internationale standarder.

7. VI FORVENTER, AT VORES BANK SAMARBEJDER PÅ TVÆRS AF DEN FINANSIELLE SEKTOR OG PÅ TVÆRS AF LANDEGRÆNSER

Vi forventer, at vores bank deltager i og aktivt bidrager til samarbejder i den finansielle sektor, som har til formål at bekæmpe hvidvask. For de banker, der har grænseoverskridende aktiviteter, forventer vi, at samarbejdet også rækker ud over landets grænser i erkendelse af, at den finansielle sektor og hvidvaskproblemerne er globale.

8. VI FORVENTER, AT VORES BANK AKTIVT SAMARBEJDER MED MYNDIGHEDERNE

Vi forventer, at vores bank til enhver tid samarbejder aktivt med myndighederne og bistår med opklaringen af ethvert forhold af betydning for myndighedernes arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gavl styrtet ned i stormvejret

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce