Læserbrev

Spørg kandidaterne. Sundhed på valg – patient eller system?

Uffe Hardam. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Debat: Sundhed står til at blive ét af de vigtigste emner i den kommende folketingsvalgkamp.

Det er måske ikke så overraskende, da vi danskere lever længere og længere, og sundhedsområdet derfor også bør være et område, vi bør tænke lidt ekstra over.

Vi har i vores familievirksomhed gennem de sidste godt 30 år set, hvordan det danske sundhedssystem har ændret og udviklet sig – på mange områder til det bedre, men der også kommet nye, store udfordringer, der kræver fornyelse og nytænkning i sundhedssektoren.

Vi ved eksempelvis, at der i fremtiden, blandt andet på grund af den øgede levealder, vil komme flere kroniske patienter i Danmark. Vi ved, at der stadig er alt for store regionale forskelle i behandlingen af patienterne. Vi ved, at patienter ofte falder mellem to stole, når de er i kontakt med sundhedsvæsenet å grund af manglende sammenhæng i systemet.

For os har det været klart, at alle vinder, hvis vi sætter patienterne før systemet. Det kan måske virke som en kliché, men der er altså store gevinster for patienten, samfundet og økonomien, hvis patienterne sættes først. Det har andre lande omkring os gjort med stor succes.

Derfor vil jeg gerne opfordre til, at vi her i Vestjyllands Storkreds spørger vores lokale kandidater, hvordan de tænker fremtidens udfordringer for sundhedsområdet, kan løses på nye måder. Og hvem der kommer først, patienten eller systemet?

0/0
Annonce
Læserbrev

Valg. Den mørkeste middelalder

Læserbrev

Ulven. Umuligt at sikre store naturarealer

Leder For abonnenter

Godt set af Jyden i Bur

Leder For abonnenter

Mens vi venter på konsekvensen

Ordet skandale det dækker det ikke. Slet ikke, når det kommer til op mod 2000 kvinder i Region Midtjylland og Region Syddanmark, der i årevis ikke har fået de undersøgelser for brystkræft, som de havde krav på. I Region Midtjylland har den været helt gal på Aarhus Universitets Hospital, hvor det er gået ud over kræftopererede kvinder under 50 år og kvinder, som er arveligt disponeret for brystkræft. Ifølge de nationale retningslinjer skal den gruppe patienter jævnligt undersøges med både røntgen og ultralyd samt af en læge, men i 2016 og 2017 fik hundredvis af kvinder alene tilbudt en røntgenundersøgelse "af ressourcemæssige årsager". Og det er måske kun toppen af isbjerget, viser det sig nu også. En tidligere overlæge ved Hospitalsenheden Vest har nemlig skrevet til patienttilsynet, at hans egen tidligere arbejdsgiver, Region Midtjylland, siden omkring 2011 ikke har givet brystkræftpatienter det tilbud, de burde have haft, ifølge de nationale retningslinjer. Sagen kommer blot få måneder efter, at man i Region Sjælland fyrede sundhedsdirektøren, efter at 735 kvinder med mistanke om brystkræft heller ikke havde fået den undersøgelse, de havde krav på. Om sagen får personalemæssige konsekvenser i Region Syddanmark og Region Midtjylland, må vi vente med at få svar på. Men hvis der sidder mange bekymrede og forundrede patienter rundt omkring i regionerne og spekulerer over, hvordan pokker det kunne ske, er det med god grund. Det er helt og aldeles uacceptabelt, at regionerne på egen hånd laver om på og fortolker de nationale retningslinjer, som er lavet til gavn for patienterne. Det burde være hævet over enhver tvivl, at man som patient naturligvis får den behandling, som man har krav på. Og de nationale retningslinjer i forhold til brystkræftundersøgelserne er nu engang lavet for at sikre patienterne så godt som muligt mod at kræftknuder overses. Som det allermindste burde patienterne have været henvist til sygehuse, hvor man godt kan finde ud af at overholde retningslinjerne. Sagen pynter ikke på cv’et hos de berørte regioner, der bestemt ikke gør livet lettere for sig selv. Sundhedsministeren kalder det et svigt, og det er vanskeligt ikke at være enig. Det kan ikke forsvares, at man på den måde går på kompromis med faglighed og forpligtelse. Sagen viser samtidig, at der stadig er stor forskel på, hvilken behandling patienterne får forskellige steder i landet. Regionernes vogtere bryster sig ofte af, at uden folkevalgte i regioner, så ville den demokratiske styring med sundhedsvæsnet forsvinde. Mon ikke der er mange kvinder, der hellere vil bytte den styring ud med en behandling, der lever op til reglerne. Indtil da må de folkevalgte regionsrådsmedlemmer som minimum give de berørte patienter en undskyldning, mens de finder ud af at placere et ansvar.

Læserbrev

Valg. Venstres "gaver" til Lemvigegnen

Læserbrev

Høfde 42. Kom ikke og sig, at I ikke har eller har haft pengene

Læserbrev

Bredbånd. 150 millioner kroner til bedre bredbånd i hele landet

Annonce