Annonce
Kultur

Sorg på museet: Farvel til rekordholderen, der engang kun havde én tilhører

Viktor Hedegaard sang sin tale til ære for Esben Graugaard. Foto: Jannie Würtz Sløk
...siden er museumsinspektør, dr. phil Esben Graugaard blevet Holstebro Museums mest populære stemme. Torsdag måtte han dog holde sig i ro og lade sig hylde ind i pensionen - sådan da.
Annonce

Holstebro: Direktør for De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune, Ingeborg Svennevig, måtte sande, at hun var trist, da hun vågnede torsdag morgen.

- Det er sorgens dag, indledte hun - med et smil - den afskedsreception, Holstebro Museum havde arrangeret til ære for afgående museumsinspektør, dr. phil Esben Graugaard.

170 fremmødte mennesker fik både dans og sang fra Odin Teatret og "Her var engang...". Der var også et digt, "som desværre også kan synges", sukkede Victor Hedegaard, inden den tidligere formand for Holstebro Museum (og nu æresmedlem) elegant fik hyldet dagens hovedperson.

Esben Graugaard blev placeret i en lænestol foran forsamlingen. Han har aldrig lagt skjul på, at han altid havde foretrukket at stå bagest i en forsamling, men denne gang var der ingen vej udenom.

- Hvis jeg skulle sammenligne dig med en forfatter, så er det selvfølgelig Johannes V. Jensen, sagde Ingeborg Svennevig blandt andet.

- Han så nu altid så sur ud, pippede Esben Graugaard.

- Jah, men han vandt også Nobelprisen i litteratur, skød Ingeborg Svennevig igen, og så var linjen for sammenligning ligesom lagt.

Det er nemlig en usædvanlig "institution i institutionen", som afdelingsleder og arkæolog - og thybo som Graugaard - Niels Terkildsen også fortalte.

- Du har jo rekorden her med kun én tilhører til et foredrag, sagde Niels Terkildsen, der også kunne berette, at med tiden var Graugaard blevet den mest populære foredragsholder - faktisk i så en høj grad, at var der en talerrække, placerede man ham til sidst, så museet var sikker på, at folk blev.

- Vi siger farvel efter 37 år. Men vi siger jo også goddag igen i morgen, indskød Niels Terkildsen med tanke på, at museet fortsat har tilknyttet Esben Graugaard i et projekt, ligesom det har planer for flere bogprojekter.

For nok er han pensionist, men ingen vil være foruden Graugaards skarpe pen og altoverskyggende interesse for den menneskelige historie - faktisk i så høj en grad, at han har dedikeret sin krop til historien, som en dag vil få en fast plads i museets udstilling, lød Terkildsens humorfyldte afskedssalut.

Godt nok går 67-årige Esben Graugaard på pension, men han er langt fra færdig. Hans hobby har også været hans arbejde, så han vil fortsætte med at skrive, forske og holde foredrag. Foto: Jannie Würtz Sløk
Esben Graugaard er ikke vild med at være i fokus, men torsdag var der ingen vej udenom: Han blev placeret i en lænestol og måtte lade sig hylde. Foto: Jannie Würtz Sløk
Foto: Jannie Würtz Sløk
Foto: Jannie Würtz Sløk
Julie Varley, Odin Teatret, i aktion. Foto: Jannie Würtz Sløk
Esben Graugaard viste under sin tale sit kæreste eje: En førsteudgave som han fik af Torben Skov og museets bestyrelse ved sin ansættelse.. Foto: Jannie Würtz Sløk
Afdelingsleder og arkæolog på Holstebro Museum - og thybo som Graugaard - Niels Terkildsen. Foto: Jannie Würtz Sløk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce