Annonce
Livsstil

Spørg advokaten: Kan vi fortsætte med at give vores børn gaver, hvis en af os en dag bliver dement?

Illustration: Julie Gry Sveistrup
Hver søndag svarer advokat Monica Kromann på læserspørgsmål i sin juridiske brevkasse.
Annonce

Kære Monica Kromann

Min hustru og jeg har de sidste mange år givet vores børn en årlig pengegave. Dette ønsker vi at blive ved med.

Vi har fået at vide, at vi ikke kan fortsætte med at give vores børn gaver, hvis en af os bliver dement.

Vores spørgsmål til din brevkasse er derfor, om vi kan blive ved med at give gaver, hvis en af os på et tidspunkt bliver dement?

Med venlig hilsen

Ægteparret

Annonce

Kære Ægtepar

Tak for jeres spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Det er rent skattemæssigt fornuftigt, at I som forældre udnytter muligheden for at give jeres børn en årlig gave. Det er imidlertid en forudsætning for skattefrie gaver, at gavegiver er i stand til at give gaven rent fornuftsmæssigt.

Såfremt en af jer bliver erklæret dement og derfor ikke længere kan handle fornuftsmæssigt, vil konsekvensen være, at man ikke længere kan indgå bindende aftaler med andre - herunder give gaver. Det er derfor korrekt, som I har fået oplyst, at I ikke længere i samme omfang kan give pengegaver til jeres børn. Den person, som ikke er erklæret dement, kan dog fortsætte med at give gaver.

Hver ægtefælle kan til hvert barn i 2021 afgiftsfrit give 68.700 kroner. Giver I begge en pengegave, kan hvert barn således modtage 137.400 kroner fra jer, uden at det udløser skat.

For at sikre at I fortsat kan give gaver til jeres børn - også i tilfælde af, at en af jer skulle blive dement - kan I oprette en fremtidsfuldmagt.

Med en fremtidsfuldmagt kan I bestemme, hvem der skal træffe beslutninger på jeres vegne, hvis I ikke længere selv er i stand til at varetage jeres personlige og økonomiske forhold. Det kan både være i relation til pengegaver (det er dog kun muligt for fuldmægtigen at give sædvanlige gaver, hvis værdi ikke står i misforhold til fuldmagtsgiverens kår, og gaver, der er bestemt i fuldmagten), køb og salg af ejendom samt andre beslutninger om personlige forhold.


For at sikre at I fortsat kan give gaver til jeres børn - også i tilfælde af, at en af jer skulle blive dement - kan I oprette en fremtidsfuldmagt.


Det er et krav, at I begge er i stand til at handle fornuftsmæssigt, når fremtidsfuldmagten oprettes. Fremtidsfuldmagten vil først træde i kraft, når den enkelte fuldmagtsgiver ikke længere er i stand til at varetage personlige og økonomiske interesser grundet sygdom, svækket mental funktion eller lignende.

Om familieret

Monica Kromann er advokat med møderet for Højesteret og indehaver af Kromann advokatfirma i Aarhus, www.advokatkromann.dk

Speciale i familie- og arveret med særlig fokus på børnesager.

Gift og mor til fem børn.

Har du et spørgsmål til Monica Kromann, kan du sende en e-mail til livsstil@jfmedier.dk

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har brug for rådgivning i forbindelse med oprettelse af en fremtidsfuldmagt, eller såfremt du har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret og arveret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

44 sorte minutter knækkede HB på Sydfyn

Annonce