Annonce
Sommerhussalg

Sommerhussalg boomer: Nærmer sig før-krise-niveau

Antallet af solgte sommerhuse stiger, og prisniveauet er især langs den jyske vestkyst tæt på at nå samme højde som før finanskrisen. Arkivfoto: Morten Nielsen
Lalandia solgte over 400 feriehuse på rekordtid. Generelt er markedet for sommerhuse ved at nå niveauet fra tiden lige før finanskrisen.

VESTJYLLAND: Brændeovn, badeværelse med spa og fire værelser, fordelt på 102 kvadratmeter i flot moderniseret feriehus – og så kun 400 meter fra det brusende Vesterhav.

Alt sammen for under en million kroner. Sådan lyder et af de nyeste tilbud fra EDC Lemvig.

Og det skulle ikke undre, hvis ejendommen allerede er solgt, når denne avis kommer på gaden, for de har travlt med at sælge feriehuse hos mæglerne. Faktisk så travlt, så vi ikke nåede at få et interview med Lemvig-mægleren inden deadline. Men til TV/Midt-Vest sagde EDC-mægler Lars Kynde Lyng for nylig:

- Til nogle huse er der flere købere, det er noget helt nyt. Bare tilbage i 2012-2013, der var der langt mellem snapsene. Det er blevet sjovere at være sommerhussælger.

Det mærker man også hos Lalandia, som er på vej til at opføre et stort feriecenter i Søndervig – lidt længere sydpå, men stadig kun et ejendomsmægler-stenkast fra Vesterhavet. Her blev 440 feriehuse udbudt til salg, og de gik som varmt brød, fortæller adm. direktør Jan Harrit:

- Vi startede salget i Pinsen, og i slutningen af juni havde vi kun cirka 20 tilbage.

Han ser to grunde til den store succes: Den ene handler om Lalandia selv, og den anden handler om generelt bedre vilkår for markedet.

Annonce
Beslutningen om, at realkreditinstitutterne må finansiere op til 75 procent af et feriehus – mod tidligere kun 60 procent – har været en klar forbedring.

Jan Harrit, adm. direktør, Lalandia

Mere end bare feriehus

- Vi har drevet Lalandia gennem mere end 30 år, hvor vi på tværs af konjunkturer har leveret høje lejeindtægter. Vi sørger også for at gøre det let at have et feriehus: Vi sørger altid for slutrengøring, og via et medlemskab af grundejerforeningen sørger vi for pleje af udenomsarealerne, så man skal ikke bekymre sig om, at man skal køre ud for at slå græs, siger Jan Harrit og tilføjer:

- Det har også stor betydning, at vi opfører oplevelsecentre i tilknytning til Lalandia-feriehuse. Her er der Aquadome, café, restaurant, butikker og indendørs aktiviteter, som også er med til at forlænge sæsonen. Og det er populært hos børnefamilierne. Dem har de traditionelle sommerhusudlejere ellers sværere og sværere ved at få fat i, så jeg håber, at hele Søndervig-området vil få glæde af, at Lalandia er med til at tiltrække flere børnefamilier, siger han.

Men der er også nogle samfundsmæssige faktorer, som har sat ekstra skub i interessen for at købe et sommerhus, vurderer Lalandia-direktøren.

- Beslutningen om, at realkreditinstitutterne må finansiere op til 75 procent af et feriehus – mod tidligere kun 60 procent – har været en klar forbedring, især sammen med de lave rentesatser, siger Jan Harrit.

Bedre vilkår for udlejere

Ud over, at det er blevet billigere at købe et feriehus, så er det også blevet en bedre investering, hvis man køber det med henblik på udlejning.

- Førhen måtte man højst udleje sin feriebolig i 39 uger om året. Det er forlænget til 43 uger, så sæsonen er længere, især hos Lalandia, hvor der er muligheder for indendørs aktiviteter uafhængigt af vejret. Samtidig er det skattefri bundfradrag hævet, så man får større økonomisk fordel af udlejning, forklarer han.

Danmarks Statistik synes at bekræfte vurderingen af, at det går godt. Salget af feriehuse bliver opgjort på kvartalsbasis, og i første kvartal 2019 blev der solgt 2007 feriehuse i Danmark i almindelig fri handel, heraf 225 i Vestjylland. Det er en fremgang på 23 procent sammenlignet med samme kvartal 2018.

Salget af vestjyske feriehuse toppede i andet kvartal 2004, hvor 444 handler blev gennemført – og så dykkede salget frem mod krisen, hvor man tilsyneladende nåede bunden med kun 99 handler i første kvartal 2014. Og nu går det altså opad igen.

Det er samtidig højst interessant at se på prisen på grisen. Danmarks Statistiks prisindeks tager udgangspunkt i prisniveauet for handler i 2006 (indeks 100), og her er prisniveauet for feriehuse i Danmark generelt på indeks 88, men i Vestjylland har prisniveauet stabiliseret sig omkring indeks 95 med en svagt opadgående tendens.

Jan Harrit, direktør i Lalandia, kunne næsten melde udsolgt af 440 nye feriehuse på tre uger i Søndervig. Foto: Mads Dalegaard

Ikke toppet endnu

Søren Vestergaard Kristensen, der er chefanalytiker i Sydbank, bekræfter, at det ser godt ud.

- Vi er nu seks år inde i et opsving, og for første gang har beskæftigelsen passeret tre millioner mennesker i arbejde. Samtidig er renterne lave. Det giver rigtig gode vilkår for salget af sommerhuse – og jeg må da også indrømme, at vi har siddet og ventet på, at det her marked skulle begynde at flytte på sig, siger han.

Sydbank udarbejdede i foråret en prognose, som spåede et fald i værdien af lejligheder. Det har givet lidt mindre friværdi til at købe eksempelvis en feriebolig, men til gengæld er man i Vest, Syd- og Sønderjylland kommet mere efter resten af markedet. Her stiger huspriserne, og derfor ser man også flere have overskud til at købe ferieboliger her, lyder analysen fra Sydbank.

Men hvis priserne er i top, er det så ikke et dårligt tidspunkt at købe?

- Åh, ja. Her bliver mit kedelige svar, at ”det kan man ikke rigtigt sige noget om”. Vores råd er altid, at man skal købe sommerhus, hvis man ønsker et dejligt sted at opholde sig og ikke først og fremmest, fordi man håber at få en hurtig gevinst. Men når det er sagt, så tror jeg, at der er mere i vente på markedet, siger han og mener dermed, at priserne kan stige yderligere.

Søren Vestergaard Kristensen, chefanalytiker i Sydbank, har ventet på, at markedet for sommerhussalg også ville stige. Det er sket nu, og han forventer yderligere prisstigninger på feriebolig-markedet. Pressefoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Spilfirma i gang efter konkurs

Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Lemvig

Søren V. Jensen overtager murer-firma

Annonce